ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ Αίτημα για επιπλέον έκδοση εντόκων γραμματίων ύψους 10 δισ. ευρώ υπέβαλε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, ώστε να μπορέσει η χώρα να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό της και να διασφαλιστεί ο απαραίτητος χρόνος για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Ταυτόχρονα, το αίτημα περιλαμβάνει και την άμεση επιστροφή των κερδών του ευρωσυστήματος επί των ελληνικών ομολόγων, που ανέρχονται σε 1,8 δισ. ευρώ και μέχρι τώρα ήταν συνδεδεμένα με την τελευταία αξιολόγηση της τρόικας.
Το αίτημα τέθηκε την Κυριακή το απόγευμα στον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, κ. Μ. Σαπέν αλλά και στον Επίτροπο Νομισματικών Υποθέσεων, κ. Π. Μοσκοβισί κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι σύμφωνα με υψηλόβαθμη πηγή των Βρυξελλών.
Τα 10 δισ. ευρώ που ζήτησε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών θα προέλθουν από έκτακτες εκδόσεις εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή μπορεί να εκδώσει 15 δισ. ευρώ τον χρόνο σε μορφή εντόκων γραμματίων (όπως προβλέπεται στη συμφωνία με την τρόικα). Ποσό το οποίο έχει καλυφθεί ήδη με τις προγραμματισμένες εκδόσεις. Ο κ. Βαρουφάκης ζήτησε στο Παρίσι το όριο των 15 δισ. ευρώ που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα να αυξηθεί στα 25 δισ. ευρώ, ώστε να μπορέσει να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες κατά τη διάρκεια μιας «συμφωνίας-γέφυρας» που θα δώσει στην κυβέρνηση τον απαραίτητο χρόνο για να βρεθεί μία τελική συμφωνία μεταξύ Ευρωζώνης και Αθήνας.
Συγχρόνως ο Ελληνας υπουργός ζήτησε να επιστραφούν τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (SΜP’s) αξίας 1,8 δισ. ευρώ, τα οποία μέχρι στιγμής ήταν «δεμένα» με το κλείσιμο της 5ης αξιολόγησης, δηλαδή θα επέστρεφαν στα ελληνικά Ταμεία μόνο έπειτα από επίτευξη συμφωνίας. Αυτή η απόφαση για την επιστροφή κερδών των κεντρικών τραπεζών, χωρίς το κλείσιμο της αξιολόγησης, μπορεί να παρθεί μόνο από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Από την πλευρά τους, οι Ευρωπαίοι εταίροι είναι διστακτικοί στα αιτήματα του Ελληνα υπουργού Οικονομικών, καθώς ήδη ο ενιαίος εποπτικός μηχανισμός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είχε βάλει «φρένο» στις αγορές εντόκων γραμματίων από τις ελληνικές τράπεζες, συνιστώντας τους προσοχή στη διαχείριση της ρευστότητάς τους. Αυτό είχε γίνει μέσω εγγράφου του εποπτικού μηχανισμού (SSM) στις αρχές του μήνα, που προέτρεπε τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές με τη διαχείριση της ρευστότητάς τους και να αποφεύγουν τοποθετήσεις σε στοιχεία ενεργητικού που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να πάρουν ρευστότητα, φωτογραφίζοντας τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου.
Στις Βρυξέλλες γνωρίζουν ότι για να αυξηθεί το όριο των 15 δισ. ευρώ σε έκδοση εντόκων γραμματίων, ώστε να ικανοποιηθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για μικρό χρονικό διάστημα, είναι μία απόφαση πολιτική που δεν μπορεί να ληφθεί μόνο από την ΕΚΤ αλλά πολύ πιθανό και σε συνδυασμό και με την τρόικα. Ωστόσο, το αίτημα για αύξηση κατά 10 δισ. ευρώ των εντόκων γραμματίων σίγουρα δεν θα μπορέσει να ικανοποιηθεί, ενώ υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες για μικρότερο ποσό. Να σημειωθεί ότι ανεξαρτήτως του αιτήματος αυτού, την Τετάρτη η Ελλάδα θα προχωρήσει στην προγραμματισμένη έκδοση εντόκων γραμματίων με στόχο να αντλήσει συνολικά 1 δισ. ευρώ.
Οσον αφορά τη φημολογία για έκτακτο Eurogroup τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών βρίσκονται σε ανοιχτή επικοινωνία μεταξύ τους. Είναι πιθανό το ενδεχόμενο να γίνει μία αξιολόγηση της κατάστασης στην Ελλάδα μεταξύ ορισμένων υπουργών Οικονομικών και εκπροσώπων της τρόικας τηλεφωνικά πριν από τη συνάντηση κορυφής στις 12 Φεβρουαρίου που θα συμμετάσχει για πρώτη φορά ο Ελληνας πρωθυπουργός κ. Α. Τσίπρας. Στην παραπάνω τηλεφωνική επικοινωνία όπως είναι κατανοητό δεν θα συμμετάσχει η Ελλάδα.