Σαφές μήνυμα ότι η τρόικα θα παραμείνει στις χώρες που βρίσκονται υπό πρόγραμμα έστειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε. Με τον τρόπο αυτό τοποθετήθηκε έναντι τόσο εκείνων που σε ευρωπαϊκό επίπεδο συζητούν αλλαγή της δομής της τρόικας, όσο και της νέας ελληνικής κυβέρνησης που θα κληθεί να κλείσει τη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας και να συμφωνήσει την επόμενη ημέρα για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, η τρόικα αποτελεί το καλύτερο εργαλείο ελέγχου των προγραμμάτων που εφαρμόζονται από χώρες. Μάλιστα, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι αν κάποια χώρα της Ευρωζώνης ζητήσει τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), αυτή θα συνοδεύεται από τον αυστηρό έλεγχο της τρόικας.
Με τον τρόπο αυτό, ο κ. Σόιμπλε θέλησε να βάλει φρένο στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για αλλαγή στη δομή της τρόικας, η οποία υπενθυμίζεται ότι αποτελείται από στελέχη της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Αποψη την οποία έχει διατυπώσει ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. Ο κ. Γιουνκέρ έχει δηλώσει πως η δομή της τρόικας ενδεχομένως να αλλάξει μετά και την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία η ΕΚΤ δεν μπορεί να συμμετέχει στην τρόικα εάν ενδιαφέρεται να αγοράσει κρατικά ομόλογα της εν λόγω χώρας. Επίσης, σύμφωνα με τον Eurobserver, ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε τη Δευτέρα ότι η τρόικα «πρέπει να αντικατασταθεί από μια περισσότερο δημοκρατικά νομιμοποιημένη δομή βασισμένη στα ευρωπαϊκά όργανα με περισσότερη λογοδοσία και ενισχυμένο κοινοβουλευτικό έλεγχο».
Ωστόσο, με τη χθεσινή του δήλωση από το Νέο Δελχί, ο κ. Σόιμπλε κατέστησε σαφές ότι οι ευρωπαϊκές δυνάμεις που δημιούργησαν την τρόικα δεν είναι διατεθειμένες να υποχωρήσουν τώρα σε ό,τι αφορά την αναγκαιότητα ύπαρξής της. Το μήνυμα αυτό, εκτός από τους αποδέκτες στην Ευρώπη, έχει αποδέκτες και στο εσωτερικό της Ελλάδας. Δεδομένης της συζήτησης που υπάρχει για πολιτική διαπραγμάτευση μιας νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (ή με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ) και απεμπλοκή από τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ο κ. Σόιμπλε ήθελε να καταστήσει σαφές ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας είναι η τρόικα και εκείνοι χειρίζονται τις συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών.
Δύσκολη ατζέντα
Η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές έχει μπροστά της μία δύσκολη ατζέντα να διαπραγματευτεί. Σε πρώτη φάση θα πρέπει να εκτιμηθεί εάν απαιτείται νέα παράταση του υφιστάμενου Μνημονίου. Η άποψη που επικρατεί στην Ευρωζώνη είναι ότι η παράταση είναι αναπόφευκτη, πριν συμφωνηθεί η επόμενη ημέρα για τη χώρα. Αμέσως μετά θα πρέπει να κλείσει τον έλεγχο της τρόικας που σταμάτησε λόγω των πολιτικών εξελίξεων. Ελεγχο στον οποίο περιλαμβάνονται θέματα όπως το δημοσιονομικό κενό του 2015 (τον Δεκέμβριο η τρόικα το υπολόγιζε σε 1,7 δισ. και εκτιμά ότι πλέον έχει αυξηθεί), αλλά και η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων (ασφαλιστικό, εργασιακά, ιδιωτικοποιήσεις, αγορά προϊόντων κ.λπ.). Και από τον έλεγχο αυτό εξαρτάται η εκταμίευση δόσεων ύψους 7,2 δισ.
Μάλιστα, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε χθες -όπως μεταδίδει το Reuters- πως τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης θα πρέπει να συνεχίσουν με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Σημείωσε, δε, ότι η Γαλλία και η Ιταλία βρίσκονται σε αυτόν τον δρόμο, στέλνοντας ένα ακόμα μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν θα έχει περιθώριο παρεκκλίσεων από τον δρόμο των διαρθρωτικών αλλαγών.