Αποζημιώσεις από το ελληνικό Δημόσιο θα διεκδικούν και θα λαμβάνουν οι πολίτες των οποίων οι υποθέσεις εκδικάζονται με μεγάλες καθυστερήσεις και πολλές φορές φθάνουν ώς την αρνησιδικία.
Η κυβέρνηση, διά του υπουργού Δικαιοσύνης, Χαρ. Αθανασίου, κατέθεσε προς ψήφιση σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή, μετά τις απανωτές καταδίκες της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για παραβάσεις που αφορούν τη μη εκδίκαση των υποθέσεων σε εύλογο διάστημα. Οι διατάξεις του νομοσχεδίου, που μετά τις γιορτές αναμένεται να ψηφιστούν από τη Βουλή, δίδουν στους πολίτες -θύματα του βραδυπορούντος δικαστικού συστήματος- τη δυνατότητα να στρέφονται με αγωγές κατά του ελληνικού Δημοσίου και να διεκδικούν αποζημιώσεις.
Ρύθμιση του εν λόγω νομοσχεδίου επιτρέπει ακόμα και την αναγκαστική εκτέλεση σε βάρος του Δημοσίου, σε περιπτώσεις που το κράτος δεν καταβάλλει την αποζημίωση που δικαιούται ο πολίτης, με ενεργοποίηση διαδικασίας πλειστηριασμού ακινήτων του Δημοσίου.
Οι νέες ρυθμίσεις που θα δώσουν διέξοδο, τουλάχιστον οικονομικής ικανοποίησης, για τους χιλιάδες πολίτες οι υποθέσεις των οποίων μένουν αδίκαστες επί σειρά ετών στα ποινικά και τα πολιτικά δικαστήρια, θα συμβάλουν, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, και στην άσκηση πίεσης προς την πολιτεία να λάβει μέτρα επιτάχυνσης της Δικαιοσύνης, καθώς η καθυστερημένη έκδοση των αποφάσεων πλέον θα κοστίζει… πολύ ακριβά.
Είτε κερδίσουν είτε χάσουν
Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, οι πολίτες θα μπορούν να διεκδικούν αποζημίωση μόλις εκδοθεί -με μεγάλη καθυστέρηση- η απόφασή τους είτε έχουν κερδίσει είτε έχουν χάσει τη δίκη. Για να εκδικάζονται σύντομα οι αγωγές αυτές, προβλέπεται ότι η εκδίκασή τους θα γίνεται από έναν μόνο δικαστή: αρεοπαγίτη αν η απόφαση είναι του Αρείου Πάγου, πρόεδρο Εφετών αν είναι απόφαση του Εφετείου και πρόεδρο Πρωτοδικών αν είναι απόφαση του Πρωτοδικείου. Στις διατάξεις υπάρχουν προβλέψεις με ασφυκτικές προθεσμίες ώστε τουλάχιστον οι αποφάσεις για την αποζημίωση των πολιτών που έπεσαν θύματα της βραδυπορούσας Δικαιοσύνης να εκδίδονται γρήγορα.
Το ύψος της αποζημίωσης ορίζεται τουλάχιστον στο 66% των αποζημιώσεων που επιδικάζει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ προβλέπεται να λαμβάνονται υπόψη και άλλες παράμετροι, όπως για παράδειγμα το ύψος της δικαστικής δαπάνης που έχει δοθεί ήδη με τη δικαστική απόφαση που καθυστέρησε να εκδοθεί. Οι διατάξεις του νομοσχεδίου καλύπτουν κάθε υπόθεση των ποινικών και των αστικών δικαστηρίων, αλλά και τις υποθέσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου καθώς για τα Διοικητικά Δικαστήρια έχει προϋπάρξει νομοθετική ρύθμιση που ήδη ισχύει.
Η αναγκαιότητα της θέσπισης των νέων ρυθμίσεων προέκυψε από τις πιέσεις που ασκήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο βουλιάζει από αιτήσεις πολιτών -πολλών Ελλήνων- απ όλη την Ε.Ε.που έχουν ταλαιπωρηθεί για χρόνια στα δικαστήρια.
Η χώρα μας μετρά ήδη 70 καταδίκες (40 για ποινικές υποθέσεις και 30 για αστικές) τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ ήδη εκκρεμούν προς εκδίκαση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο 250 (!) ελληνικού ενδιαφέροντος μόνον για ποινικές και αστικές υποθέσεις, ενώ άλλες εκατό μόνον για αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Καταδίκες πέραν της Ελλάδος μετρούν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όμως για τη χώρα μας το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει προχωρήσει με απόφασή του σε διαπιστώσεις ιδιαίτερα σοβαρές.