Η πιο κρίσιμη καμπή για την ΕΛ.ΑΣ.

4' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πιο κρίσιμες τακτικές κρίσεις των τελευταίων χρόνων ξεκινούν αυτή την εβδομάδα στην ΕΛ.ΑΣ., σε συνθήκες ιδιαίτερα αρνητικές για την εικόνα της, με πολλά και σοβαρά επιχειρησιακά μέτωπα να παραμένουν ανοιχτά, την ίδια ώρα που στην κοινωνία κυριαρχούν αναβρασμός και ανασφάλεια. Οι εντονότατες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για τις επικείμενες αλλαγές στο οργανόγραμμα της ΕΛ.ΑΣ. διεξάγονται στη σκιά της κλιμάκωσης της τρομοκρατίας, της εγκληματικότητας και των ανεξέλεγκτων περιστατικών βίας. Τα γεγονότα των τελευταίων μηνών έχουν φέρει την αστυνομία σε δεινή θέση, με ηθικό και ψυχολογία στο ναδίρ, προσδίδοντας με επιτακτικό τρόπο στις τακτικές κρίσεις της ερχόμενης εβδομάδας χαρακτήρα «νέου ξεκινήματος». Τα τελευταία 24ωρα, στα συναρμόδια κυβερνητικά στελέχη είναι διάχυτος ο προβληματισμός για την αρνητική εικόνα που παρουσιάζει η ΕΛ.ΑΣ., αλλά και για το εύρος των τομών που απαιτούνται προκειμένου να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της απέναντι στο κοινωνικό σύνολο.

Ο νυν αρχηγός

Οπως προέκυπτε από διαβουλεύσεις και κατ’ ιδίαν συζητήσεις, τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονταν κατ’ αρχήν διχασμένα στο ζήτημα αντικατάστασης ή όχι του νυν αρχηγού του Σώματος αντιστράτηγου Βασίλη Τσιατούρα, ο οποίος συμπληρώνει μόλις ένα χρόνο στην ηγεσία της Αστυνομίας. Από το μέσον της εβδομάδας, ωστόσο, άρχισε να κερδίζει διαρκώς έδαφος το σενάριο παραμονής στην «ηλεκτρική καρέκλα» του αρχηγού και πλέον θα πρέπει να θεωρείται έκπληξη η αντικατάστασή του. Υπέρ της παραμονής του τάχθηκε εξαρχής ο υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος, άποψη με την οποία συντάχθηκε στη συνέχεια ο αναπληρωτής υπουργός κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης. Ετσι, εκτός απροόπτου, βέβαιη πρέπει να θεωρείται η εισήγηση των δύο προς τον πρωθυπουργό για παραμονή του νυν αρχηγού στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ανάμεσα στις παραμέτρους που συνυπολογίστηκαν πριν καταλήξουν στη συγκεκριμένη εισήγηση, ήταν ότι σε περίπτωση αποστρατείας του κ. Τσιατούρα, θα έπρεπε να αποχωρήσει από την ΕΛ.ΑΣ. μεγάλος αριθμός υψηλόβαθμων και έμπειρων αξιωματικών έως ότου βρεθούν στην επετηρίδα νεότεροι αξιωματικοί, ικανοί να αναλάβουν υψηλά επιτελικά καθήκοντα. Επιπλέον, κέρδισε έδαφος η άποψη οι αλλαγές προσώπων να μην αγγίξουν τον αρχηγό, ο οποίος διαθέτει ήδη μια εικόνα για τα μείζονα ζητήματα όπως αυτό της τρομοκρατίας. Πάντως, ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής έχει λάβει εισηγήσεις και από άλλα στελέχη που θεωρούν αναγκαία την αντικατάσταση Τσιατούρα ως ένα πρώτο βήμα για την αποκατάσταση καλού ηθικού στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη άποψη, ο νυν αρχηγός έχει χάσει το έρεισμα μέσα στην Αστυνομία, κυρίως μετά τα γεγονότα του Δεκεμβρίου.

Πλην του κ. Τσιατούρα, μεταξύ των υπολοίπων αντιστρατήγων, ο μόνος που φέρεται να «διασώζεται» σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή είναι ο νυν επιτελάρχης κ. Στέφανος Σκότης. Ωστόσο, και το θέμα της παραμονής του κ. Σκότη παρέμενε ανοιχτό μέχρι την τελευταία στιγμή, καθώς ένα δεύτερο σενάριο έκανε λόγο για αποστρατεία του κ. Σκότη, εξέλιξη που θα προκαλούσε «ντόμινο» στην ιεραρχία των ανώτατων αξιωματικών. Σε περίπτωση αποχώρησής του, επικρατέστερος για να αναλάβει χρέη υπαρχηγού θεωρείται ο κ. Γιάννης Μπούτσικας, ενώ στο «νούμερο τρία της ιεραρχίας» φέρεται να ανεβαίνει ο νυν υποστράτηγος Λευτέρης Οικονόμου. Από την άλλη, πληροφορίες ήθελαν τον έως σήμερα υποστράτηγο και γενικό αστυνομικό διευθυντή Αττικής κ. Γιάννη Μπούτσικα να μετακινείται στη θέση του επιτελάρχη στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Ο τελευταίος, αν και βρέθηκε στο επίκεντρο κριτικής κατά τη διάρκεια των σοβαρών επεισοδίων του Δεκεμβρίου, εκτιμάται ότι θα παραμείνει στην ΕΛ.ΑΣ, καθώς απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του υπουργού κ. Παυλόπουλου. Αγνωστο παραμένει εάν θα έχει την ίδια τύχη ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής ταξίαρχος κ. Ευάγγελος Δημητρουλάκος, ο οποίος το ίδιο χρονικό διάστημα είχε την ευθύνη «διοίκησης» των διμοιριών των ΜΑΤ και ΥΜΕΤ. Τις περισσότερες πιθανότητες να αναλάβει καθήκοντα επιθεωρητή Βορείου Ελλάδος έχει ο σημερινός αστυνομικός διευθυντής Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας υποστράτηγος Στέργιος Αποστολίδης. Αντιστοίχως, φαβορί για τη θέση του επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος εμφανίζεται ο σημερινός «περιφερειάρχης» Κρήτης Χρήστος Φράγκος. Ο νυν διοικητής Ασφαλείας ταξίαρχος Γρηγόρης Μπαλάκος, σύμφωνα με ένα πιθανό σενάριο, φέρεται να μετακινείται στη θέση του «Αττικάρχη» (επικεφαλής της ΓΑΔΑ) και τη θέση του στην Ασφάλεια να λαμβάνει ο άλλοτε συνεργάτης του στην Αντιτρομοκρατική ταξίαρχος Δημήτρης Χωριανόπουλος, που υπηρετεί σήμερα στη Διεύθυνση Νοτιοανατολικής Αττικής. Για τη θέση του επικεφαλής της ΓΑΔΑ έπαιζε «δυνατά» μέχρι την τελευταία στιγμή το όνομα του ταξίαρχου κ. Γιάννη Ραχωβίτσα. Εναλλακτικά, ο κ. Ραχωβίτσας (το όνομα του οποίου συζητήθηκε και για τη θέση του επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής) είναι πιθανό να αναλάβει καθήκοντα γενικού αστυνομικού διευθυντή Θεσσαλονίκης. Ο συγκεκριμένος, λόγω της άκρως επιτυχημένης παρουσίας στη Δίωξη Ναρκωτικών, θεωρείται ικανός να ελέγξει τη ροή ναρκωτικών προς τη χώρα μας μέσω του λεγόμενου «Βαλκανικού άξονα».

Αντιτρομοκρατική

Οσον αφορά στην πολύπαθη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας, την Αντιτρομοκρατική, στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. είναι στην πιο κρίσιμη από πλευράς σπουδαιότητας, λόγω των τελευταίων γεγονότων, υπηρεσίας να τοποθετηθεί επικεφαλής υποστράτηγος. Ανάμεσα στα ονόματα των επικρατέστερων για τη συγκεκριμένη υπηρεσία είναι αυτό του κ. Γιάννη Δικόπουλου, ο οποίος υπηρετεί σήμερα στη Γ΄ Διεύθυνση Αντικατασκοπείας, αντιτρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος της ΕΥΠ. Ο συγκεκριμένος αξιωματικός βρισκόταν στη Δίωξη Ναρκωτικών επί διοίκησης Ραχωβίτσα, αλλά και στην ΕΥΠ, όταν ξέσπασαν οι υποθέσεις των τηλεφωνικών υποκλοπών και των ανακρίσεων Πακιστανών. Για την ίδια θέση ακούγονταν τα ονόματα των κ. Δημ. Χωριανόπουλου και Φώτη Παπαγεωργίου από την Αντιτρομοκρατική. Εξετάζεται παράλληλα το ενδεχόμενο νέας αναδιοργάνωσης της υπηρεσίας στα πρότυπα της «προ Πολύδωρα» περιόδου. Το ζητούμενο των όποιων αλλαγών είναι η βελτίωση της αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας της υπηρεσίας μέσω της κατάργησης των έξι επιμέρους τμημάτων (ανάμεσα στα οποία σήμερα δεν υπάρχει οριζόντια επικοινωνία) και της βελτίωσης της διαδικασίας διαχείρισης και αξιοποίησης πληροφοριών. Σε κάθε περίπτωση, στις προθέσεις των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων είναι να προχωρήσουν στη δημιουργία ενός άτυπου επιτελείου, το οποίο θα απαρτίζουν ανώτατοι αξιωματικοί οι οποίοι θα βρίσκονται σε διαρκή συνεργασία μεταξύ τους και θα πλαισιώνουν τον αρχηγό.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT