Τις απαντήσεις της κυβέρνησης στα καυτά ανοιχτά μέτωπα αναμένει η τρόικα έως σήμερα το πρωί, για να αποφασίσει εάν υπάρχει η απαραίτητη σύγκλιση ώστε να επιστρέψει στην Αθήνα και να ολοκληρωθεί ο έλεγχός της. Παράλληλα, έχει ζητήσει από την κυβέρνηση (κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στο Παρίσι) όλα τα μέτρα που θα συμφωνηθούν, είτε είναι προαπαιτούμενα για την καταβολή της δόσης είτε θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη του προγράμματος, να περάσουν από τη Βουλή έως το τέλος του χρόνου. Δηλαδή, τόσο η ολοκλήρωση της αξιολόγησης όσο και η παροχή προληπτικής γραμμής στήριξης θα έχουν προαπαιτούμενα που πρέπει να ψηφιστούν εδώ και τώρα.
Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί για την Αθήνα, η τρόικα περιμένει το αργότερο σήμερα τις ελληνικές προτάσεις. Εφόσον είναι ικανοποιητικές και οδηγούν σε σύγκλιση των δύο πλευρών, το επικρατέστερο σενάριο είναι οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας να βρεθούν στην Ελλάδα την Τρίτη.
«Η Επιτροπή επιθυμεί να βρεθεί ένας βηματισμός που θα επιτρέψει στην τρόικα να επιστρέψει γρήγορα και στην ελληνική κυβέρνηση να πάρει γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα που θα της επιτρέψουν να ολοκληρώσει σύντομα το πρόγραμμα προσαρμογής», δήλωσε χθες ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος, Π. Μοσκοβισί. Υποστήριξε επίσης ότι οι διαβουλεύσεις των δύο πλευρών συνεχίζονται εντατικά και ο ίδιος είχε συνομιλία την Πέμπτη με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, ενώ πιθανότατα η επίσκεψή του στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί όταν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.
Πάντως, η τρόικα ακόμα και χθες ενέτεινε τις πιέσεις της προς την ελληνική κυβέρνηση, στέλνοντας τελεσίγραφο ότι για να αποφασίσει πότε θα επιστρέψει περιμένει προτάσεις για μια σειρά θεμάτων και κυρίως για:
1. Την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού που η ίδια εκτιμά σε 2 – 3 δισ. ευρώ για το 2015.
2. Την αλλαγή του καθεστώτος ΦΠΑ. Το θέμα αποτελεί το μεγαλύτερο «αγκάθι» σε αυτή τη φάση, καθώς η τρόικα δείχνει να μην υποχωρεί από τη μνημονιακή δέσμευση της αναδιάρθρωσης του σημερινού συστήματος.
3. Την προώθηση της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος.
4. Την ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά προϊόντων με έμφαση στις προτάσεις του ΟΟΣΑ.
5. Τις αλλαγές στο σχέδιο της νέας ρύθμισης των 100 δόσεων για τα χρέη προς τις εφορίες.
«Ο χρόνος τελειώνει και μόνο ένα πακέτο ισχυρών δεσμεύσεων από την ελληνική πλευρά μέσα στις επόμενες ώρες θα καθιστούσε εφικτή την εκκίνηση των τεχνικών εργασιών για να κλείσει ο έλεγχος», ανέφεραν χθες στελέχη της τρόικας στην «Κ». Μάλιστα, υποστήριζαν πως η τρόικα έχει κοινή θέση για όλα τα παραπάνω, και υπογράμμιζαν ότι τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης έχουν καταστήσει σαφές πως, πριν προχωρήσει η επόμενη μέρα της Ελλάδας (που θα προβλέπει μια προληπτική πιστωτική γραμμή ή το γνωστό πλέον ΕCCL), θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος. Επιπλέον επισήμαιναν ότι, δεδομένων των στενών χρονικών περιθωρίων, το να τελειώσει το ισχύον Μνημόνιο χωρίς να έχει κλείσει ο έλεγχος θα αποτελεί «πραγματικό κίνδυνο» για τη χώρα.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης επιμένει στη θέση που έχει διατυπώσει από την αρχή και σύμφωνα με την οποία «σενάριο μη συμφωνίας δεν υπάρχει», έστω κι αν αυτή η συμφωνία θα έχει κάποιους «δύσκολους» όρους.
Πάντως, από το οικονομικό επιτελείο σημείωναν ως πολύ σημαντική και θετική εξέλιξη ότι το Euroworking Group της Πέμπτης δεν υιοθέτησε τις προτάσεις για 6μηνη παράταση του υφιστάμενου προγράμματος και ζήτησε την ολοκλήρωση της συμφωνίας εντός του Δεκεμβρίου. Ωστόσο, το ενδεχόμενο ολιγοήμερης τεχνικής παράτασης, ακόμα κι αν επέλθει συμφωνία έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου (πράγμα δύσκολο αυτή τη στιγμή), είναι ακόμα ανοιχτό.