Με στόχο να κληθεί σήμερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να ορκιστεί πρωθυπουργός και όχι για να λάβει διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ο κ. Αλέξης Τσίπρας ήρθε τις πρώτες πρωινές ώρες σε συμφωνία με τον κ. Πάνο Καμμένο για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, που αναμένεται να περιλαμβάνει χαρτοφυλάκιο και για τους ΑΝΕΛ, πρόκειται να κλείσουν σήμερα, σε μεταξύ τους συνάντηση στις 10.30 π.μ. Ο κ. Τσίπρας, αμέσως μετά την εκλογική επικράτησή του, έσπευσε να εκπέμψει μήνυμα συνεννόησης προς εταίρους και δανειστές, δηλώνοντας ότι «η νέα ελληνική κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να συνεργαστεί και να διαπραγματευτεί με τους εταίρους μια δίκαιη, αμοιβαία επωφελή και βιώσιμη λύση». Παράλληλα, έσπευσε να προσδώσει στο εκλογικό αποτέλεσμα χαρακτηριστικά που υπερβαίνουν τα εθνικά όρια, καθώς, όπως είπε, «καθιστά πλέον την τρόικα παρελθόν για το κοινό ευρωπαϊκό μας πλαίσιο».
Ο κ. Τσίπρας μίλησε για έναν «ειλικρινή διάλογο», στον οποίο, όπως πρόσθεσε, «η Ελλάδα θα προσέλθει με τις δικές της τεκμηριωμένες προτάσεις, με το σχέδιο μεταρρυθμίσεων και αλλαγών, με τετραετές σχέδιο δημοσιονομικής πολιτικής, χωρίς νέα ελλείμματα, αλλά και χωρίς εξωπραγματικά πλεονάσματα». Προσδιόρισε, δε, την επιδίωξή του από αυτή τη διαδικασία με τη φράση «ούτε αμοιβαία καταστροφική ρήξη ούτε συνέχιση της υποταγής».
Ο κ. Τσίπρας μίλησε από τα Προπύλαια για «καθαρή, ισχυρή, αδιαμφισβήτητη εντολή», προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα γυρίζει σελίδα». Ως νικητής των εκλογών, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε ενωτικός, αναφερόμενος σε νίκη όλων των Ελλήνων και ως προτεραιότητες για το αμέσως επόμενο διάστημα έθεσε την αντιμετώπιση των πληγών της κρίσης, την αποκατάσταση της λαϊκής κυριαρχίας, την απόδοση δικαιοσύνης, τη ρήξη με κατεστημένα και παθογένειες, με το καθεστώς διαπλοκής και διαφθοράς και την προώθηση σαρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Την ίδια στιγμή φαίνεται ότι ενεργοποιείται δίαυλος επικοινωνίας με το Βερολίνο, με τη μεσολάβηση του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. Ο κ. Σουλτς ήταν από τους πρώτους που του τηλεφώνησαν για να τον συγχαρούν και αναφέρθηκε σε «ιστορική νίκη, τεράστια επιτυχία». Διαβεβαίωσε, δε, ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του ώστε να βοηθήσει να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση και εκδήλωσε την πρόθεσή του να έρθει στην Αθήνα τις αμέσως επόμενες ημέρες και να συναντηθεί με τον κ. Τσίπρα αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης και πριν μεταβεί στο Βερολίνο για συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, την προσεχή Παρασκευή. Με τον κ. Τσίπρα επικοινώνησε και ο Γεργκ Ασμουσεν, με τον οποίο η Κουμουνδούρου διατηρεί δίαυλο επικοινωνίας, ενώ από τους πρώτους που τον συνεχάρησαν ήταν ο Ελληνας επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος. Συγχαρητήρια δέχθηκε ο κ. Τσίπρας και από τον κ. Παπούλια, αλλά και από τον σκηνοθέτη κ. Κώστα Γαβρά.
Αναφορικά με τον σχηματισμό κυβέρνησης, στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα από νωρίς προδιέθεταν για τις κινήσεις του, λέγοντας ότι «στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα». Μάλιστα, ένας εξ αυτών τόνιζε με νόημα ότι «το κύριο χαρακτηριστικό της νέας Βουλής είναι ότι προσφέρει πολλούς συνδυασμούς πλειοψηφιών». Από το προσκλητήριο στήριξης προς την κυβέρνηση που θα σχηματίσει, το οποίο πρωτίστως είχε ως αποδέκτη το ΚΚΕ, παρά την επίμονη άρνηση του Περισσού, αποκλείονται «οι πολιτικές δυνάμεις που υπηρέτησαν τα μνημόνια».