ΟΛΠ: φρένο στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων

ΟΛΠ: φρένο στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ακύρωση της αποκρατικοποίησης του Οργανισμού Λιμένα Πειραιώς (ΟΛΠ) προανήγγειλε πριν καν ορκιστεί ο νέος αναπληρωτής υπουργός για την Ανάπτυξη, με αρμοδιότητα στον τομέα εμπορικής ναυτιλίας, Θεόδωρος Δρίτσας. Ο κ. Δρίτσας προσερχόμενος χθες στο Προεδρικό Μέγαρο για την ορκωμοσία των μελών της νέας κυβέρνησης, δήλωσε ότι η αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ σταματάει εδώ.

«Ο δημόσιος χαρακτήρας του λιμανιού παραμένει, η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ σταματάει εδώ», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ακόμη ότι το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), ή η νέα διοίκηση του ταμείου αποκρατικοποιήσεων με τη νέα της μορφή, θα αναστείλει τη διαδικασία πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ.

Τα μηνύματα που έρχονται για το μέλλον των αποκρατικοποιήσεων και του ΤΑΙΠΕΔ είναι μάλλον δυσοίωνα. Αν και τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες των νέων μελών της κυβέρνησης δεν έχουν ξεκαθαρίσει, ωστόσο η υπουργοποίηση της βουλευτού του κυβερνώντος κόμματος, Νάντιας Βαλαβάνη, στο υπουργείο Οικονομικών δεν συνιστά καλό οιωνό για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Η ίδια ήταν και παραμένει φανατική πολέμιος των αποκρατικοποιήσεων. Αξίζει να αναφερθεί ότι η νέα αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, μόλις μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές, παρουσίασε το βιβλίο της με τίτλο «Η αρπαγή της Ελλάδας» και με υπότιτλο «Χρέος και ιδιωτικοποιήσεις: Ενα κοινοβουλευτικό χρονικό». Το βιβλίο αναφέρεται στα «οικονομικά του Μαρκήσιου Ντε Σαντ…», ενώ το τρίτο κεφάλαιο του βιβλίου φέρει τον τίτλο: «Ολα για πούλημα ή πώς να διαλύσετε μια χώρα».

Επίσης, σε άρθρα της αλλά και σε δηλώσεις της που έγιναν την περασμένη εβδομάδα, η νέα αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε επανειλημμένως στην αναγκαιότητα κατάργησης του ΤΑΙΠΕΔ.

Η ακύρωση της διαδικασίας της αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ αναμένεται να οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια και στην ακύρωση της διαδικασίας αποκρατικοποίησης του ΟΛΘ. Εφόσον η νέα κυβέρνηση επιλέξει ένα μοντέλο λειτουργίας για τον ΟΛΠ, αναμένεται να το εφαρμόσει για όλα τα λιμάνια της χώρας.

Το κρίσιμο, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, είναι το τι θα πράξει η νέα κυβέρνηση με τις συμφωνίες αποκρατικοποιήσεων ή/και τις ολοκληρωμένες αποκρατικοποιήσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Στην πρώτη κατηγορία εντάσσονται οι αποκρατικοποιήσεις του Ελληνικού, των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, του Ιπποδρομιακού Στοιχήματος, κ.ά. Για τις αποκρατικοποιήσεις αυτές εκκρεμεί η ικανοποίηση προαιρέσεων, όπως π.χ. οι εγκρίσεις τους από τη Βουλή, το Συμβούλιο της Επικρατείας, κ.λπ. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκει η πώληση του ΟΠΑΠ, των 28 κτιρίων του Δημοσίου κ.ά., οι οποίες έχουν ολοκληρωθεί και έχουν καταβληθεί και τα τιμήματά τους.

Πάντως, ο νέος πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, το τελευταίο διάστημα εμφανίσθηκε διαλλακτικός και διπλωματικός στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων. Λίγο πριν από τις εκλογές είχε δηλώσει ότι η κυβέρνησή του θα επανεξετάσει όλες τις αποκρατικοποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ. Αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ακύρωσή τους.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT