Σε περιδίνηση εισέρχεται το ΠΑΣΟΚ μετά την πρόταση του κ. Γ. Παπανδρέου για έκτακτο συνέδριο του κόμματος και εκλογή προέδρου από τη βάση. Η αναμενόμενη άρνηση του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στην πρόταση του κ. Παπανδρέου και η μετακίνηση των δύο ανδρών ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στην οριστική ρήξη, προκαλεί πονοκεφάλους και στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς θέτει εξ αντικειμένου εν αμφιβόλω την κυβερνητική σταθερότητα και την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Και τούτο, διότι πιθανή οριστική ρήξη μεταξύ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και του πρώην πρωθυπουργού, είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα επηρεάσει και τις ισορροπίες στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος. Κατ’ επέκτασιν και τη συμπεριφορά της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ ως συνόλου, όταν η κυβέρνηση προωθήσει τις ρυθμίσεις που θα απαιτούνται για να επικυρωθεί μια συμφωνία με τους δανειστές μας, εφόσον, βεβαίως, αυτή προκύψει.
Ενδεικτική για το κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος, είναι η απάντηση της Χαρ. Τρικούπη προς τον κ. Παπανδρέου που καταλήγει με τη φράση ότι «δεν θα επιτρέψουμε να διαταράξει κανείς, το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούν το ΠΑΣΟΚ και η δημοκρατική παράταξη και πρωτίστως το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η χώρα». Καθίσταται, εν ολίγοις, σαφές, ότι σε περίπτωση που ο κ. Παπανδρέου αμφισβητήσει εκ νέου την κομματική γραμμή, η ρήξη θα καταστεί οριστική. Η συγκεκριμένη πιθανότητα ενεργοποιεί και ένα σενάριο που έχει συζητηθεί τις τελευταίες ημέρες σε διάφορους πολιτικούς κύκλους. Βάσει του συγκεκριμένου σεναρίου, πιθανή ανεξαρτητοποίηση ή απομάκρυνση του κ. Παπανδρέου από το ΠΑΣΟΚ, θα καταστήσουν τον πρώην πρωθυπουργό πόλο έλξης για μια σειρά βουλευτών (είτε του ΠΑΣΟΚ, είτε ανεξαρτήτων). Μια τέτοια συσπείρωση προσώπων γύρω από τον κ. Παπανδρέου θα μπορούσε να αποσπάσει πολλούς βουλευτές, οι οποίοι σήμερα συζητούν ή ευελπιστούν σε κάποιου είδους συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και να ενισχύσει το μπλοκ εκείνων που θα ψηφίσουν υπέρ της ανάδειξης Προέδρου της Δημοκρατίας.
Στο σχόλιο που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, γίνεται λόγος για «κινήσεις μίζερης εσωστρέφειας» που προκαλούν «αβεβαιότητα και αστάθεια». Πριν το σχόλιο της Χαρ. Τρικούπη, είχε προηγηθεί επικοινωνία και με το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι από τη Ν.Δ. και να μην καλλιεργηθεί κλίμα γενικευμένης διασάλευσης της κυβερνητικής σταθερότητας. Από το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι ο κ. Παπανδρέου δεν πρόκειται να δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση. Απαντώντας στον κ. Παπανδρέου, από τη Χαρ. Τρικούπη τόνιζαν ότι πρέπει να εκλεγεί συναινετικά νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας πως η χώρα «χρειάζεται σταθερότητα και εθνικό χρόνο». Επ’ αυτού μάλιστα, επικαλούνται τη διαβεβαίωση του κ. Παπανδρέου για εκτέλεση των καθηκόντων του ως βουλευτή του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, καλούν τον πρώην πρωθυπουργό να διατυπώνει τις απόψεις του στο «οργανωτικό πολιτικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει τα συλλογικά όργανα του ΠΑΣΟΚ στα οποία πάντοτε καλείται».
Οι συνεργάτες του κ. Βενιζέλου αφήνουν λίγα περιθώρια παρερμηνείας, τονίζοντας ότι ο κ. Παπανδρέου πρέπει να κινηθεί βάσει της σημερινής δομής του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο μάλιστα της στρατηγικής απόφασης για συμπόρευση με τις δυνάμεις που θα συνθέσουν από κοινού τη Δημοκρατική Παράταξη. Τονίζουν δε, ότι η άποψη που διατύπωσε ο κ. Παπανδρέου «δεν είναι ούτε νέα, ούτε καινοφανής». Η συγκεκριμένη εξέλιξη πρακτικά αποτελεί το αναμενόμενο επόμενο επεισόδιο της σύγκρουσης Παπανδρέου – Βενιζέλου, την οποία ο πρώτος ουσιαστικά προανήγγειλε προ περίπου δύο εβδομάδων στη Χαλκίδα, όταν είπε, μεταξύ άλλων, ότι «υφίσταται μια κρίσιμη μάζα στην κοινωνία που μπορεί να κάνει την τομή με το παρελθόν». Ο κ. Παπανδρέου, πάντως, τονίζει ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί από βουλευτής, αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν επιθυμεί να αμφισβητηθεί η κυβερνητική σταθερότητα. Στην πρόταση που δημοσιοποίησε ο κ. Παπανδρέου μιλάει, μεταξύ άλλων, για «οβιδιακές μεταμορφώσεις που επιχειρούνται κατά καιρούς στο Κίνημα».