«Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από τον πρωθυπουργό. Η πρώτη μου αντίδραση στην απομάκρυνσή μου από το υπουργείο Υγείας ήταν εκ μέρους μου ένας άθλιος χειρισμός. Επέδειξα απαράδεκτη συμπεριφορά, που αδικεί πάρα πολύ τον εαυτό μου. Εχω μετανιώσει όσο δεν φαντάζεστε και θέλω να του ζητήσω και δημοσίως συγγνώμη». Ετσι ξεκίνησε η κουβέντα μας με τον Αδωνι Γεωργιάδη. Μια συνέντευξη που έμελλε να έχει και εξομολογητικούς τόνους, καθώς εξ αρχής μου είπε ότι «αισθάνομαι διπλά άσχημα, διότι ο Σαμαράς εμένα με ευεργέτησε κι εγώ αντέδρασα λες και δεν είναι αναφαίρετο δικαίωμα του πρωθυπουργού να αλλάζει τους υπουργούς του». «Πού αποδίδετε την αντικατάστασή σας;», ήταν το πρώτο μου ερώτημα και η συζήτηση που οδηγήθηκε μέχρι και στο αν είναι… άρρωστος με τη δημοσιότητα άρχισε. «Οπως όλοι, έχω κάποια συν και κάποια πλην. Στα πλην μου είναι ότι υπερεκτίθεμαι και ότι κάποιες φορές ξεπερνώ το μέτρο και υπερβάλλω στις συγκρούσεις μου. Αρα λοιπόν μπορεί όντως να υπήρχαν λόγοι να αντικατασταθώ και σίγουρα ο πρωθυπουργός είχε τους λόγους του, καθώς εκείνος μπορεί να βλέπει καλύτερα τη μεγάλη εικόνα».
– Είναι αλήθεια ότι μόλις το μάθατε, στείλατε ειρωνικά μηνύματα στους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο;
–Τελείως ψευδές. Και σε ό,τι αφορά όσα γράφτηκαν, αν κάτι με απογοήτευσε περισσότερο είναι η συμπεριφορά μου τις πρώτες ώρες. Ημουν πολύ εκνευρισμένος και έδωσα το δικαίωμα να με παρουσιάσουν εντελώς διαφορετικό απ’ ό,τι είμαι. Ισως και λόγω ηλικίας παραμένω υπερβολικά συναισθηματικός, με συνέπεια να χάνω κάποιες στιγμές τον έλεγχο των αντιδράσεών μου. Κι αυτό είναι λάθος στην πολιτική κι ένα καλό μάθημα που πήρα.
– Δεν θέσατε, δηλαδή, στον κ. Σαμαρά ως όρο να σας πλέξει δημοσίως το εγκώμιο για να δεχθείτε τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου;
– Τίποτε από αυτά δεν ισχύει. Αν έθετα όρους, θα ήμουν καταγέλαστος. Και στενοχωρήθηκα πολύ με αυτό το δημοσίευμα γιατί με παρουσίασε υπερφίαλο αλαζόνα. Σας μιλώ ειλικρινά, η συνάντηση είχε ακριβώς αντίθετο κλίμα. Είπα, μάλιστα, στον κ. Σαμαρά ότι πιστεύω πως είναι ο καλύτερος πρωθυπουργός που είχε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και ότι είμαι διατεθειμένος να παραιτηθώ και από βουλευτής, αν θεωρεί ότι είμαι χρήσιμος σε άλλη θέση.
– Και πώς στρεβλώθηκε πλήρως ο διάλογος που είχατε;
– Γι’ αυτό ρωτήστε τον δημοσιογράφο.
– Οι νέοι υπουργοί διορίστηκαν αξιοκρατικά ή είναι μια εκλογική κυβέρνηση;
– Εκτιμώ ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει στο μυαλό του τις πρόωρες εκλογές, διότι απλά δεν πρέπει να γίνουν. Κι επειδή ακούστηκαν πολλά για κάποιους υπουργούς, σας υπενθυμίζω ότι κι εμένα προ έτους οι περισσότεροι που τώρα με επαινούν αναρωτιούνταν πώς είναι δυνατόν ο Σαμαράς να με βάλει στο Υγείας. Επομένως, θα συνέστηνα υπομονή διότι αρχή άνδρα δείκνυσι.
– Τις τελευταίες μέρες, ωστόσο, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ μοιάζουν να πλειοδοτούν σε προεκλογικές υποσχέσεις. Ηδη είχαμε την κόντρα Λοβέρδου – Μητσοτάκη.
– Ο κ. Λοβέρδος δεν είχε δίκιο. Κυρίως για το πολιτικό μήνυμα που εξέπεμψε. Οτι μπορεί η χώρα να σταματήσει την προσπάθειά της. Εάν η κυβέρνηση βάλει έστω νερό στις μεταρρυθμίσεις, όχι μόνον θα καταστραφεί η ίδια, αλλά και η χώρα. Δεν έχουμε κανένα περιθώριο να ανακόψουμε την προσπάθεια διότι η διευθέτηση του χρέους περνάει από την ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων. Γι’ αυτό και τρέμω στην ιδέα των εκλογών.
– Ωστόσο, αυτές διαφαίνεται ότι θα προκληθούν λόγω προεδρικής εκλογής και ότι θα τις κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
– Διαφωνώ. Δεν θεωρώ αδύνατο η Ν.Δ. να ανατρέψει τις προβλέψεις αν δώσει πραγματική ελπίδα στον κόσμο. Αυτό είναι το στοίχημα της νέας κυβέρνησης. Να αποδείξει ότι μπορεί να βγάλει τη χώρα από το τούνελ της καταστροφής.
– Αν δεν τα καταφέρει και ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει χωρίς αυτοδυναμία, το ενδεχόμενο να συγκυβερνήσετε πώς το βλέπετε;
– Δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι ακόμη κι αν κάποιος κάνει μια συμφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα, αυτή θα γίνει δεκτή από τα υπόλοιπα «κόμματα» του ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό θεωρώ ανέφικτο τον μεγάλο συνασπισμό, όπως και ότι είναι πάρα πολύ επικίνδυνο για τη χώρα να κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ. Ειλικρινά εύχομαι ο κ. Σαμαράς να συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό την καθημερινή εποπτεία του έργου μας. Θα σας αποκαλύψω κάτι που δεν έχω πια λόγο να κρύψω. Εχει τέτοιο άγχος για να προωθούνται όλα στην ώρα τους, που τηλεφωνεί καθημερινά μέχρι και στους γ.γ. των υπουργείων…
Δεν υπήρξα ακροδεξιός, θεωρώ τον αντισημιτισμό επικίνδυνο
– Η Χρυσή Αυγή είναι πλέον τρίτη δύναμη. Πού το αποδίδετε, όταν τόσοι βουλευτές της είναι στη φυλακή;
– Ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τη Χ.Α. είναι όλος λάθος. Δεν εννοώ τη Δικαιοσύνη που πρέπει να κάνει απερίσπαστη τη δουλειά της. Εννοώ τους πολιτικούς. Εμείς πρέπει, επιτέλους, να την αντιμετωπίσουμε πολιτικά. Εκτιμώ δε ότι είναι λάθος και η στάση των ΜΜΕ. Τα κανάλια πρέπει να καλούν τους βουλευτές της και ο λαός να μάθει, επιτέλους, τις παράλογες θέσεις τους. Ο αποκλεισμός της Χ.Α. συμβάλλει στη δημιουργία ενός μύθου γύρω από αυτήν. Και στην Ελλάδα μάς αρέσουν ως γνωστόν οι μύθοι από τους αρχαίους χρόνους. Δεν θα ξεφουσκώσει το φαινόμενο όσο το αντιμετωπίζουμε με εντελώς λάθος τρόπο.
– Στην ανοχή που επιδεικνύεται έναντι της Χ.Α. μήπως φταίει και το γεγονός ότι μέχρι πρότινος ακόμη και στελέχη της Ν.Δ. απεδείχθη ότι κρατούσαν ανοιχτές γέφυρες μαζί της;
–Τον Μπαλτάκο εννοείτε προφανώς. Δεν έπαιξε κανένα ρόλο. Ο κόσμος ψηφίζει τη Χ.Α. για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί θέλει να τιμωρήσει όλους εμάς τους «υπολοίπους». Θεωρούν ότι ψηφίζοντας Χ.Α., μας πονούν πάρα πολύ και θέλουν να μας πονέσουν γιατί τους έχουμε αδικήσει. Τους έχουμε κόψει τους μισθούς και τις συντάξεις και μέχρι στιγμής δεν κάναμε όλα όσα υποσχεθήκαμε. Ο δεύτερος λόγος είναι γιατί έχουμε περιβάλει τη Χ.Α. με αυτόν τον μανδύα του αντισυστημικού κόμματος. Και στην Ελλάδα ό,τι είναι αντισυστημικό πουλάει.
– Αλήθεια, έχετε μετανιώσει για το ακροδεξιό παρελθόν σας;
– Δεν υπάρχει κανένα ακροδεξιό παρελθόν. Εγώ πάντα ήμουν δεξιός. Ούτε κεντροδεξιός ούτε ακροδεξιός. Στην Ελλάδα τα τελευταία σαράντα χρόνια ζούμε την ιδεολογική κηδεμονία της Αριστεράς. Πράγματα που για άλλες χώρες είναι εντελώς παράλογα, σ’ εμάς φαντάζουν εξαιρετικά λογικά γιατί τα λέει η Αριστερά. Και πράγματα απολύτως λογικά για άλλες χώρες, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, εμείς δεν τα συζητάμε καν γιατί «θεωρούνται» ακροδεξιά. Ξέρετε ποιο ήταν το λάθος μου; Οταν μπήκα στο πανεπιστήμιο, γράφηκα στη ΔΑΠ και όχι στην ΚΝΕ. Αν είχα γραφτεί για έξι μήνες στην ΚΝΕ και μετά στη ΔΑΠ, κανένας δεν θα με αποκαλούσε σήμερα ακροδεξιό ακόμη κι αν έλεγα τα ίδια. Οσοι το έκαναν έπραξαν ορθότατα για να επιβιώσουν στη μεταπολιτευτική Ελλάδα.
– Ούτε για τις αναφορές σας στους Εβραίους μετανιώνετε;
– Ποιες αναφορές; Πείτε μου μία. Ας το ξεκαθαρίσω, λοιπόν, μια για πάντα. Σιχαίνομαι τον ρατσισμό και θεωρώ τον αντισημιτισμό μία από τις πολλές ανοησίες που κυκλοφορούν στον πλανήτη. Είναι δε μια επικίνδυνη ανοησία γιατί έχει προκαλέσει εγκλήματα.
Τσακώνομαι γιατί οι πολιτικοί μοιάζαμε με φοβισμένα ανθρωπάκια
– Καθώς ζήσατε επί ένα χρόνο σε ένα τόσο νευραλγικό πόστο, θέλω να μου απαριθμήσετε τις σοβαρότερες παθογένειες στη διοίκηση.
– Είμαστε πολύ πίσω. Γίνονται προσπάθειες, αλλά το σύστημα είναι έτσι φτιαγμένο που δεν του επιτρέπει να παίρνει γρήγορες αποφάσεις. Επιπλέον, υπάρχει μια δαιδαλώδης νομοθεσία που μπορεί να σε σταματήσει εκεί που δεν το περιμένεις. Και συχνά την κάνουμε ακόμη πιο δαιδαλώδη αντί πιο απλή. Υπάρχει όμως και μια εγγενής φοβία των πολιτικών όχι μόνον να συγκρουστούν με κατεστημένες καταστάσεις, αλλά και να εξηγήσουν στον κόσμο γιατί πρέπει να γίνουν οι αλλαγές.
– Γνωρίσατε προφανώς πιέσεις, π.χ. από τους φαρμακεμπόρους. Δεχθήκατε και εκβιασμούς;
– Ο υπουργός αναπόφευκτα γίνεται ο ενδιάμεσος συμφερόντων και προσπαθεί να βρει τη βέλτιστη λύση για το κράτος. Αλλα αν με ρωτάτε αν ήρθε κάποιος στο γραφείο μου για να με εκβιάσει, όχι. Θα τον είχα πετάξει έξω με τις κλωτσιές.
– Ρουσφέτια κάνατε;
– Δόξα τω Θεώ, κανένας πια δεν μπορεί να διορίσει κανένα στην Ελλάδα.
– Και η επιλογή σας να τοποθετήσετε στον ΟΚΑΝΑ ένα πρόσωπο που έγινε γνωστό από την trash tv τι ήταν; Αξιοκρατική;
– Η θέση του αναπληρωτή προέδρου του ΟΚΑΝΑ είναι άμισθη και χωρίς ψήφο. Καταλαβαίνω ότι ο κ. Δαραβίγκας στον οποίο αναφέρεστε μπορεί να ξενίζει γιατί μετέχει σε αυτές τις εκπομπές. Ο κ. Δαραβίγκας, όμως, έχει από το 1987 μια ΜΚΟ με αποκλειστικό στόχο την καταπολέμηση των ναρκωτικών κι έχει πάρει για τη δράση του τέσσερα βραβεία από την Ελληνική Αστυνομία και από τον FDA της Αμερικής, ενώ υπήρξε σύνδεσμος του υπουργείου Υγείας με τον ΟΚΑΝΑ. Για όλα αυτά που σας είπα, ναι, θεωρώ αξιοκρατική την επιλογή του.
«Δεν ζω από την πολιτική»
– Μια και το ’φερε η κουβέντα γι’ αυτές τις εκπομπές, έπρεπε την επομένη κιόλας της αποπομπής σας να βγείτε και να ξαναπουλήσετε βιβλία;
– Αυτό σχετίζεται με τον βιοπορισμό μου. Εχασα πολλά λεφτά ένα χρόνο ως υπουργός και πρέπει να προσπαθήσω να ρεφάρω. Δεν ζω από την πολιτική.
– Δεν αρκεί ο μισθός του βουλευτή;
– Αν ψάξετε πόσες υποχρεώσεις συνεπάγεται το να είσαι βουλευτής και πόσα χρήματα χρειάζονται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, όχι δεν φτάνουν.
– Αλήθεια, δεν νομίζετε ότι σας έβλαψε η τόση δημοσιότητα; Δίνατε την εντύπωση ότι περισσότερες ώρες ήσασταν στα κανάλια παρά στο υπουργείο.
– Τις επόμενες μέρες θα κυκλοφορήσω στο Διαδίκτυο μια αναλυτική καταγραφή των υπουργικών πεπραγμένων μου, γιατί πιστεύω ότι όσοι ασκούμε δημόσιο αξίωμα πρέπει να λογοδοτούμε. Οπότε θα δείτε και με ημερομηνίες πόσες και ποιες αποφάσεις έλαβα και αν ήμουν στο υπουργείο. Είναι πολύ άδικο να μου καταλογίζουν κάτι τέτοιο. Για μήνες σχεδόν δεν κοιμόμουν, καθώς στην αρχή δεν ήξερα σχεδόν τίποτα για τον χώρο της Υγείας. Συνάντησα περισσότερους από 3.000 ανθρώπους για να αποκτήσω γνώση του αντικειμένου γιατί έτσι θεωρώ ότι πρέπει να λειτουργεί ένας υπουργός. Οφείλω δε να πω ότι όσα μου πιστώνονται ότι πέτυχα δεν είναι μόνον δικά μου, αλλά και του κ. Λοβέρδου. Εκείνος ήταν που ξεκίνησε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, στο συμμάζεμα ακολούθησε ο κ. Σαλμάς και την όλη προσπάθεια την συνέχισα κι εγώ. Κι αν κάπου υπερέβαλα στην προβολή των επιλογών μου, είναι γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι ένα από τα βασικότερα καθήκοντα του πολιτικού είναι να εξηγεί στους πολίτες γιατί λαμβάνει αποφάσεις που αλλάζουν τη ζωή τους.
– Είναι στις υποχρεώσεις του υπουργού να τσακώνεται και με τα τρολ στα social media;
– Θα σας εξηγήσω γιατί το έκανα και αυτό. Ενας από τους κεντρικούς λόγους που επικράτησαν στην Ελλάδα το αντιμνημόνιο και ο παραλογισμός είναι ότι δεν υπερασπιστήκαμε αυτά που κάναμε. Το πολιτικό σύστημα κρύφτηκε πίσω από την τρόικα και τον Τόμσεν, λες κι αυτοί έφταιγαν για την κρίση. Εγώ λοιπόν αποφάσισα να βγω μπροστά και να τσακωθώ ακόμη και με ανώνυμα τρολ, όχι για να πείσω τους εμπαθείς του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για να βλέπουν όλοι ότι και επιχειρήματα έχουμε και δεν τους φοβόμαστε. Και πιστεύω ότι έκανα πάρα πολύ καλά, διότι στην πατρίδα μας σήμερα πιστεύουν πολύ περισσότεροι στην αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων. Πριν από δύο χρόνια, φαινόμασταν όλοι φοβισμένα ανθρωπάκια μπροστά στο οργισμένο πλήθος. Εκτιμώ ότι βοήθησα να αλλάξει αυτή η εικόνα. Τώρα αν με ρωτήσετε αν θα μπορούσα να εκτίθεμαι τέσσερις αντί για οκτώ φορές την εβδομάδα, θα έχετε ίσως δίκιο, αλλά είναι κι αυτό ένα στοιχείο του χαρακτήρα μου.
– Πολλοί, πάντως, αναρωτιούνται αν πάσχετε από το «front page syndrome». Λένε, δηλαδή, ότι δεν μπορείτε να μη βλέπετε το όνομά σας στην «πρώτη σελίδα».
– Επειδή έχω αναρωτηθεί κι εγώ και πολύ φοβάμαι ότι ενδεχομένως και να πάσχω, γι’ αυτό θα κατεβάσω πλέον ρυθμούς. Για ένα δίμηνο δεν θα δώσω καμία συνέντευξη.
– Καμία; Να βάλουμε στοίχημα;
– Γράψτε σχεδόν καμία…
Η συνάντηση
Το «γεύμα» έγινε εντός έδρας, στο εστιατόριο της «Κ», που ήταν όπως πάντα καλό και πολύ φθηνό. Τα εισαγωγικά στο «γεύμα» είναι γιατί λόγω ζέστης αμφότεροι προτιμήσαμε δύο σαλάτες, τις οποίες μαζί με τα αναψυκτικά πληρώσαμε 7,50 ευρώ. Λίγο πριν φύγει, τον ρώτησα αν τον εξέπληξε το εγκώμιο του Θ. Πάγκαλου που χαρακτήρισε «κολοσσιαίο» το έργο του στο υπουργείο. «Τον ευχαριστώ, αλλά… ψυχραιμία», είπε και πρόσθεσε «πως κι εγώ είχα συμφωνήσει εξ αρχής με τον Πάγκαλο ότι “μαζί τα φάγαμε”, αλλά θα έπρεπε να προσθέσει ότι “δεν έφαγαν όλοι το ίδιο”».
Oι σταθμοί του
1972
Γεννήθηκε στην Αθήνα
1990
Πεθαίνει ο πατέρας του και το 1993 η μητέρα του και ο ίδιος αναλαμβάνει τις εκδόσεις «Γεωργιάδη – Βιβλιοθήκη των Ελλήνων».
1991
Εισάγεται στο Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Αθηνών.
1994
Ιδρύει το Κέντρο Ελευθέρων Σπουδών «Ελληνική Αγωγή», με σκοπό τη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών.
2000
Αρχίζει να πουλάει τηλεοπτικά τα βιβλία του σε εκπομπή με τίτλο «Ελληνική Αγωγή» στο Blue Sky.
2007
Εκλέγεται βουλευτής με τον ΛΑΟΣ και επανεκλέγεται το 2009.
2011
Ορίζεται υφυπουργός Ανάπτυξης με αρμοδιότητα τη Ναυτιλία στην κυβέρνηση Παπαδήμου.
2012
Προσχωρεί στη Ν.Δ. και εκλέγεται βουλευτής στις διπλές εκλογές.
2013
Ορκίζεται υπουργός Υγείας.
2014
Από τον Σεπτέμβριο θα είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ.