Αλλαγές στον νόμο για την αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου των τραπεζών ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (European Bank Authority – ΕΒΑ). Παράλληλα η τρόικα απέστειλε επιστολή στις ελληνικές αρχές με την οποία διατυπώνει τον έντονο προβληματισμό της, σημειώνοντας ότι η αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου συνιστά μεταφορά κινδύνων από τους μετόχους των τραπεζών στους φορολογούμενους. Η ΕΒΑ ζητεί δύο αλλαγές στον νόμο:
• Το ελληνικό Δημόσιο να καλύψει τον αναβαλλόμενο φόρο στην περίπτωση που οι τράπεζες δεν παρουσιάσουν κέρδη τα επόμενα χρόνια με μετρητά αντί με ομόλογα που προβλέπει ο νόμος που ψηφίστηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου.
• Να περιοριστεί το χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι τράπεζες θα μπορούν να συμψηφίζουν τις ζημίες από το PSI και μέρους των «κόκκινων» δανείων με φόρους από μελλοντικά κέρδη. Η EBA θεωρεί ότι η περίοδος 30 ετών που προβλέπει ο νόμος είναι υπερβολικά μεγάλη και ζητεί να περιοριστεί.
Αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει άμεσα σε ρύθμιση που θα διευθετήσει το ζήτημα, σύμφωνα με τις οδηγίες της, τότε είναι πιθανό η EBA να μη δώσει την απαραίτητη έγκριση προκειμένου μέρος του αναβαλλόμενου φόρου να αναγνωριστεί ως εποπτικό κεφάλαιο. Σημειώνεται ότι η αναγνώριση μέρους του αναβαλλόμενου φόρου από την ΕΚΤ, οδηγεί σε αντίστοιχη αύξηση της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών, καθιστώντας τες ανθεκτικότερες εν όψει του stress test, τα αποτελέσματα του οποίου θα ανακοινωθούν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Η ελληνική πλευρά φιλοδοξεί μέσω του αναβαλλόμενου φόρου να πετύχει την έμμεση κεφαλαιακή ενίσχυση των εγχώριων τραπεζών κατά περίπου 2,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση, δεδομένων των ασφυκτικών χρονικών περιορισμών, ήδη προετοιμάζεται προκειμένου να φέρει γρήγορα στη Βουλή την απαραίτητη νομοθετική τροποποίηση. Σημειώνεται ότι η κάλυψη του αναβαλλόμενου φόρου με μετρητά αντί ομόλογα δεν αλλάζει κάτι στην πράξη και δεν επιβαρύνει το έλλειμμα, καθώς το Δημόσιο θα πρέπει να καταβάλει το ποσό μόνο στην περίπτωση που οι τράπεζες δεν παρουσιάσουν κέρδη και δεν κατορθώσουν να συμψηφίσουν με φόρους το ποσό που έχει αναγνωριστεί. Πέραν της ΕΒΑ, τον προβληματισμό της για τον τρόπο χειρισμού του αναβαλλόμενου φόρου εκφράζει και η τρόικα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μέσω του εκπροσώπου της ΕΚΤ κ. Κλ. Μαζούχ, η τρόικα απέστειλε επιστολή στις ελληνικές αρχές με την οποία διατυπώνει επιφυλάξεις ότι η σχετική ρύθμιση μεταφέρει κινδύνους από τους μετόχους των τραπεζών στους φορολογούμενους. Η ελληνική πλευρά στην απάντησή της επισημαίνει ότι η αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου έχει γίνει και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία και αν η Ελλάδα δεν έπραττε το ίδιο, τότε οι ελληνικές τράπεζες θα βρίσκονταν με σοβαρό ανταγωνιστικό μειονέκτημα.
Πάντως, η διαρροή πληροφοριών ότι η ΕΚΤ εμφανίζεται προβληματισμένη για το θέμα της αναγνώρισης αναβαλλόμενου φόρου από χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, λίγες μόνο ημέρες πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του stress test είναι πιθανό να αποτυπώνει μια διάθεση να περιορίσει τη συμμετοχή κεφαλαίων που προέρχονται από αναβαλλόμενη φορολογία στον υπολογισμό των συνολικών κεφαλαίων. Ο λόγος είναι ότι θεωρούνται «κακής» ποιότητας κεφάλαια, καθώς υπάρχει κίνδυνος οι τράπεζες να μην εμφανίσουν την απαραίτητη κερδοφορία που θα τους επιτρέψει να συμψηφίσουν τους ανάλογους φόρους με ζημίες.