Ο Ομπάμα, η Ασία και η στρατηγική μετατόπιση

Ο Ομπάμα, η Ασία και η στρατηγική μετατόπιση

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μετατόπιση του στρατηγικού κέντρου βάρους των ΗΠΑ προς την κατεύθυνση της Ασίας δεσμεύθηκε να ολοκληρώσει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, που ολοκλήρωσε την Τετάρτη την επταήμερη περιοδεία σε Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Μαλαισία και Φιλιππίνες.

Παρότι οι σύμβουλοι του προέδρου εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα της «επιχείρησης γοητείας» του Ομπάμα, ήταν εμφανές ότι όλοι οι οικοδεσπότες της αμερικανικής αποστολής δεν μοιράζονταν τον ενθουσιασμό της Ουάσιγκτον.

Τον τόνο της επίσκεψης καθόρισε το διήμερο του Ομπάμα στην Ιαπωνία, πρώτο σταθμό της περιοδείας του. Εκεί, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν μπόρεσε να ανακοινώσει διμερή εμπορική συμφωνία, παρά την άτυπη σύνοδο κορυφής σε εστιατόριο σούσι και τις μαραθώνιες συνομιλίες της τελευταίας στιγμής. Οι διαφωνίες ήταν τέτοιες, που οι δύο πλευρές αναγκάστηκαν να καθυστερήσουν την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, μέχρις ότου ο Ομπάμα είχε ήδη αναχωρήσει από το Τόκιο.

Πιο σημαντική από κάθε εμπορική συμφωνία για την Ιαπωνία υπήρξε η διαβεβαίωση του Μπαράκ Ομπάμα ότι οι ΗΠΑ θα σπεύσουν σε βοήθεια της χώρας σε περίπτωση εδαφικής διένεξης με την Κίνα, γύρω από τις διαφιλονικούμενες βραχονησίδες Ντιαογού.

Σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, ο πρόεδρος Ομπάμα πέτυχε να διατηρήσει στις δηλώσεις του όλη την εβδομάδα τη λεπτή ισορροπία μεταξύ της αμφισβήτησης της κινεζικής επιρροής στην Ασία και της διατήρησης καλών σχέσεων με τη δεύτερη οικονομία του πλανήτη. Παρότι το Πεκίνο κάλεσε τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία να εγκαταλείψουν τις «ψυχροπολεμικές τους αντιλήψεις», η κινεζική ηγεσία παρέμεινε σιωπηλή τις υπόλοιπες ημέρες της περιοδείας του κ. Ομπάμα στην Ασία.

Στήριξη στη Σεούλ

Στη Νότια Κορέα, ο Μπαράκ Ομπάμα ξεδίπλωσε το αδιαμφισβήτητο ρητορικό του ταλέντο για να απευθύνει τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων του ναυαγίου της 16ης Απριλίου, εκφράζοντας παράλληλα τη στήριξή του στη Σεούλ, στη σοβούσα αντιπαράθεσή της με την Πιονγιάνγκ.

Στη Μαλαισία, ο πρόεδρος Ομπάμα είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει ταξίδι που είχε αναβληθεί το περασμένο φθινόπωρο στη χώρα, λόγω της καταψήφισης του προϋπολογισμού και της «διακοπής λειτουργίας» της αμερικανικής κυβέρνησης.

Μία από τις λίγες απτές επιτυχίες της περιοδείας του απόλαυσε ο Μπαράκ Ομπάμα, με την υπογραφή σημαντικής αμυντικής συμφωνίας, διάρκειας μιας δεκαετίας, με τη Μανίλα. Η συμφωνία προβλέπει την ανάπτυξη Αμερικανών στρατιωτών, αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων στην αχανή νησιωτική χώρα, με στόχο την ενίσχυση της αμυντικής της ικανότητας και την αντιμετώπιση της κινεζικής επιβουλής στις αμφισβητούμενες κοραλλιογενείς βραχονησίδες Σκάρσμπορο.

Στις Φιλιππίνες, όμως, ο πρόεδρος Ομπάμα συνάντησε τις πιο μαχητικές αντιαμερικανικές διαδηλώσεις της ασιατικής του περιοδείας. Αριστερές οργανώσεις της πρώην αμερικανικής αποικίας, που διεξήγαγε μακρόχρονο και ιδιαίτερα αιματηρό εθνικοαπελευθερωτικό πόλεμο εναντίον των Αμερικανών την πρώτη δεκαετία του 20ού αιώνα.

Οι αντιαμερικανοί ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι η νέα αμυντική συνθήκη ακυρώνει τις δημοκρατικές προόδους που επιτεύχθηκαν στις Φιλιππίνες, μετά τη διακοπή λειτουργίας των αμερικανικών βάσεων στη χώρα τη δεκαετία του 1990, ύστερα από έναν αιώνα αδιάκοπης παρουσίας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT