Το ΤΑΝΕΟ καλεί funds να συμμετάσχουν σε επενδύσεις 1 δισ. ευρώ

Το ΤΑΝΕΟ καλεί funds να συμμετάσχουν σε επενδύσεις 1 δισ. ευρώ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε στόχο την κινητοποίηση κεφαλαίων άνω του 1 δισ. ευρώ που θα επενδυθούν στη νέα οικονομία, αλλά και σε πιο παραδοσιακές επιχειρήσεις, το Ταμείο Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ) δημοσιοποίησε χθες την πρόσκληση υποβολής ενδιαφέροντος από επενδυτές και διαχειριστές κεφαλαίων προκειμένου να πλαισιώσουν τα τέσσερα επιμέρους επενδυτικά κεφάλαια που θέλει να συστήσει. Πρόκειται για τα επενδυτικά κεφάλαια με ονομασία «Debt Fund», «4η Βιομηχανική επανάσταση», «Made in Greece» και «Eπ-άνοδος». Στα κεφάλαια αυτά θα τοποθετήσει το ΤΑΝΕΟ 700 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 450 εκατ. ευρώ στο «Debt Fund», τα 150 εκατ. ευρώ στο «Επ-άνοδος» και από 50 εκατ. ευρώ στα «4η Βιομηχανική επανάσταση» και «Made in Greece». Οι ιδιώτες ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμμετάσχουν με κεφάλαια που θα αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 30% των τοποθετήσεων του ΤΑΝΕΟ. Για παράδειγμα, στα επενδυτικά κεφάλαια «4η Βιομηχανική επανάσταση» και «Made in Greece», ο/ (οι) ενδιαφερόμενος/-οι θα πρέπει να συμμετάσχει/-ουν με τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ, ενώ στο επενδυτικό κεφάλαιο

«Επ-άνοδος» η ιδιωτική συμμετοχή θα πρέπει να ανέλθει σε τουλάχιστον 45 εκατ. ευρώ. Τέλος, στο «Debt Fund» οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να συμβάλουν με τουλάχιστον 135 εκατ. ευρώ.

Συνολικά θα τοποθετηθούν πάνω από 1,05 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση τόσο νέων όσο και παλιών επιχειρήσεων. Για το «Debt Fund» αναμένεται να ενδιαφερθούν κυρίως οι τράπεζες που θέλουν να αναχρηματοδοτήσουν ομολογιακά δάνεια κ.λπ. το οποία αδυνατούν να πράξουν σήμερα οι τράπεζες. Στο «Επ-άνοδος» αναμένεται να ενδιαφερθούν τράπεζες αλλά και επενδυτικές επιχειρήσεις, που θα στοχεύσουν στην αναδιάρθρωση/αναδιοργάνωση επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Τέλος, στο fund «Made in Greece» στόχος είναι η χρηματοδότηση εξαγωγικών επιχειρήσεων με δραστηριότητες στον πρωτογενή τομέα, ενώ στο fund «4η Βιομηχανική επανάσταση» θα χρηματοδοτηθούν νεοφυείς επιχειρήσεις στον χώρο της τεχνολογίας. Το fund αυτό έρχεται να κλείσει το «κενό» του EIF, που θεωρείται ότι βάζει περιορισμούς στη χρηματοδότηση νέων επιχειρήσεων με πολλούς γύρους διάθεσης κεφαλαίων.

Η ισχύς της πρόσκλησης είναι ανοικτή και μέχρι εξαντλήσεως των… ανατιθέμενων πόρων. Με άλλα λόγια, ο/ (οι) πρώτος/-οι που θα υποβάλει/-ουν προσφορά/-ές εντός των όρων της πρόσκλησης θα συμμετάσχουν στο επενδυτικό κεφάλαιο. Η διαδικασία πάντως περιλαμβάνει δύο γύρους αξιολόγησης, ο πρώτος που θα περιλάβει την τυπική αξιολόγηση του ενδιαφερομένου και ο δεύτερος την ουσιαστική αξιολόγηση. Πάντως, μέσα σε 90 ημέρες, το ΤΑΝΕΟ θα ενημερώσει όλους τους ενδιαφερομένους, ανεξαρτήτως της τύχης που είχε η υποβολή ενδιαφέροντος.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT