Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η αναδιάρθρωση χρέους μιας χώρας έχει την ίδια βαρύτητα με τις ευρωεκλογές;
Εάν ο χρόνος που διαρκεί μία διαπραγμάτευση είναι το βασικό κριτήριο για το τι διακυβεύεται, τότε η απάντηση είναι ναι.
Οταν η Ελλάδα διαπραγματευόταν με την τρόικα και τους ιδιώτες πιστωτές της για το PSI, η όλη συζήτηση διήρκεσε περίπου 8 μήνες.
Τώρα που η κυβέρνηση με την τρόικα προσπαθούν να ολοκληρώσουν έναν «τυπικό» τριμηνιαίο έλεγχο του προγράμματος, που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να διαρκέσει 2 με 3 εβδομάδες, έχουμε ήδη φθάσει στους 7 μήνες.
Και όπως αναφέρουν στελέχη που έχουν γνώση των συζητήσεων, ο λόγος που η σημερινή ημέρα ή το πολύ οι επόμενες δύο τέθηκαν ως οριστικό χρονικό περιθώριο για να κλείσει η συμφωνία είναι ένας: οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θέλουν να τελειώσει το θέμα της Ελλάδας, καθώς ξεκινούν οι προεκλογικές περίοδοι στις χώρες τους και δεν θέλουν να δεχτούν τα πυρά των αντιπολιτευτικών και αντιευρωπαϊκών κομμάτων των χωρών τους. Το ανησυχητικό είναι ότι από τον Ιούνιο θα ξεκινήσει η συζήτηση για τη νέα διευθέτηση του ελληνικού χρέους και κανείς δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να διαβεβαιώσει ότι δεν θα κρατήσει για μήνες και αυτή η διαπραγμάτευση.
Τρεις μνηστήρες για τα τρένα
Στη δεύτερη φάση έχει εισέλθει η διαδικασία διαγωνισμού πώλησης του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Στο πλαίσιο αυτό αναμένονται οι δεσμευτικές προσφορές από τα τρία επενδυτικά σχήματα που ήδη προκρίθηκαν, με την προθεσμία να προσδιορίζεται για το τρίτο τρίμηνο του 2014. Πρόκειται για την κοινοπραξία μεταξύ της ρωσικής κρατικής εταιρείας Open Joint Stock Company Russian Railways (Rossiyskie Zheleznye Dorogi – RZD) και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, για τη γαλλική κρατική SNCF Participations SAS και τέλος για τη ρουμανική S.C. Grup Feroviar Roman SA. Τα αποτελέσματα αναμένονται με ενδιαφέρον.
Πετροδολάρια στη Μύκονο
Εισροή αραβικών κεφαλαίων αναμένεται το επόμενο διάστημα στον ελληνικό τουρισμό, ο οποίος βρίσκεται στο επενδυτικό στόχαστρο πολλών ξένων ομίλων. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, εταιρεία που ελέγχεται από Αραβες εξαγόρασε στην περιοχή Καλό Λιβάδι, στη Μύκονο, έκταση με δύο οικοδομικά συγκροτήματα, που ήταν στα μπετά. Τώρα σχεδιάζει εκεί την υλοποίηση επενδυτικού προγράμματος για την κατασκευή ξενοδοχείου. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κατ’ αρχήν προϋπολογισμός για την υλοποίηση της επένδυσης θα είναι άνω των 6 εκατ. ευρώ Ο μέχρι στιγμής σχεδιασμός κάνει λόγο για τη δημιουργία μιας μονάδας, περίπου, 60 δωματίων με ορίζοντα λειτουργίας τη σεζόν του 2015. Η εν λόγω εταιρεία φέρεται ότι ενδιαφέρεται να υλοποιήσει και άλλες επενδύσεις στη χώρα μας τόσο στον τουρισμό όσο και σε άλλους τομείς της ελληνικής οικονομίας.
Τέλος στα βιλαέτια…
Παραπλεύρως, σε σχετικά ρεπορτάζ, αναφέρονται αναλυτικά οι αλλαγές στη δομή του ΕΣΠΑ, που στο τέλος της ημέρας θα αλλάξουν συνολικά την εικόνα του, τουλάχιστον αυτή που είχαμε ώς σήμερα. Ωστόσο δεν εξαντλούνται στην τυπική ενοποίηση των Προγραμμάτων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι συμπληρώνονται με την κεντρική παρακολούθησή του από το υπουργείο Ανάπτυξης (ΥΠΑΝ), που αναλαμβάνει ρόλο κεντρικού συντονιστή των Προγραμμάτων των υπουργείων, εποπτεύοντας τις αντίστοιχες Διαχειριστικές Αρχές, που μεταφέρονται από τα αντίστοιχα υπουργεία στο ΥΠΑΝ. Η αλλαγή δεν είναι φυσικά χωροταξική, όπως αντιλαμβάνεται κανείς, αλλά υπόθεση ουσίας. Η χάραξη ενιαίας στρατηγικής, που θα απαντά συνολικά στις ανάγκες ανάπτυξης της χώρας, περνά μέσα από την απεμπόληση από τον κάθε υπουργό της δικαιοδοσίας να θεωρεί τα έργα και τα κονδύλια υπόθεση του κάθε υπουργείου ξεχωριστά. Δηλαδή, βιλαέτι του. Απαιτεί συνεργασία και για τον λόγο αυτό τα αντίστοιχα υπουργεία θα στελεχωθούν με αντίστοιχες επιτελικές μονάδες, που θα λειτουργούν ως συνδετικοί κρίκοι με την κεντρική εποπτεία.
Το μαρτύριο έκδοσης των συντάξεων
Απίστευτες ιστορίες εξελίσσονται στα ασφαλιστικά Ταμεία με τις παροιμιώδεις καθυστερήσεις στην έκδοση των συντάξεων. Συνεργάτης της στήλης ανέφερε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα, που περιγράφουν το πρόβλημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Παράδειγμα 1ο: Οι συνταξιούχοι κάτοικοι εξωτερικού απεγράφησαν μεν, παραμένουν απλήρωτοι δε, εδώ και πολλούς μήνες.
Παράδειγμα 2ο: Το ίδιο συμβαίνει και με τους 60.000 δικαιούχους συντάξεων και επιδομάτων αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ, οι οποίοι περιμένουν εδώ και δύο χρόνια να ολοκληρωθούν οι απογραφές.
Και εύλογα τίθεται το ερώτημα: Τι φταίει και παρατηρείται αυτό το απίστευτο, στα όρια του απάνθρωπου, φαινόμενο; Οι εργαζόμενοι στα Ταμεία υποστηρίζουν ότι τρεις είναι οι βασικές αιτίες: «Η έλλειψη προσωπικού είναι ο πρώτος λόγος. Η ασυμβατότητα μεταξύ των συστημάτων καταγραφής των επιμέρους Ταμείων είναι ο δεύτερος. Και ο τρίτος έχει να κάνει με την πολυνομία». Και όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι τέθηκε σε εφαρμογή το πληροφοριακό σύστημα “Ηλιος” που παρακολουθεί την καταβολή συντάξεων και επιδομάτων και κάνει διασταύρωση δεδομένων με το άλλο πληροφοριακό σύστημα, «Αριάδνη», που παρακολουθεί τις αλλαγές στην οικογενειακή κατάσταση και τον ΑΜΚΑ των ασφαλισμένων. Αλλά από τη στιγμή που υπάρχει ασυμβατότητα και άρα ανεπαρκής καταγραφή δεδομένων, για ποια διασταύρωση μιλάμε;