Το Παρίσι διαφωνεί με το Βερολίνο για τον αγωγό Nord Stream II

Το Παρίσι διαφωνεί με το Βερολίνο για τον αγωγό Nord Stream II

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γαλλία τάσσεται υπέρ της πρότασης της Κομισιόν για την αυστηρότερη ρύθμιση της ενιαίας ενεργειακής αγοράς πριν από την ολοκλήρωση του αγωγού Nord Stream II, που ανήκει εξ ολοκλήρου στη ρωσική Gazprom. Το Παρίσι αντιτάσσεται, ουσιαστικά, στη γραμμή του Βερολίνου, αλλάζοντας απρόσμενα τη στάση του. Η Γερμανία δεν επιθυμεί καμία καθυστέρηση στο έργο Nord Stream II, στην κατασκευή του οποίου συμμετέχουν οι γερμανικές Uniper και Wintershall, η αγγλοολλανδική Shell, η αυστριακή OMV και η γαλλική Engie. «Η Γαλλία θα υποστηρίξει την οδηγία της Κομισιόν. Εργαζόμαστε με τους συνεταίρους μας, ιδιαίτερα με τη Γερμανία, για ενδεχόμενες προσαρμογές στο κείμενο», δήλωσε χθες εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας. Σήμερα έχει δρομολογηθεί η ψηφοφορία για το προσχέδιο της οδηγίας, βάσει της οποίας θα πρέπει να διαχωριστεί η προσφορά από τη διανομή φυσικού αερίου που προέρχεται εκτός συνόρων της Ε.Ε., αλλά καταλήγει στην ενιαία ενεργειακή αγορά, σύμφωνα με πληροφορίες της Handlesblatt. Η Γαλλία δεν επιθυμεί να αυξήσει την εξάρτησή της από το φυσικό αέριο της Ρωσίας, με το Παρίσι να συντάσσεται με τα συμφέροντα της Ανατολικής Ευρώπης, ειδικότερα της Πολωνίας και της Σλοβακίας. Από την άλλη πλευρά, η Γερμανία δεν επιθυμεί να τεθεί σε κίνδυνο η ολοκλήρωση του αγωγού Nord Stream II, ο οποίος θα διπλασιάσει την προσφορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ε.Ε.

Οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. στην Ανατολική Ευρώπη μαζί με τα σκανδιναβικά κράτη και τις χώρες της Βαλτικής θεωρούν πως ο αγωγός Nord Stream II θα αυξήσει την ενεργειακή εξάρτηση της Ε.Ε. από το κρατικό της μονοπώλιο Gazprom. Υπάρχουν, επίσης, φόβοι για την περιθωριοποίηση της Ουκρανίας, η οποία θα στερηθεί προμήθειες που εισπράττει για τη διέλευση φυσικού αερίου από τον υπάρχοντα αγωγό Nord Stream. Σε αυτήν την αρνητική παράμετρο για την Ουκρανία στηρίζουν οι ΗΠΑ την ανάμειξη τους, με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να δηλώνει πως η Γερμανία είναι «όμηρος» της Ρωσίας.

Μέχρι πρότινος, η Γαλλία με την Ισπανία και την Ιταλία δεν είχαν εκδηλώσει καμία διάθεση να διαφωνήσουν με το Βερολίνο. «Η (σημερινή) ψήφος της Γαλλίας θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο», δήλωσε χθες πηγή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο πρακτορείο Reuters.

Ο αγωγός Nord Stream II έχει μήκος 1.225 χλμ. με αφετηρία τη Ρωσία και κόστος 9,5 δισ. ευρώ. Θα καταλήγει στη Γερμανία υποθαλάσσια μέσω Βαλτικής Θάλασσας. Αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του επόμενου χρόνου, παρακάμπτοντας εντελώς την Ουκρανία.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT