Εντυπωσιακό οπτικό υλικό διάρκειας δύο λεπτών και δέκα δευτερολέπτων από την αποκάλυψη του ψηφιδωτού, που βρέθηκε στο δάπεδο του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Πολιτισμού. Πρόκειται ουσιαστικά για υλικό αμοντάριστο, σε συνοχή τα πλάνα, με φυσικούς ήχους, αφαιρώντας τις πολλές ώρες της ενδιάμεσης ανασκαφικής διαδικασίας.
Παράλληλα, το υπουργείο δημοσίευσε φωτογραφίες από τα τμήματα των φτερών των Σφιγγών που έχουν βρεθεί και τα οποία επιτρέπουν την πλήρη αποκατάστασή τους.
Την ίδια ώρα, όπως προκύπτει από τις έρευνες, σε αντίθεση μάλιστα με την υπόθεση ότι εντός του τρίτου θαλάμου-τέταρτου χώρου υπήρχε πιθανόν θύρωμα, «δεν φαίνεται να υπάρχει πύλη που να οδηγεί σε τέταρτο θάλαμο στον Τύμβο Καστά της αρχαίας Αμφίπολης». Επισημαίνεται μάλιστα ότι η λαθεμένη εντύπωση δόθηκε καθώς στο σημείο αυτό έχει αφαιρεθεί μαρμάρινος ορθοστάτης.
Σύμφωνα με την γεωλογική τομή, που είχε αποδείξει ότι το βάθος του τρίτου θαλάμου-τέταρτου χώρου είναι 7,53,-τουλάχιστον κατά 1,50 μ. βαθύτερα από τους προηγούμενους-η ανασκαφική εργασία συνεχίστηκε μέχρι χθες κατά μισό μέτρο κάτω από την επιφάνεια του δαπέδου.
Κάτω από τους πωρόλιθους του δαπέδου, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, μέσα στην αφαιρούμενη επίχωση βρέθηκαν τμήματα των φτερών των Σφιγγών, ένα μέρος από τον λαιμό της δεύτερης Σφίγγας- ίδιας ποιότητας μαρμάρου και εφάμιλλης γλυπτικής αξίας, καθώς και τμήματα από το ελλείπον τμήμα του μοναδικού ψηφιδωτού, με την εικόνα της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, που καλύπτει το δάπεδο του δεύτερου θαλάμου-τρίτου χώρου, πίσω από τις Καρυάτιδες.
Οι εργασίες αφαίρεσης του αμμώδους χώματος από τον τρίτο θάλαμο θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες.
Λ. Μενδώνη: Ισχυρότατες ενδείξεις δράσης τυμβωρύχων
«Ο τάφος έχει δεχθεί σαφέστατα ανθρώπινη παρέμβαση, μέχρι εδώ που βρισκόμαστε. Από την αρχή της ενημέρωσης είχαμε πει -κι έχουμε πολλές φορές επαναλάβει- ότι έχουμε ισχυρότατες ενδείξεις δράσης τυμβωρύχων» επισήμανε, από την πλευρά της, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης, η γγ του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
Την ίδια ώρα η κ. Μενδώνη διέψευσε κατηγορηματικά τις φήμες περί εύρεσης χρυσών αντικειμένων μέσα στους θαλάμους, ενώ εκτίμησε ότι ο τρίτος θάλαμος, όπου βρίσκεται αυτή την ώρα η αρχαιολογική σκαπάνη, είναι και ο τελευταίος θάλαμος του ταφικού μνημείου. «Με αυτά που βλέπουμε μέχρι σήμερα, δεν μπορεί να μιλήσει κανείς για άλλον θάλαμο» είπε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με τον ένοικο του τάφου, η κ. Μενδώνη διευκρίνισε για ακόμη μία φορά ότι δεν είναι γνωστός ακόμη ο ένοικός του. «Δεν μπορούμε να πούμε τίποτα για ποιον και ποιος, από ‘κει και πέρα οι προσδοκίες έχουν ήδη επαληθευτεί. Αυτό το μνημείο έτσι όπως έχει αποκαλυφθεί, είναι εξαιρετικά σημαντικό, όχι για την περιοχή και τη Μακεδονία μόνο, αλλά για την ιστορία και την αρχαιολογία και απλώς επιβεβαιώνει ότι θα χρειαστεί πολύς καιρός για να μελετηθεί, μπορεί και για δέκα και δεκαπέντε χρόνια η επιστημονική κοινότητα να συζητά αυτό το μνημείο και τη σημασία στην επιστήμη της ιστορίας και της αρχαιολογίας».