Δισκογραφία: Πίσω στην παραγωγή του ’80

Δισκογραφία: Πίσω στην παραγωγή του ’80

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχει καταγράψει 46.409 ελληνικούς δίσκους 33 στροφών και CD που κυκλοφόρησαν από το 1950 έως σήμερα. Κι αυτά τα 69 χρόνια 19.898 Ελληνες τραγουδιστές, συνθέτες, στιχουργούς και συγκροτήματα. Ο Πέτρος Δραγουμάνος, ο μαθηματικός που καταγράφει τον πλήρη κατάλογο της ελληνικής δισκογραφίας κάθε χρόνο, εκδίδοντας από το 1990 πρώτα σε βιβλίο και εν συνεχεία σε DVD την ετήσια παραγωγή, υποστηρίζει πως ο δίσκος μουσικής, σαν φυσικό προϊόν, πεθαίνει. «CD, LP ή οποιοδήποτε άλλο φυσικό format φορέα ήχου, θα εξαφανιστεί. Η μουσική, σημερινή, αυριανή, χθεσινή, θα υπάρχει σε ψηφιακές βιβλιοθήκες όπως είναι τα Spotify, iTunes, Amazon, YouTube και δεκάδες ακόμη sites που προσφέρουν εκατομμύρια τραγούδια για ακρόαση, δωρεάν ή επί πληρωμή, νόμιμα ή παράνομα».

Το 2018 μετράει μόνο 440 τίτλους. Νούμερα που μαρτυρούν μια ακόμη συρρίκνωση της δισκογραφίας, η παραγωγή της οποίας πλησιάζει εκείνη των αρχών της δεκαετίας του ’80. Οπως λέει στην «Κ» ο Π. Δραγουμάνος, το 1979 η ετήσια παραγωγή ήταν 609 δίσκοι, το 1980 καταγράφονται 566 και το 1982 συνολικά 505. «Το 2018 είναι ακόμη μικρότερη». Ολα αλλάζουν, η τεχνολογία, οι συσκευές αναπαραγωγής ήχου μαζί και οι συνήθειές μας.

«Δεν υπάρχει λόγος να κατεβάσουμε και να σώσουμε τα τραγούδια στο PC. Ούτε να τα αντιγράψουμε σε CD για να τα ακούσουμε. Αναπαράγουμε τη μουσική κατ’ ευθείαν από το cloud στο σπίτι μας, το αυτοκίνητο, το κινητό, το PC ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή αναπαραγωγής ήχου. Εχω χιλιάδες δίσκους στο σπίτι, ωστόσο σταμάτησα να ανατρέχω στη συλλογή μου για να ακούσω κάποιο τραγούδι. Ευκολότερα τα βρίσκω στο Ιντερνετ».

Τα τελευταία 19 χρόνια, από τον Ιανουάριο 2000 έως τον Δεκέμβριο του 2018, τυπώθηκαν 23.883 ελληνικοί δίσκοι, δηλαδή παραπάνω από το μισό της συνολικής παραγωγής. Τη χρονιά που μας πέρασε σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, οι δισκογραφικές εταιρείες που είχαν περισσότερες από 10 κυκλοφορίες ήταν οι B Otherside, Cobalt, General, Heaven, InnerEar, MinosEmi, MLK, Panik, Καθρέφτης, Μετρονόμος, Ογδοο, FM. Πρώτη σε παραγωγή ήταν η General με 43 δίσκους που περιέχουν κυρίως δημοτικά τραγούδια. Ως προς τον φορέα του ήχου από τους 440 δίσκους της χρονιάς που πέρασε, 345 τυπώθηκαν σε CD, 51 αποκλειστικά σε βινύλιο, 23 σε βινύλιο και CD, 21 κυκλοφόρησαν σε βιβλίο με CD.

Κορύφωση το 2008

Η ετήσια παραγωγή ελληνικών δίσκων κορυφώθηκε το 2008 και έπειτα ακολούθησε η πτώση με μια μικρή ανάκαμψη το 2014 και από το 2015 συνέχισε τη φθίνουσα πορεία. «Στις μέρες μας ο δίσκος που θα πουλήσει πάνω από 1.000 αντίτυπα θεωρείται επιτυχημένος. Οι περισσότεροι δίσκοι τυπώνονται σε λιγότερα από 500 κομμάτια και συνήθως τα έξοδα παραγωγής τα αναλαμβάνει ο τραγουδιστής. «Πολλές νέες παραγωγές κυκλοφορούν ανεξάρτητα και πωλούνται στους χώρους των live των καλλιτεχνών. Δεν προέρχονται από γνωστές μεγάλες ή μικρές δισκογραφικές εταιρείες. Δεν υπάρχουν χρήματα για τις εκδόσεις όπως τις γνωρίζαμε στο παρελθόν, ωστόσο καινούργια τραγούδια γράφονται πολλά. Τα περισσότερα κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο σε digital μορφή. Οι νέοι καλλιτέχνες δεν μπορούν να πληρώσουν για την έκδοση του δίσκου τους, παρότι το κόστος για τους μουσικούς και το στούντιο είναι μικρότερο πια και εκείνοι που τα παράγουν δέχονται να τυπώσουν λιγότερα από 500 κομμάτια. Πολλές ανεξάρτητες παραγωγές μοιράζονται σε δημοσιογράφους, ραδιόφωνα και φίλους». Μερικά αντίτυπα θα πάνε και σε κάποια από τα εναπομείναντα δισκάδικα. Αλλα δεν φτάνουν ούτε μέχρι εκεί.

Λέει ακόμη πως οι ανεξάρτητες παραγωγές που δεν διακινούνται μέσω των γνωστών εταιρειών διανομής αλλά άναρχα, «αποτελούν πρόσθετη δυσκολία στην καταγραφή της ελληνικής δισκογραφικής παραγωγής», γι’ αυτό η έρευνα και η καταγραφή ανανεώνονται διαρκώς, ακόμη και αν έχει «κλείσει» η χρονιά. «Πάντα ανακαλύπτω κρυμμένες εκδόσεις στα σοκάκια του Διαδικτύου. Οσο για τα σημεία πώλησης δίσκων είναι λιγότερα από 60, πανελλαδικά».

Ο χρυσός δίσκος είναι παρελθόν. Την εποχή του βινυλίου και της κασέτας, τις δεκαετίες από το 1970 έως το 1990, ο δίσκος που πωλούσε πάνω από 50.000 αντίτυπα ανακηρυσσόταν χρυσός. Το 1990 το όριο πωλήσεων κατέβηκε στα 30.000 αντίτυπα και από το 2010 στους 6.000 δίσκους είτε πωληθούν σε δισκάδικο, στο περίπτερο ή σε ψηφιακή μορφή. Η καταγραφή του Π. Δραγουμάνου περιλαμβάνει περισσότερα από 159.654 τραγούδια και μπορεί κανείς με συνδυασμένες αναζητήσεις να βρει πληροφορίες για παλιές και καινούργιες εκδόσεις, ποιοι δίσκοι κυκλοφόρησαν συγκεκριμένο έτος, τα label, αλλά και τις αλλαγές της δισκογραφίας κ.ά. Πληροφορίες στο 6932-850.519 ή στο madakos@ gmail.com.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT