«Δεν ξέρω πόσο ήταν, εμείς πάντως νιώσαμε 8 R»

«Δεν ξέρω πόσο ήταν, εμείς πάντως νιώσαμε 8 R»

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΟΣΤΟΛΗ. «Εχω μια θεία στην Αμερική και μου είπε ότι η NASA τον έδωσε 7,2 τον σεισμό, όχι 5,8 που μας λένε εδώ, λες και είμαστε κουτορνίθια». Μπορεί αυτή η «θεωρία», που μοιράστηκε συνωμοτικά μαζί μου ένας κύριος στην Κεφαλονιά, να είναι ακραία, όμως είναι ενδεικτική του «πόσο ισχυρό» ένιωσαν τον σεισμό όσοι ήταν στο νησί την προηγούμενη Κυριακή. «Δεν ξέρω πόσο ήταν, αλλά εμείς τον νιώσαμε 8 Ρίχτερ», λένε… διαισθητικά οι περισσότεροι κάτοικοι και το αντιλαμβανόμαστε όταν φτάνουμε εκεί, από τους συχνότατους και ενίοτε ισχυρούς μετασεισμούς. Το γεγονός ότι δεν υπήρξε ούτε ένας τραυματισμός μοιάζει με θαύμα και οι ζημιές «φαντάζουν» τελικώς λίγες…

Από τα 500 σπίτια που έχουν ελεγχθεί, τα 250 έχουν βγει «κίτρινα» σε πρώτη αυτοψία, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Κεφαλονιάς, κ. Σταύρο Τραυλό, στη δεύτερη τα περισσότερα θα αποδειχθούν πράσινα,δηλαδή άμεσα κατοικήσιμα. «Είχαμε μόνο μια κατάρρευση σε ολόκληρο το νησί, ενώ κάτω του 5% ήταν τα σπίτια που υπέστησαν μεγάλη καταστροφή. Οι κατασκευές μας αποδείχθηκαν γερές. Σημειωτέον ότι η είδηση που βγήκε πως 50% των σπιτιών αποδείχθηκαν μη κατοικήσιμα είναι εντελώς αβάσιμη. Δεν ελέγχουμε όλα τα σπίτια, αλλά μόνο εκείνα για τα οποία έχουν κατατεθεί αιτήσεις αυτοψίας, αυτά δηλαδή που είχαν ζημιές. Αρα το ποσοστό των κίτρινων δεν είναι επί του συνόλου, αλλά επί του συνόλου των αιτήσεων αυτών». Η Κεφαλονιά αποδείχθηκε εξαιρετικά ανθεκτική. Οσον αφορά στην επόμενη ημέρα, όμως, αυτό που προβληματίζει είναι τι συνέπειες θα έχει αυτό το «χτύπημα» του Εγκέλαδου στον τουρισμό του νησιού.

Κάποιοι, όπως ο κ. Διονύσης, υπάλληλος του δήμου, φοβούνται ότι ο σεισμός ίσως βλάψει τον τουρισμό. «Ποιος θα έρθει στην Κεφαλονιά όταν ακούει στην τηλεόραση ότι έγινε καταστροφή και αναμένεται και άλλη; Ειδικά όταν οι δημοσιογράφοι υπερβάλλετε τόσο», λέει. «Κι έπειτα υπάρχουν μεγάλες ζημιές στο οδικό δίκτυο, θα βρεθούν χρήματα να επισκευαστούν άμεσα ώστε να μπορέσουν οι δρόμοι να εξυπηρετήσουν όχι μόνο εμάς, αλλά και τον τουρισμό το καλοκαίρι; Το ίδιο ισχύει και για το δίκτυο ύδρευσης που σε σημεία του ακόμα έχει πρόβλημα, στο σπίτι μου είμαστε χωρίς νερό από την Κυριακή», λέει στην «Κ», μεσημέρι της Τρίτης.

Πράγματι, το οδικό δίκτυο έχει πληγεί σε καίρια σημεία του. Ο δρόμος μεταξύ Ληξουρίου – Αργοστολίου υπέστη τις μεγαλύτερες ζημιές και για μερικές ημέρες «έκλεισε», καθώς η κυκλοφορία σε αυτόν κρίθηκε εξαιρετικά επικίνδυνη λόγω κατολισθήσεων. Οι δρόμοι έχουν «ραγίσει» και αλλού, η γη έχει ανοίξει σε διάφορα σημεία, από χωράφια έως τις πλαγιές πάνω από παραλίες όπως αυτή του Μύρτου, αλλά και στο λιμάνι του Ληξουρίου, όπου την ώρα του σεισμού, μέσα από τις ρωγμές, ξεπηδούσε ορμητικό το νερό της θάλασσας.

«Το οδικό δίκτυο έχει μικροπροβλήματα για τα οποία έχουν ήδη ξεκινήσει έργα αποκατάστασης», υποστηρίζει ο δήμαρχος κ. Αλέξανδρος Παρίσης. «Ως προς το οικονομικό θέμα, ως Δημοτικό Συμβούλιο πήραμε άμεση απόφαση για 200.000 ευρώ και ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι το νησί θα υποστηριχθεί οικονομικά».

Οσον αφορά στις τουριστικές υποδομές του νησιού, ξενοδοχεία και καταλύματα, βρίσκονται σε «καλή κατάσταση» στη συντριπτική πλειονότητά τους και δεν έχουν αναφερθεί από το τοπικό Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο προβλήματα στους «φέροντες οργανισμούς» των κτιρίων. Επιπροσθέτως, οι ξενοδόχοι της Κεφαλονιάς δηλώνουν πανέτοιμοι να υποδεχθούν τους τουρίστες και μάλιστα τονίζουν ότι έχουν περάσει το…καλύτερο τεστ ασφαλείας.

«Οι παραλίες, όπως ο Μύρτος, κατέβασαν χώμα και στις πρώτες φωτογραφίες η θάλασσα ήταν καφέ. Ομως αυτό έχει αποκατασταθεί ήδη, ενώ η πρόσβαση σε αυτές είναι ασφαλής», λέει στην «Κ» ο κ. Ευάγγελος Κεκάτος, αντιδήμαρχος Τουρισμού. «Ο τουρισμός, όχι μόνο δεν θα επηρεαστεί αρνητικά, αλλά, αντιθέτως, το νησί πλέον παρουσιάζεται ο πιο ασφαλής προορισμός ακόμα και σε μεγαλύτερο σεισμό. Σκεφτείτε ότι δεν είχαμε ούτε ένα ανθρώπινο θύμα. Τι καλύτερη διαφήμιση από αυτό;»

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT