Συμφωνία ΒΙΑΝΕΞ – Lilly για παραγωγή φαρμάκων στην Ελλάδα

Συμφωνία ΒΙΑΝΕΞ – Lilly για παραγωγή φαρμάκων στην Ελλάδα

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα εργοστάσια της ελληνικής Βιανέξ θα παράγεται για λογαριασμό της πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας Φαρμασέρβ-Lilly το ενέσιμο αντιβιοτικό Voncon (με δραστική ουσία τη βανκομυκίνη) για την αγορά της Κίνας. Πρόκειται για επένδυση ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, η οποία θα δημιουργήσει 135 νέες θέσεις εργασίας και αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για ανάλογες συνεργασίες των δύο εταιρειών και σε άλλα προϊόντα για άλλες μεγάλες αγορές. Η συνεργασία ανακοινώθηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου παρουσία του νέου υπουργού Υγείας Α. Γεωργιάδη.

Δέκα εκατομμύρια φιαλίδια

Η συμφωνία αφορά την παραγωγή ετησίως δέκα εκατομμυρίων φιαλιδίων του αντιβιοτικού, το οποίο χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση σοβαρών νοσοκομειακών λοιμώξεων, για την αγορά της Κίνας. Η παραγωγή αυτή αναμένεται να αντιστοιχεί στο 3%-4% του ετήσιου τζίρου της Βιανέξ, ο οποίος ανέρχεται σε περίπου 250-300 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία είναι τετραετής, αλλά όπως επεσήμαναν τόσο ο Δ. Φιλιώτης, πρόεδρος της Φαρμασέρβ-Lilly, όσο και ο αντιπρόεδρος της Βιανέξ, Δ. Γιαννακόπουλος, προβλέπεται δυνατότητα ανανέωσής της, καθώς και επέκτασής της σε άλλες αγορές.

Ο κ. Φιλιώτης, μάλιστα, υποστήριξε ότι και άλλες ξένες φαρμακοβιομηχανίες βρίσκονται σε ανάλογες συζητήσεις με εγχώριες εταιρείες του κλάδου για να προχωρήσουν σε παρόμοιες συνεργασίες. Το φάρμακο αναμένεται να κυκλοφορήσει στην Κίνα το 2014, καθώς τότε αναμένεται να έχει δοθεί η απαιτούμενη έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κινεζικού κράτους.

Κατανάλωση

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα η κατανάλωση του Voncon είναι πολύ χαμηλή, κάτω από 45.000 φιαλίδια ετησίως. Οι δύο εταιρείες συνεργάζονται ήδη από τη δεκαετία του ’80 για την παραγωγή σειράς γνωστών φαρμάκων, αλλά μέχρι τώρα η παραγωγή προοριζόταν για την ελληνική αγορά.

Στη σύντομη τοποθέτησή του ο κ. Αδ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε τη χθεσινή ημέρα «ημέρα γιορτής» λόγω της ανακοίνωσης της συμφωνίας, τονίζοντας ότι οι πόρτες του υπουργείου θα είναι ανοιχτές, ότι δεν πρόκειται να αιφνιδιάσει την αγορά και πως θα ισχύσουν ίδιοι κανόνες για όλους. Ο κ. Δ. Φιλιώτης από την πλευρά του ζήτησε την άρση των αντικινήτρων ώστε οι πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες να πραγματοποιούν τις κλινικές μελέτες τους στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι στόχος είναι να εισρέουν στη χώρα 400 εκατ. ευρώ ετησίως για κλινική έρευνα από 80 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT