«Μικρά Αγγλία» μεγάλη νικήτρια

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ελληνικά Οσκαρ, όπως μας αρέσει ν’ αποκαλούμε τα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, απονεμήθηκαν για 5η συνεχή χρονιά το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας. Χαράς Ευαγγέλια για τη «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη, νικήτρια των «δικών μας Οσκαρ». Συγκέντρωσε συνολικά έξι βραβεία, με πρώτο και καλύτερο το σημαντικότερο, αυτό για την Καλύτερη Ταινία Μυθοπλασίας. Βραβεύτηκε επίσης για τα σκηνικά της (η φαντασία του Αντώνη Δαγκλίδη έχει αναδειχτεί σε σταθερή αξία για τον κινηματογράφο μας), τα κοστούμια της (Γιούλα Ζωιοπούλου), τη φωτογραφία της (Σίμος Σακερτζής), τον ήχο της (Στέφανος Ευθυμίου, Κώστας Βαρυμποπιώτης, Τάκης Γιαννόπουλος) και το μακιγιάζ της (Εύη Ζαφειροπούλου).

Οι παλιοί

Η απόφαση του Βούλγαρη να μη διεκδικήσει το βραβείο σκηνοθεσίας, πάγια τακτική του από την εποχή των «Νυφών», πιθανόν να στέρησε στην ταινία του άλλη μια διάκριση. Πάντως, τα ελληνικά Οσκαρ συγχρονίστηκαν πλήρως με την πραγματικότητα, τιμώντας το ελληνικό blocbuster της χρονιάς. Η «Μικρά Αγγλία», η οποία πέτυχε το ζητούμενο γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ ποιότητας και εμπορικότητας, έχει ξεπεράσει τις 360.000 εισιτήρια. Επιτυχία για τα σημερινά δεδομένα της κινηματογραφικής μας πιάτσας.

Δεύτερος στο βάθρο, ο «Εχθρός μου» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου, που πάνω-κάτω ανήκει στην ίδια γενιά με τον Βούλγαρη, με 3 βραβεία: σκηνοθεσίας, σεναρίου (Γιάννης Τσίρος), μοντάζ (Γιώργος Μαυροσταυρίδης).

Οι νέοι

Σωστή η ψήφος των μελών της Ακαδημίας στην κατηγορία του πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη. Η βράβευση της Ελίνας Ψύκου για την «Αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» θα μπορούσε να εκληφθεί και σαν ηθική στήριξη της πιο συγκροτημένης και πρωτότυπης σκηνοθετικής δουλειάς που είδαμε την περασμένη χρονιά, παρακάμπτοντας άλλες αδυναμίες της όπως το πρωτόλειο σενάριό της.

Σωστή ήταν και η βράβευση της ηθοποιού Κόρας Καρβούνη, που πήρε στους ώμους της το βάρος του «September» της Πέννυς Παναγιωτοπούλου – μία από τις καλύτερες ελληνικές ταινίες της περασμένης χρονιάς, που, όμως, δεν βρήκε ανταπόκριση στις αίθουσες. Στο μέτωπο των μικρομηκάδων μας, της ελπίδας για φυσική ανανέωση του κινηματογράφου μας, τα χειροκροτήματα ήταν για το «Washingtonia» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη.

Κατά τ’ άλλα, η μεγάλη αίθουσα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, κατάμεστη από κόσμο, έζησε την πιο αμήχανη τελετή βράβευσης, παρουσιαστές της οποίας ήταν η Μίνα Ορφανού και ο Μάκης Παπαδημητρίου. Μια από τις λίγες στιγμές που η αίθουσα αντέδρασε σύσσωμα και συγκινητικά ήταν όταν ο Κώστας Γαβράς παρέλαβε ένα τιμητικό βραβείο από τη Nova, τον μεγάλο χορηγό των Βραβείων. Σε μια άλλη στιγμή, δικαιολογημένης γρίνιας, ο πρόεδρος της Ακαδημίας, Βασίλης Κατσούφης, επισήμανε την ηχηρή απουσία του υπουργού Πολιτισμού από την τελετή των δικών μας Οσκαρ. Για μια ακόμη φορά.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT