Πλούσιο παρασκήνιο γύρω από τα ελληνικά CDS και τα CACs

Πλούσιο παρασκήνιο γύρω από τα ελληνικά CDS και τα CACs

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονο παρασκήνιο, περισσότερο πολιτικό και λιγότερο οικονομικό, λαμβάνει χώρα γύρω από την υπόθεση των ελληνικών CDS. Η απόφαση της 15μελούς επιτροπής της International Swaps & Derivatives Association (ISDA), του κοινώς αποδεκτού από τους συμμετέχοντες στις αγορές οργάνου για να κρίνει την ύπαρξη ή όχι πιστωτικού γεγονότος ικανού να πυροδοτήσει την αποπληρωμή των ασφαλίστρων κινδύνου ή CDS, να αποφανθεί κατά των πρώτων προσφυγών για το ελληνικό χρέος, δεν αποτέλεσε έκπληξη για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ. Και αυτό διότι, εδώ και παρά πολλούς μήνες, Βερολίνο και Κομισιόν επιχειρούν να απαξιώσουν τα CDS θεωρώντας τα ένα μη αποδεκτό χρηματοοικονομικό παραγωγό. Ενα αμερικανικής προέλευσης προϊόν, over the counter (OTC), δηλαδή μη εποπτευόμενο από ρυθμιστικές αρχές, και ως εκ τούτου εν δυνάμει απειλητικού για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Το ΡSΙ

Αργά και σταθερά, όλο το PSI έχει δομηθεί έτσι ώστε, πέραν του πρωταρχικού του στόχου, να είναι δύσκολο να θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός, υπογραμμίζουν στην «Κ» επενδυτικοί κύκλοι από το City του Λονδίνου. Επισημαίνουν, δε, την ύπαρξη κοινών μελών τόσο στην επιτροπή της ISDA που αποφαίνεται για τα CDS όσο και στην επιτροπή του IIF (Private Creditor-Investor Committee Members), η οποία συμφώνησε με την Αθήνα τους όρους του PSI. Να σημειωθεί πως η τελευταία απόφαση της ISDA ελήφθη με ομοφωνία.

Αν και η ISDA ξεκαθάρισε πως η τελευταία της απόφαση, ότι η διαφορετική μεταχείριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων δεν συνιστά λόγο πληρωμής των CDS, είπε επίσης πως οι συνθήκες συνεχίζουν να εξελίσσονται, κάνοντας σαφές ότι θα κρίνει εκ νέου – εφόσον της ζητηθεί από δικαιούχο κάτοχο ομολόγων- την κατάσταση όταν αλλάξει.

Κάτι τέτοιο ενδέχεται να συμβεί εφόσον χρειαστεί, λόγω μειωμένης συμμετοχής στο πρόγραμμα ανταλλαγής, να ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης (CAC), οι οποίες εισήχθησαν αναδρομικά με νομοθέτημα αυτή την εβδομάδα. H έκταση της συμμετοχής των ιδιωτών, όμως, δεν θα γίνει γνωστή πριν από τις 9 Μαρτίου, οπότε και εκπνέει η σχετική προθεσμία. Εν τω μεταξύ, όμως, η αβεβαιότητα αναφορικά με το ζήτημα στέλνει σαφές μήνυμα στις αγορές πως η Γερμανία και η Ευρωπαϊκη Ένωση εν γένει δεν θα επιτρέψουν τη χειραγώγησή της από αυτές.

Το ελληνικό θέμα έχει έτσι μεγάλη, σημειολογική κυρίως, σημασία, αφού ούτως ή άλλως το συνολικό ύψος του διακυβεύματος είναι, σύμφωνα με στοιχεία της Depository Trust & Clearing Corp., που παρακολουθεί αυτή την αγορά, μόλις 3,25 δισ. δολάρια από 6 δισεκατομμύρια πριν από περίπου έναν χρόνο και έναντι 5,2 δισεκατομμύρια που πληρώθηκαν για τη Lehman Brothers. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες που από τη φύση τους όμως είναι δύσκολο να διασταυρωθούν, πολλοί κάτοχοι έχουν ήδη διαγράψει την αξία των CDS από το ενεργητικό τους ή τα έχουν πουλήσει.

Ποιοι τα έχουν

Τα περισσότερα φέρονταν, τουλάχιστον μέχρι πρότινος, να έχουν καταλήξει στην αμερικανική AIG και σε κάποιες γερμανικές Landesbank (περιφερειακές τράπεζες με βασικούς μετόχους τα ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας). Κύκλοι της αγοράς από το Λονδίνο αναφέρουν μάλιστα πως αυτά περιήλθαν στα χέρια των Γερμανών μετά τη συγκέντρωσή τους από την Goldman Sachs και την προώθησή τους ως επενδυτικά προϊόντα.

Σημειώνεται επίσης πως με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία του Δεκεμβρίου της European Banking Authority καμία ελληνική τράπεζα δεν έχει αυτήν τη στιγμή στην κατοχή της CDS.

Τι έγινε στον «μυστικό δείπνο»

Ο μυστικός δείπνος των τραπεζιτών της 1ης Μαρτίου, όπως χαρακτήρισε τη συνεδρίαση της επιτροπής που αποφαίνεται για την πληρωμή ή όχι των CDS σε μια συνωμοσιολογική προσέγγιση η Wall Street Journal αφήνει πράγματι πολύ χώρο για συζήτηση. Καταρχήν κάποια από τα μέλη της ISDA κάθισαν και στο τραπέζι του PSI. Η Deutsche Bank και η Socit Gnrale είναι δύο τέτοιες περιπτώσεις. Επίσης αξιοσημείωτη είναι η παρουσία της Pacific Investment Management Co. Στην επιτροπή της ISDA. Πρόκειται για τη διαβόητη στην Ελλάδα PIMCO που διακηρύττει τη χρεοκοπία της χώρας ως αναπόφευκτη. Λεπτομέρεια που διαφεύγει συνήθως της προσοχής είναι πως η PIMCO αποτελεί 100% θυγατρική του γερμανικού ασφαλιστικού γίγαντα Allianz και ως εκ τούτου θα πρέπει να θεωρείται τουλάχιστον «κοινωνός» των θέσεων του Βερολίνου. Το αφεντικό της, Μπιλ Γκρος, δήλωσε μετά την απόφαση της ISDA πως θα υπάρξει άλλη μία, τελική απόφαση για το όλο ζήτημα υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς πως αναμένεται να διαπιστωθεί κατά πόσον θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης που υποχρεώνουν σε συμμετοχή στην ανταλλαγή όλους τους ομολογιούχους. Ακόμα όμως και σε αυτή την περίπτωση η ISDA έχει ανακοινώσει στα μέσα Ιανουαρίου πως δεν αντιπροσωπεύει απαραίτητα πιστωτικό γεγονός από μόνη της και θα κρίνει όταν και εάν αυτό υλοποιηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT