Μεγάλη αύξηση αγορών χρυσού το 2014 από Κεντρικές Τράπεζες

Μεγάλη αύξηση αγορών χρυσού το 2014 από Κεντρικές Τράπεζες

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δραστική μείωση στη ζήτηση για χρυσό παρατηρήθηκε το 2014, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών, όπως αναφέρεται στην τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού. Βασικός λόγος ήταν ότι η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη καταναλώτρια χρυσού σε παγκόσμια κλίμακα, δεν κατόρθωσε να επαναλάβει τα ρεκόρ του 2013. Η ζήτηση για χρυσό από την Κίνα κατά το παρελθόν έτος υποχώρησε 38%. Η ζήτηση για ράβδους χρυσού και νομίσματα μειώθηκε κατά το ήμισυ, ενόσω τα χρηματιστήρια στην Κίνα ανέκαμπταν και η κυβέρνηση εξαπέλυε μεγάλη επίθεση κατά της διαφθοράς.

Το δέλεαρ του χρυσού ως επένδυση αποδυναμώθηκε, εφόσον οι επενδυτές προτίμησαν τις κινεζικές μετοχές, ενώ η πάταξη της διαφθοράς επηρέασε δυσμενώς τις αγορές σε κοσμήματα και ράβδους. Το 2014 μειώθηκε 33% η ζήτηση κοσμημάτων εν συγκρίσει με το 2013, ενώ ούτε το τέταρτο τρίμηνο δεν ανέκαμψε παρά το ότι συνέπιπτε με τις παραμονές της κινεζικής πρωτοχρονιάς. Συνήθως τέτοιες περιόδους στο παρελθόν υπήρχε αγοραστικό ενδιαφέρον. Στην περίπτωση των μικρών ράβδων χρυσού, σημειώθηκε και ο δραστικότερος αντίκτυπος της εκστρατείας της κινεζικής κυβέρνησης, καθώς η ζήτηση για ράβδους υποχώρησε δραστικά.

Στην Ινδία, η οποία υπερέβη την Κίνα με κριτήριο την κατανάλωση χρυσού, υπήρξαν περιορισμοί στις εισαγωγές χρυσού. Εντούτοις, το 2014, όπως αναφέρεται στην έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, η ζήτηση για χρυσά κοσμήματα έφθασε σε επίπεδα-ρεκόρ των 662,1 μετρικών τόνων. Πάντως, στη διεθνή αγορά εμπορευμάτων το πολύτιμο μέταλλο είδε την τιμή του από τις αρχές του χρόνου να ανακάμπτει κατά 3%, επειδή οι επενδυτές έστρεψαν ξανά το βλέμμα σε αυτό. Κύριος μοχλός του ανανεωμένου ενδιαφέροντος είναι η αναταραχή στην Ευρωζώνη. Τα τελευταία δύο χρόνια η τιμή του χρυσού είχε απολέσει 28% της αξίας της, καθώς οι φόβοι για πληθωρισμό δεν επαληθεύτηκαν τελικά.

Παρά το ότι στην Κίνα η ζήτηση για κοσμήματα σε χρυσό ελαττώθηκε το παρελθόν έτος, ένα τμήμα της αγοράς παρέμεινε ανέπαφο: εκείνο το οποίο αφορά τους πάμπλουτους καταναλωτές. «Το τμήμα της αγοράς πολυτελών ειδών παραμένει σχετικά υγιές, το οποίο καθίσταται εμφανές στο ότι σήμερα ο οίκος Cartier διατηρεί περισσότερα καταστήματα στην Κίνα απ’ ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες», επισημαίνει η έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού.

Η επέκταση των υποδομών της αγοράς χρυσού και η διάθεση νέων προϊόντων λειτουργεί ευνοϊκά για τη ζήτηση στην Ασία. Συνδυαστικά η Ινδία και η Κίνα ισοδυναμούν με το 54% της καταναλωτικής ζήτησης σε χρυσό για το 2014 εν συγκρίσει με το 33% το 2005. Στην δε Ευρώπη οι ανησυχίες και ο προβληματισμός σχετικά με τις προοπτικές του ευρώ οδήγησαν τους καταναλωτές να αγοράσουν περισσότερες ράβδους χρυσού και νομίσματα το τέταρτο τρίμηνο του 2014, ανέφερε ο Αλιστερ Χιούιτ, επικεφαλής του τμήματος ερευνών αγορών στο Συμβούλιο. Η τιμή του χρυσού εκπεφρασμένη σε ευρώ ενισχύθηκε 14% εξαιτίας του ότι το ευρώ εξασθένησε προς το δολάριο.

Κεντρικές Τράπεζες

Το 2014 σε επίπεδο κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών αγοράστηκαν 477,2 μετρικοί τόνοι χρυσού επιπλέον, οι οποίοι και προστέθηκαν στα αποθέματά τους. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση αποθεμάτων κατά τα τελευταία πενήντα χρόνια, όπως αναφέρει στην έκθεσή του το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού. Οι αγορές ισοδυναμούν με αύξηση 17% εν συγκρίσει με το 2013. Οι Κεντρικές Τράπεζες κατέβαλαν 19,4 δισ. δολάρια για να αποκτήσουν χρυσό, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στην απόκτηση 75 αεροσκαφών Dreamliner της Boeing, σύμφωνα με το Bloomberg. Την τελευταία πενταετία, οι Κεντρικές Τράπεζες αυξάνουν τα αποθέματά τους σε χρυσό, εγκαταλείποντας την πολιτική πωλήσεων της περιόδου 1990-2010.

Σύμφωνα με τα περυσινά στοιχεία του Συμβουλίου, μεγαλύτερη αγοράστρια χρυσού ήταν η Ρωσία με 173 μετρικούς τόνους, ενώ τις περισσότερες πωλήσεις είχε η Ουκρανία. Η Ουκρανία διέθεσε σχεδόν 19 τόνους, ενώ το Καζαχστάν και το Ιράκ αγόρασαν σχεδόν 48 τόνους και το Αζερμπαϊτζάν σχεδόν 10 μετρικούς τόνους χρυσού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT