Ενα πολύ σημαντικό βήμα για την προώθηση της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης ενέγραψε στο ενεργητικό της η ελληνική προεδρία της Ε.Ε.: στις 26 Φεβρουαρίου 2014 η Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων των 28 κρατών-μελών σε συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προσυπέγραψε το σχέδιο οδηγίας βάσει της οποίας μεγάλες επιχειρήσεις παράλληλα με τους ετήσιους οικονομικούς απολογισμούς τους θα δημοσιοποιούν και τα μη χρηματοοικονομικά αποτελέσματα που επέτυχαν και με τα οποία προωθούν την αειφόρο ανάπτυξη, τη διαφορετικότητα και την κοινωνική συνοχή. Τα νέα μέτρα που εισάγει απαιτούν όπως οι εταιρείες δηλώνουν σε ετήσια βάση τις πολιτικές τους –αλλά και τους κινδύνους που έχουν επισημάνει– σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εργασιακών σχέσεων, σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων, καταπολέμηση της διαφθοράς και της δωροδοκίας.
Η οδηγία δεν δεσμεύει τις εταιρείες να εκδίδουν μη οικονομικό απολογισμό, ωστόσο τις υποχρεώνει στην περίπτωση που απέχουν, να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους δεν το έπραξαν. Κάτι, που εκφράζεται με το «Report or Explain» και που από χρόνια τώρα εφαρμόζεται αποτελεσματικά με εθνική πρωτοβουλία σε χώρες-μέλη της Ε.Ε. Υπό την ιδιότητα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας, ο υπουργός κ. Κωστής Xατζηδάκης χαρακτήρισε την απόφαση αυτή πρώτο νομοθέτημα για την προώθηση της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στην Ευρωπαϊκή Ενωση και «εργαλείο» για την προώθηση της επιχειρηματικής παραγωγικότητας που συμβάλλει σε μιαν ευφυή και βιώσιμη ανάπτυξη και που προσθέτει αξία «όχι μόνο προς όφελος των μετόχων, αλλά και των συμμετοχών και των πολιτών». Στην οδηγία αυτή εμπίπτουν περί τους 6.000 οργανισμούς στους οποίους υπάρχει δημόσια συμμετοχή και συνεργασία και απασχολούν περισσότερους από 500 εργαζόμενους. Πρόκειται για εισηγμένες εταιρείες, τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, ενώ εξαιρούνται της υποχρέωσης αυτής οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ενα απαραίτητο στοιχείο των μη οικονομικών απολογισμών είναι να περιγράφουν ποιες πολιτικές για τη διαφορετικότητα εφαρμόζουν σε θέματα ηλικίας, φύλου, μορφωτικού και επαγγελματικού επιπέδου των εργαζομένων και με ποια όργανα επιτηρούν την εφαρμογή τους. H εκστρατεία Report or Explain (RoΕ Campaign Forum) που έχει ξεκινήσει με τη συμμετοχή 25 σημαντικών οργανισμών –όπως το Global Compact, GRI– έχει στόχο να κινητοποιήσει και να ενημερώσει τις εταιρείες και τους οργανισμούς ότι η υποβολή εκθέσεων αειφορίας αποτελεί βασικό εργαλείο υπεύθυνης διοίκησης. Στη χώρα μας, μέλος του φόρουμ είναι η Global Sustain (www.globalsustain.org), η οποία μέσω σειράς ενεργειών της ενημερώνει και κινητοποιεί και άλλες εταιρείες και οργανισμούς και έχει δημιουργήσει ειδική ενότητα για την καμπάνια αυτή στην ιστοσελίδα της.