Επιστολές με οδηγίες για την εκπλήρωση όλων των μνημονιακών υποχρεώσεων έως τις 15 Σεπτεμβρίου απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκ. Χαρδούβελης στους συναδέλφους του, ενώ την ίδια ώρα ξεκαθάρισε χθες πως τη δημοσιονομική πολιτική της χώρας την ασκεί η κυβέρνηση και όχι η Δικαιοσύνη, με αφορμή τις αποφάσεις για τους ενστόλους, που ανατρέπουν την εισοδηματική πολιτική. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε πως η κυβέρνηση «θα δώσει μια συνολική λύση για το θέμα» και πρόσθεσε πως ακόμα κι αν τελειώσει τον Δεκέμβριο το Μνημόνιο, η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Σε μια προσπάθεια να μη χαθεί ούτε μία ημέρα και με απώτερο στόχο να κλείσει ο έλεγχος του Σεπτεμβρίου το αργότερο έως τις 13 Οκτωβρίου (ημέρα συνεδρίασης του Εurogroup), ο κ. Χαρδούβελης κάλεσε τους συναδέλφους του να εκπληρώσουν το ταχύτερο δυνατόν τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει εντός των επόμενων 55 ημερών. Στις παρεμβάσεις που έχουν χαρακτηριστεί «διαρθρωτικά ορόσημα» και η τρόικα θεωρεί ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν οπωσδήποτε για να κλείσει ο έλεγχος, περιλαμβάνονται έως και τον Σεπτέμβριο τα εξής:
1. Θέσπιση κώδικα δεοντολογίας για τις τράπεζες.
2. Αλλαγές στον κώδικα πολιτικής δικονομίας.
3. Υιοθέτηση των συστάσεων του ΟΟΣΑ για τα διοικητικά βάρη (το συγκεκριμένο αποτελεί και προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης του καλοκαιριού).
4. Νόμος για τη διεύρυνση του ορισμού της φοροδιαφυγής.
5. Υιοθέτηση νομοθεσίας για τα φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις και αλλαγή του πλαισίου των φοροαπαλλαγών.
6. Εναρμόνιση των μη μισθολογικών επιδομάτων του δημόσιου τομέα με τις πρακτικές της Ε.Ε.
Πέραν αυτών, όμως, υπάρχει μια σειρά κρίσιμων δράσεων, που μπορεί να μην ολοκληρώνονται έως τον Σεπτέμβριο, αλλά θα πρέπει να έχουν δρομολογηθεί. Σε αυτές περιλαμβάνονται: • Ενδεχόμενη ανάγκη προσδιορισμού νέου ποσοτικού στόχου απολύσεων. • Παρουσίαση από την κυβέρνηση ενός ευρέος πακέτου για τις συντάξεις, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη του τα αποτελέσματα των αναλογιστικών μελετών. • Επαναξιολόγηση του συστήματος των ομαδικών απολύσεων. • Ολοκλήρωση έκθεσης για τους φόρους υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν τα κύρια ασφαλιστικά ταμεία και που αναφέρονταν στην έκθεση του ΟΟΣΑ, με στόχο να καταργηθούν από 1/1/2015.
Πέραν αυτών, ο κ. Χαρδούβελης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ, υποστήριξε πως υπάρχουν πιέσεις στον προϋπολογισμό, όπως αυτές που προκαλούνται από τις δικαστικές αποφάσεις για τις αποδοχές των ενστόλων. «Η κυβέρνηση θα δώσει μια συνολική λύση για το θέμα. Οι πολιτικοί αποφασίζουν τη δημοσιονομική πολιτική και όχι η δικαστική εξουσία. Εχει λόγο η Δικαιοσύνη για το τι είναι δίκαιο και τι είναι άδικο, αλλά δεν μπορεί να κάνει δημοσιονομική πολιτική», υποστήριξε ο υπουργός. Ουσιαστικά προανήγγειλε ότι δεν θα είναι πλήρης η αποκατάσταση των αποδοχών των ενστόλων.
Επίσης, κάλεσε τους επιχειρηματίες να «είναι ανοιχτόμυαλοι, να μην επιμείνουν σώνει και καλά να κρατήσουν την επιχείρησή τους 100%», επισημαίνοντας πως «θα πρέπει να φέρουμε ξένο κεφάλαιο για να υπάρξει ισορροπία, που θα βοηθήσει εν συνόλω των οικονομία». Μάλιστα, εκτίμησε πως «όποιος επενδύσει τώρα, θα έχει μεγάλη απόδοση στο μέλλον».
Σε ό,τι αφορά το φορολογικό σύστημα, παραδέχτηκε ότι πρέπει να γίνει «μεγάλη απλοποίηση» και να διαμορφωθεί «ένα σταθερό φορολογικό σύστημα», αλλά συμπλήρωσε ότι πρώτα θα «πρέπει να στηθεί ένας σωστός μηχανισμός ελέγχου και άντλησης πόρων». Παράλληλα, ανέφερε ότι θα πρέπει να σταματήσει το «ράβε-ξήλωνε» του παρελθόντος, υποστηρίζοντας ότι «η κρίση έχει ωριμάσει τους Ελληνες, νομίζω ότι κατάλαβαν επιτέλους ότι το κράτος δεν είναι ο “πατερούλης” που τα δίνει όλα, ούτε όμως ο “κακός πατέρας” που δεν σου κάνει αυτό που θες».