Τις τελευταίες ημέρες, μέσω δημοσιευμάτων διεθνών ΜΜΕ, έχει επανέλθει στην επιφάνεια μια δημόσια συζήτηση περί ύπαρξης ή μη «Μακεδονικής» μειονότητας στη Βόρεια Ελλάδα.
Η συζήτηση αυτή περιλαμβάνει και τη Συμφωνία των Πρεσπών που, πλέον, ορίζει τις σχέσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια. Οι επικριτές της Συμφωνίας των Πρεσπών επισημαίνουν ότι καθαυτό το κείμενο, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την κακόβουλη διεκδίκηση εθνικής «μακεδονικής» μειονότητας.
Μάλιστα, περιγράφουν την πρόσφατη διεθνή δημοσιότητα ως ένδειξη αυτής της τάσης. Αντιστρόφως, οι υποστηρικτές της Συμφωνίας των Πρεσπών, τονίζουν ότι δεν δημιουργείται έδαφος για διεκδίκηση μειονότητας.
Αντιθέτως, εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη διεκδίκηση έχει ήδη καταγραφεί προ ετών, όταν μέλη αυτοαποκαλούμενου «μακεδονικού» κόμματος προσέφυγαν στο Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Το kathimerini.gr και το Security Bulletin, φιλοξενούν δύο άρθρα για το ζήτημα που, όπως φαίνεται, απασχολεί την κοινή γνώμη, ενώ είναι δυνατόν και να εργαλειοποιηθεί από εκείνους που δεν επιθυμούν την παγίωση του νέου status quo στα Δυτικά Βαλκάνια και της εμπέδωσης της ευρωατλαντικής πορείας για τις χώρες της περιοχής:
Η συμφωνία των Πρεσπών και οι σλαβόφωνοι Eλληνες, του Αγγελου Μ. Συρίγου
Προφανώς, η συζήτηση δεν μπορεί να είναι ανάμεσα σε άσπρο ή μαύρο, αλλά περιέχει και αρκετές, ενδιάμεσες αποχρώσεις. Το μόνο βέβαιο είναι ότι τα Δυτικά Βαλκάνια και η σχέση της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία θα απασχολεί για αρκετά χρόνια.