Ενδείξεις σταθεροποίησης της οικονομίας αποτυπώνονται στον Δείκτη Υπεύθυνων Προμηθειών (PMI) για τον μήνα Απρίλιο. Το συμπέρασμα αυτό, μάλιστα, προκύπτει όχι μόνον από το γεγονός ότι μετά την πτώση του Μαρτίου ο σχετικός δείκτης επανέκαμψε και διαμορφώθηκε πάνω από το φράγμα των 50 μονάδων, στις 51,1 από τις 49,7 μονάδες, αλλά κυρίως από τα επιμέρους στοιχεία, όπως είναι η αύξηση της απασχόλησης στη μεταποίηση για πρώτη φορά σε διάστημα έξι μηνών, καθώς και η ανοδική πορεία των παραγγελιών που προορίζονται για την εγχώρια αγορά.
Ακριβώς το στοιχείο αυτό επισημαίνει ο Φιλ Σμιθ, οικονομολόγος της Markit η οποία καταρτίζει τον PMI: «Η ταχύτερη αύξηση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών ώθησε τον δείκτη PMI πάνω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50 μονάδων. Ωστόσο, η εκ νέου αύξηση της απασχόλησης ήταν το σημαντικότερο στοιχείο της έρευνας για τον Απρίλιο. Μεταξύ άλλων, η αύξηση αυτή αποτέλεσε ένδειξη της εμπιστοσύνης των κατασκευαστών ότι η ανάκαμψη του τομέα βρίσκεται πλέον σε πιο σταθερή τροχιά. Ενδιαφέρον παρουσίασε επίσης το γεγονός ότι η βελτίωση της απόδοσης ήταν αποτέλεσμα εσωτερικών παραγόντων, δεδομένου ότι οι εξαγωγικές πωλήσεις υποχώρησαν για δεύτερο συνεχή μήνα, μετά τις συνεχόμενες αυξήσεις στο ξεκίνημα του έτους. Η εκ νέου ανάπτυξη σε αυτό το μέτωπο θα μπορούσε να δώσει το έναυσμα για το ξεκίνημα της ανάκαμψης».
Η απασχόληση, σύμφωνα με τη Markit, αυξήθηκε λόγω της ανόδου των παραγγελιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραγωγή στον μεταποιητικό τομέα αυξάνεται για έκτο συνεχή μήνα. Αν και η καθαρή αύξηση του αριθμού των εργαζομένων ήταν μικρή, το σημαντικό είναι η αντιστροφή της τάσης, καθώς στο μεγαλύτερο μέρος του 2013 παρατηρήθηκε έντονος ρυθμός μείωσης της απασχόλησης.
Οι τιμές εργοστασίου μειώθηκαν περαιτέρω, στον μεγαλύτερο βαθμό από τον Μάιο του 2013 και με τον ταχύτερο ρυθμό από τη μέση τιμή που έχει καταγραφεί στο διάστημα των τελευταίων 38 μηνών συνεχούς μείωσης των χρεώσεων, προκειμένου να είναι ανταγωνιστικά τα ελληνικά προϊόντα. Αναφερόμενος στη μεγάλη μείωση των τιμών εκροών, ο Φιλ Σμιθ υποστηρίζει ότι «λειτουργεί ως υπενθύμιση ώστε να μην παρασυρθούμε από τις ανοδικές τιμές του δείκτη και υποδεικνύει ότι οι εταιρείες εξακολουθουν να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις εκπτώσεις για να υποστηρίξουν τις πωλήσεις».
Οι τιμές εισροών, από την άλλη, διατηρήθηκαν σε γενικές γραμμές σταθερές τον Απρίλιο, μετά τη μικρή υποχώρηση το προηγούμενο διάστημα. Σημειώνεται ότι η διαμόρφωση του δείκτη PMI πάνω από τις 50 μονάδες υποδεικνύει γενική ανάπτυξη, ενώ κάτω από τις 50 μονάδες υποδεικνύει γενική κάμψη. Η διαμόρφωση του ελληνικού PMI πάνω από το όριο των 50 μονάδων γίνεται για τρίτη φορά μέχρι στιγμής μέσα στο 2014. Τον Ιανουάριο ο PMI βρέθηκε στις 51,2 μονάδες, τον Φεβρουάριο σημείωσε οριακή βελτίωση φτάνοντας στις 51,3 μονάδες, ενώ τον Απρίλιο ήταν στις 51,1 μονάδες. Αντιθέτως, τον Μάρτιο είχε υποχωρήσει στις 49,7 μονάδες.