Μια ηχηρή, αλλά βελούδινη παραίτηση στιγματίζει το εγχείρημα της δημιουργίας του νέου Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, που εξήγγειλε στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας. Ο εγνωσμένου κύρους πανεπιστημιακός στο City University του Λονδίνου Κώστας Γραμμένος, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου από το ξεκίνημά του, υπέβαλε στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου την παραίτησή του από τη θέση.
Εύλογα η παραίτηση του κ. Γραμμένου αποδίδεται στη διαφωνία του με τα σχέδια του κ. Γαβρόγλου για συνένωση του ιδρύματος με τα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο κ. Γαβρόγλου έκανε δεκτή την παραίτηση εξαίροντας το έργο του Κώστα Γραμμένου, ωστόσο παραμένουν οι απορίες για τη φιλοσοφία της συγχώνευσης ενός πανεπιστημίου, που το 2018 συμπλήρωσε δέκα χρόνια ζωής με σημαντικά αποτελέσματα, με τρία ΤΕΙ διαφορετικών ταχυτήτων και προοπτικών. Ποια είναι η αξιολόγηση των τριών ΤΕΙ; Ακόμη και εμβληματικά, ας μην αγνοείται ότι πρόσφατα σε τμήμα του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας (στις Σέρρες) ξέσπασε σκάνδαλο με διδάσκοντα που χρηματιζόταν από φοιτητές του για να τους «περνάει» στις εξετάσεις.
«Η ποιότητα της έρευνας στο πανεπιστήμιο είναι εξαιρετικά εντυπωσιακή και σαφώς αντίστοιχη με τα διεθνή πρότυπα», αναφέρουν οι ξένοι αξιολογητές του «παλαιού» Διεθνούς. Μάλιστα, το Διεθνές, παρότι το νεότερο ελληνικό δημόσιο ΑΕΙ κρίθηκε στο πλαίσιο της αξιολόγησης από την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη
Εκπαίδευση συνολικά με την ανώτατη βαθμίδα. Εχει 68 μέλη προσωπικό, ενώ τα χρόνια της λειτουργίας του κάλεσε 174 καθηγητές από το εξωτερικό να διδάξουν. Είναι το μόνο ελληνικό ΑΕΙ στο οποίο όλα τα προγράμματα σπουδών διδάσκονται αποκλειστικά στα αγγλικά. Οι ερευνητές που έχουν συνεργαστεί με διδάσκοντες του Διεθνούς είναι από Βρετανία, ΗΠΑ, Ιταλία, Φινλανδία, Γερμανία, Γαλλία κ.ά. Το ίδρυμα αναπτύχθηκε την περίοδο έως το 2015, κατά κύριο λόγο με ευρωπαϊκά κονδύλια, εμφανίζοντας απορροφητικότητα 97,1%. Σήμερα χρηματοδοτείται κατά 78,17% από δίδακτρα και χορηγίες, ενώ συμβολή έχει και ο κρατικός προϋπολογισμός. Ενδεικτικά, έχει συνεργασίες με ιδρύματα, όπως το Ιδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης για χρηματοδότηση της διδασκαλίας και της έρευνάς του.
Παράλληλα, σε μία έμπρακτη στήριξη της πολιτείας το 2016, ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου παραχώρησε τα δύο κτίρια και το αγρόκτημα 30 στρεμμάτων στο οποίο είναι ήδη εγκατεστημένο το πανεπιστήμιο με μίσθωση από το 2008. Από την άλλη, ο τέως υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και η αναπληρώτρια υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου έδωσαν τη δυνατότητα να δημιουργηθούν παραρτήματα του Διεθνούς στα υπόλοιπα ΑΕΙ για τη διεξαγωγή αγγλόφωνων μεταπτυχιακών.
Μετά τις αποφάσεις του κ. Γαβρόγλου, ερώτημα είναι ποιος θα είναι ο διεθνής χαρακτήρας του νέου ΑΕΙ. Το παλιό Διεθνές θα μετατραπεί σε ινστιτούτο εντός του νέου, το οποίο θα αποτελείται από 32 τμήματα σε έξι πόλεις: Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Καβάλα, Κιλκίς, Κατερίνη και Δράμα.
Καθηγητές των νυν ΤΕΙ που θα αποτελέσουν το νέο πανεπιστήμιο, μιλώντας στην «Κ», ανέφεραν ότι το ίδρυμα θα προσφέρει προπτυχιακά προγράμματα στα αγγλικά με στόχο την προσέλκυση ξένων φοιτητών. Σε ποιους τομείς θα δημιουργηθούν αγγλόφωνα προπτυχιακά, και πόσο δελεαστικοί προορισμοί είναι οι πόλεις του «νέου» ΑΕΙ; Μήπως για τους νέους των βαλκανικών χωρών; Την ίδια στιγμή ήδη, οι καθηγητές των τριών υπό συνένωση ΤΕΙ μετρούν «κουκιά» (δηλαδή, αριθμό διδασκόντων-ψήφων) για το ποιο θα έχει την πλειοψηφία στη νέα διοικούσα επιτροπή και, κατόπιν, την πρυτανεία…