Οχι στην «τζίρι τσόκο» λένε οι Γιαπωνέζες

Οχι στην «τζίρι τσόκο» λένε οι Γιαπωνέζες

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eξαλλες οι γυναίκες, στην Ιαπωνία, λένε «όχι» στην παράδοση που τους επιβάλλει να δωρίζουν σοκολάτες στους άνδρες συναδέλφους τους την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

Μέχρι πρόσφατα, οι γυναίκες στους εργασιακούς χώρους έπρεπε να αγοράζουν σοκολάτες για τους άνδρες συναδέλφους τους, κάτι που αποτελούσε μέρος της παράδοσης «τζίρι τσόκο», που σημαίνει «σοκολάτες υποχρέωσης». Οι άνδρες πρέπει να ανταποδώσουν το δώρο στις 14 Μαρτίου, τη Λευκή Ημέρα.

Πρόκειται για μια εορτή που επινοήθηκε από τους σοκολατοποιούς στις αρχές της δεκαετίας του ’80, σε μία προσπάθεια να ενισχύσουν τις πωλήσεις τους. Ωστόσο, υπάρχει πλέον πληθώρα ενδείξεων που υποδεικνύουν ότι η «τζίρι τσόκο» δεν αποτελεί πλέον σεβαστή παράδοση.

Για έναν όλο και μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων, η πίεση να αποφύγουν μια προσβολή, δαπανώντας χιλιάδες γιεν για την αγορά σοκολατών για τους άνδρες συναδέλφους τους, γίνεται πλέον ανυπόφορη. Κάποιες εταιρείες έχουν ήδη απαγορεύσει την πρακτική που από πολλούς θεωρείται κατάχρηση εξουσίας και παρενόχληση.

Μια δημοσκόπηση διαπίστωσε πως 60% των γυναικών πρόκειται να αγοράσουν σοκολάτες στις 14 Φεβρουαρίου για τις ίδιες.

Περισσότερο από το 56% δήλωσε ότι θα προσφέρει σοκολάτες σε μέλη της οικογένειάς του, ενώ το 36% θα κάνει την ίδια κίνηση με τους συντρόφους του ή τους άνδρες που έχουν ερωτευθεί.

Ωστόσο, η διατήρηση της εύνοιας των συναδέλφων τους δεν ήταν κάτι που τις ένοιαζε και μόνο το 35% δήλωσε ότι πρόκειται να δωρίσει σοκολάτες στους άνδρες συναδέλφους, όπως κατέγραψε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από υπερκατάστημα του Τόκιο.

«Πριν από την απαγόρευση ανησυχούσαμε για πολλά πράγματα, όπως πόσα θα πρέπει να δαπανήσουμε για κάθε σοκολάτα, αλλά και πώς να επιλέξουμε αυτόν στον οποίο θα χαρίσουμε τις σοκολάτες. Είναι, λοιπόν, πολύ καλό που δεν υπάρχει πλέον αυτή η παράδοση του αναγκαστικού δώρου», τονίζει μία από τις γυναίκες υπαλλήλους που ερωτήθηκαν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Japan Today.

Ομως τα πράγματα φαίνεται ότι είναι πιο πολύπλοκα, καθώς η SoraNews24 αναφέρει ότι πλέον έχει λάβει σάρκα και οστά η παράδοση του «τζιάκου τσόκο», των «αντίστροφων σοκολατών», κατά την οποία οι άνδρες χαρίζουν σοκολάτες σε συζύγους, συντρόφους και επίδοξες ερωμένες.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT