Υγεία και πολιτικά κόμματα, «βασιλείς» της διαφθοράς

Υγεία και πολιτικά κόμματα, «βασιλείς» της διαφθοράς

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι υπηρεσίες υγείας, τα πολιτικά κόμματα, οι εφορίες και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι για τους Ελληνες πολίτες οι πιο διεφθαρμένοι οργανισμοί, ενώ τουλάχιστον ένας στους δέκα παραδέχεται ότι δωροδόκησε κάποια υπηρεσία τον τελευταίο χρόνο, προκειμένου να πετύχει τον σκοπό του. Ωστόσο, οι περισσότεροι δηλώνουν αισιόδοξοι για την πάταξη του φαινομένου στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Ολα αυτά σύμφωνα με το «ετήσιο βαρόμετρο διαφθοράς», μια δημοσκόπηση που πραγματοποιεί η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια.

Εμπιστοσύνη

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 64 χώρες σε όλο τον κόσμο διερεύνησε την αντίληψη των πολιτών σχετικά με τον βαθμό διαφθοράς θεσμών και μεγάλων οργανισμών. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι πολίτες εκφράζουν πλήρη έλλειψη εμπιστοσύνης στα πολιτικά κόμματα, τα οποία και έλαβαν τη χειρότερη βαθμολογία. Ακολουθεί το κοινοβούλιο, η αστυνομία, το νομικό και δικαστικό σύστημα, οι εφορίες, οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, τα τελωνεία και τα MME. Στις τελευταίες θέσεις, ανάμεσα στους οργανισμούς που το κοινό θεωρεί λιγότερο διεφθαρμένους βρίσκεται ο στρατός, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και οι θρησκευτικοί φορείς. Απόψη που σύμφωνα με την έρευνα επικρατεί και στη χώρα μας.

Ως πιο διεφθαρμένοι οργανισμοί χαρακτηρίζουν τις υπηρεσίες υγείας οι πολίτες της Ελλάδας, της Κορέας και του Κοσόβου. Οι Ελληνες θεωρούν ότι φαινόμενα διαφθοράς επηρεάζουν περισσότερο την πολιτική ζωή και λιγότερο τον επαγγελματικό χώρο και την προσωπική και οικογενειακή ζωή, όμως περίπου το 55% θεωρεί ότι ο βαθμός διάβρωσης κρατικών και ιδιωτικών οργανισμών θα παραμείνει ίδιος ή θα μειωθεί στα επόμενα τρία χρόνια (μόλις το 15% θεωρεί ότι θα αυξηθεί πολύ). Τέλος, το 11% παραδέχεται ότι έχει χρειαστεί να δωροδοκήσει κάποιον προκειμένου να πετύχει τον στόχο του κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην E.E. μετά την Τσεχία (21%).

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν χθες, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του OHE Κατά της Διαφθοράς, από την πρόεδρο του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Διαφάνειας κ. Βιργινία Τσουδερού. «Πρέπει να παραδεχθούμε ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει πολιτική βούληση για την πάταξη του φαινομένου. H προηγούμενη κυβέρνηση εισήγαγε νέους επιτυχείς θεσμούς, όπως ο Συνήγορος του Πολίτη. H νέα κυβέρνηση ρίχτηκε όπως φαίνεται στη μάχη με αποφασιστικότητα», ανέφερε η κ. Τσουδερού, τονίζοντας ότι «χρειάζεται ακόμα να γίνουν πολλά, με νέες ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση των κανόνων διαφάνειας ως προς το πολιτικό χρήμα, τη διευκόλυνση της πρόσβασης κάθε πολίτη σε δημόσια έγγραφα και την προστασία αυτών που καταγγέλλουν ή καταθέτουν ως μάρτυρες σε πράξεις διαφθοράς. Κυρίως όμως να υπάρξει μηδενική ανοχή, καθώς η πολιτεία με τις πράξεις της ενθαρρύνει και νομιμοποιεί τη διαφθορά. Οι καλοπληρωτές… αισθάνονται κορόιδα».

Την παρουσίαση της έρευνας (που στην Ελλάδα διεξήχθη τον περασμένο Ιούλιο, σε δείγμα 500 ατόμων) ακολούθησε συζήτηση για τη διαφθορά στην Ελλάδα, με ομιλητές τους δημοσιογράφους Μπάμπη Παπαδημητρίου, Μαριάννα Πυργιώτη, Μπάμπη Κούτρα και Αντώνη Δελατόλλα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT