Γαλλία: Ηταν καλά πληροφορημένοι και έδρασαν με ψυχραιμία

Γαλλία: Ηταν καλά πληροφορημένοι και έδρασαν με ψυχραιμία

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Τη δεκαμελή συντακτική ομάδα της δημοφιλούς εβδομαδιαίας σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo και δύο αστυνομικούς δολοφόνησαν χθες το πρωί εν ψυχρώ στο Παρίσι άγνωστοι ένοπλοι. Eντεκα είναι οι τραυματίες, εκ των οποίων οι τέσσερις νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Στις 11 το πρωί, τρεις μασκοφόροι ντυμένοι με μαύρα ρούχα, που θύμιζαν αυτά των ειδικών δυνάμεων της γαλλικής αστυνομίας, σταθμεύουν μαύρο Citroen δίπλα από τα γραφεία της εφημερίδας στην οδό Νικολά Απέρ στο 11ο δημοτικό διαμέρισμα του Παρισιού. Αφού εισβάλλουν αρχικά στη διπλανή πολυκατοικία, οι ένοπλοι διαπιστώνουν το σφάλμα τους και βγαίνουν στον δρόμο, με προορισμό τη σωστή διεύθυνση. Προτού μπουν στο κτίριο, αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν ότι δύο από τους ενόπλους ανοίγουν πυρ με αυτόματα καλάσνικοφ από απόσταση είκοσι περίπου εναντίον σταθμευμένου περιπολικού της αστυνομίας, σκοτώνοντας τον οδηγό και τραυματίζοντας βαριά τον συνοδηγό αστυφύλακα. Η σκιτσογράφος της εφημερίδας Κορίν Ρέι, γνωστή με το ψευδώνυμο Coco, που έφθασε τη στιγμή εκείνη στο κτίριο, διηγείται: «Είχα πάει να πάρω την κόρη μου από τον παιδικό σταθμό. Φθάνοντας στην είσοδο της πολυκατοικίας, βλέπω δύο μαυροντυμένους άνδρες με κουκούλες και όπλα, που με απείλησαν με άγριες φωνές. Ηθελαν να μπουν μέσα και μου ζήτησαν τον κώδικα εισόδου της αυτόματης πόρτας. Τους άνοιξα και μπήκαν, αλλά με άφησαν να φύγω. Ακουγα τα πυρά ενώ έτρεχα να ξεφύγω».

Πυρ κατά ριπάς

Οι προφανώς καλά πληροφορημένοι δράστες, σκοτώνουν έναν άνδρα στο ισόγειο και κατευθύνονται στον πρώτο όροφο, όπου πραγματοποιείται η εβδομαδιαία σύσκεψη των συντακτών. Εκεί, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, ανοίγουν πυρ κατά ριπάς, σκοτώνοντας τους σκιτσογράφους Καμπί, Βολενσκί, τον σκιτσογράφο και διευθυντή Σαρμπ, τον συνάδελφό τους Τινιού, τον δημοσιογράφο Μπερνάρ Μαρί και άλλα πέντε μέλη της σύνταξης της εφημερίδας. Η αστυνομία ανέφερε ότι οι δράστες παρέμειναν στα γραφεία του Charlie Ebdo τουλάχιστον πέντε λεπτά. Οι άνδρες των εγκληματολογικών υπηρεσιών της αστυνομίας ανέφεραν ότι οι σοροί των θυμάτων βρέθηκαν η μία πάνω στην άλλη, με τους αστυνομικούς να κάνουν λόγο για μακελειό.

Αμέσως μετά, οι δύο δράστες αποχωρούν για να συναντήσουν τον συνεργό τους, που παρέμεινε στο τιμόνι του αυτοκινήτου. Βγαίνοντας από το κτίριο, γείτονες ακούνε τον έναν να φωνάζει: «Αλαχού Ακμπάρ!» και «Ο Προφήτης εκδικήθηκε!» Την κραυγή του δράστη καταγράφει γείτονας στο κινητό του, έχοντας σκύψει από το παράθυρο της γειτονικής πολυκατοικίας για να τραβήξει το βίντεο. Επειτα οι δράστες μπαίνουν στο Citroen και εγκαταλείπουν τον τόπο του εγκλήματος με ιλιγγιώδη ταχύτητα, παρασύροντας έναν πεζό, ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Διακόσια μέτρα πιο πέρα, στη λεωφόρο Ρισάρ Λενουάρ, έρχονται αντιμέτωποι με όχημα της αστυνομίας, που κατευθυνόταν προς τα γραφεία του Charlie Hebdo.

Οι ένοπλοι, επιδεικνύοντας ψυχραιμία στρατιωτικής άσκησης, εξέρχονται από το Citroen και βάλλουν με τα αυτόματα καλάσνικοφ εναντίον των δύο αστυνομικών του περιπολικού, τραυματίζοντάς τους. Σε άλλο βίντεο αυτόπτη μάρτυρα, ο ένας από τους δύο ενόπλους εμφανίζεται να πλησιάζει τον έναν αστυνομικό, ο οποίος έχει συρθεί έξω από το περιπολικό, προσπαθώντας να κρυφτεί, για να τον εκτελέσει εξ επαφής.

Αφού οι δράστες επιβιβάζονται και πάλι στο Citroen διαφεύγουν προς τα ανατολικά του Παρισιού, για να εγκαταλείψουν το όχημά τους και να αρπάξουν μικρό αυτοκίνητο τύπου Renault Clio γκρι χρώματος, απειλώντας διερχόμενο οδηγό με τα όπλα τους στη οδό Μο (Meaux) κοντά στην Πύλη του Παντέν. Σύμφωνα με τον οδηγό του αυτοκινήτου αυτού, οι δράστες αλλάζουν κατεύθυνση, για να ακολουθήσουν την οδό που οδηγεί στον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο της γαλλικής πρωτεύουσας. Από τη στιγμή εκείνη, τα ίχνη τους χάνονται.

Οι κινήσεις των δραστών, η γνώση τους για τη ρουτίνα της εφημερίδας, η ψυχραιμία τους απέναντι στα όργανα της τάξης και ο βαρύς τους οπλισμός, παραπέμπουν σε στρατιωτική εκπαίδευση ειδικών δυνάμεων ή και σε σχέσεις με το λεγόμενο «grand banditisme», τη γενιά Γάλλων κακοποιών, που «ανδρώθηκε» στις φυλακές υψίστης ασφαλείας, τα διαβόητα QHS.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT