Τριμερής συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ – Κύπρου για το περιβάλλον

Τριμερής συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ – Κύπρου για το περιβάλλον

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την Αμυνα και την Ενέργεια, η τριμερής συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο επεκτείνεται και στον τομέα της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Αυτό αποφασίστηκε σε συνάντηση των αρμοδίων υπουργών των τριών χωρών, στο περιθώριο του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος της Ε.Ε. Η «Κ» συνάντησε τον Ισραηλινό υπουργό Αμίρ Πέρετζ στο διάλειμμα του Συμβουλίου. Οπως μας είπε, η ιδέα για τη νέα τριμερή ανήκε στους Ισραηλινούς και σχετίζεται άμεσα με πιθανούς περιβαλλοντικούς κινδύνους στην εξόρυξη των υδρογονανθράκων.

«Γνωρίζετε ότι σήμερα υπάρχει πολύ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για τη Μεσόγειο, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας και του φυσικού αερίου», επισημαίνει ο κ. Πέρετζ και προσθέτει: «Ενα από τα σχέδια τα οποία συμφωνήσαμε με τον Ελληνα ομόλογό μου Γ. Μανιάτη και τον Κύπριο Ν. Κούγιαλη ήταν να οικοδομήσουμε μια συνεργασία, με βάση τις δυνατότητες που έχουμε σε όλα όσα έχουν να κάνουν με την προστασία της θάλασσας. Συμφωνήσαμε να επεξεργαστούμε προτάσεις και να αναπτύξουμε ένα μοντέλο συνεργασίας. Εάν φερ’ ειπείν συμβεί μια καταστροφή όπως στον Κόλπο του Μεξικού, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιoν θα πλήξει και όλοι θα πρέπει να δράσουν».

Ηδη, όμως, διεξάγονται κοινές αεροναυτικές ασκήσεις με σενάριο την αντιμετώπιση δυστυχήματος σε πλατφόρμα εξόρυξης. Τι περισσότερο θα περιλαμβάνει η νέα τριμερής;

«Πρότεινα οι Ισραηλινοί ειδικοί από τον συγκεκριμένο τομέα να καθίσουν στο τραπέζι με τους ομολόγους τους από τις άλλες δύο χώρες. Και προσκάλεσα τον Ελληνα και τον Κύπριο ομόλογό μου να έρθουν τον Ιούνιο στο Ιρσαήλ, ώστε να υπογράψουμε τη συμφωνία συνεργασίας. Θα έλεγα ότι οι αμυντικές ασκήσεις και τα θέματα περιβάλλοντος είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Διετέλεσα υπουργός Αμυνας και σας λέω ότι η αντιμετώπιση των θεμάτων που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος είναι μερικές φορές πιο περίπλοκη απ’ ό,τι των θεμάτων άμυνας».

Ο κ. Πέρετζ υπήρξε στο παρελθόν πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ. Ηταν πάντοτε υπέρμαχος της ειρήνευσης με τους Παλαιστινίους. Δεν κρύβει την απογοήτευσή του από το γεγονός ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες έχουν ανασταλεί: «Είμαι υπέρ μιας λύσης δύο κρατών με δύο λαούς. Θεωρώ ότι η δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους δεν είναι μόνο προς το συμφέρον των Παλαιστινίων, αλλά είναι και προς το δικό μας συμφέρον. Για να διασφαλίσουμε ότι το κράτος του Ισραήλ θα είναι δημοκρατικό και κυρίαρχο, οφείλουμε να φτάσουμε στη λύση δύο κρατών».

Ρωτάμε, αν ως μέλος της κυβέρνησης διαφωνεί με την αναστολή των συνομιλιών.

«Είναι γεγονός ότι όντως έχουν ανασταλεί οι διαπραγματεύσεις, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι έχουν σταματήσει εντελώς. Διπλωματικά, η πόρτα παραμένει ανοιχτή. Οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει σύντομα να αποφασίσουν τι είδους κυβέρνηση θα σχηματιστεί και με ποιον τρόπο θα ξεκινήσουν πάλι οι διαπραγματεύσεις. Πρέπει όμως να γίνουν τα πάντα ώστε να ξεκινήσουν πάλι, καθώς δημιουργείται μια λιμνάζουσα κατάσταση, που δεν βοηθά καμία από τις δύο πλευρές. Είμαι πεπεισμένος ότι η πλειοψηφία των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών επιθυμούν την ειρήνη. Ετσι, λοιπόν, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στα δύο άκρα να υπερισχύσουν. Διότι ικανοποιημένοι από το πρόβλημα που έχει προκύψει στις διαπραγματεύσεις είναι αυτοί που και από τις δύο πλευρές θα ήθελαν να μην είχε συμβεί απολύτως τίποτε, να μην είχε ξεκινήσει απολύτως τίποτε».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT