Γεύματα και δείπνα «γαλάζιων» δελφίνων

Γεύματα και δείπνα «γαλάζιων» δελφίνων

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η είδηση για το «δείπνο των 14» που οργάνωσε η κ. Μαριέττα Γιαννάκου, και αποκάλυψε η «Κ», έπεσε σαν κεραυνός στο επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος το πρωί της Πέμπτης βρισκόταν στις Βρυξέλλες για την επικείμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκου Κόμματος. Μέχρι τότε, η Συγγρού είχε καταφέρει να «ελέγχει» τα μικρότερης εμβέλειας δείπνα και γεύματα, ενισχύοντας έτσι και την πεποίθησή της για τη δυνατότητα αποφυγής μιας μείζονος χαρακτήρα αμφισβήτησης στο πρόσωπο του κ. Σαμαρά. Η αίσθηση της «κανονικότητας» ανετράπη όταν οι επιτελείς του πληροφορήθηκαν πως το σύνολο, σχεδόν, των πρωτοκλασάτων στελεχών –παρά τις αντικρουόμενες απόψεις ή στρατηγικές τους– βρέθηκαν γύρω από το τραπέζι της «Αθηναΐδας». Το καπάκι είχε σηκωθεί…

Στην, προγραμματισμένη για την Πέμπτη, συνεδρίαση της Κ.Ο. της Ν.Δ. αναμένεται να τεθεί, για πρώτη φορά ευθέως και δημοσίως, ζήτημα ηγεσίας στη Ν.Δ. Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, διεκδικήτρια της ηγεσίας το 2009, δήλωσε χωρίς περιστροφές στο δείπνο της Τετάρτης την πρόθεσή της να εγείρει ζήτημα αμφισβήτησης του κ. Σαμαρά και έναρξης των προβλεπόμενων καταστατικών διαδικασιών για τη διαδοχή του. Μάλιστα, «προκάλεσε» τους παριστάμενους Κυρ. Μητσοτάκη, Νικ. Δένδια, Ευρ. Στυλιανίδη –εξ αυτών που φέρονται να διεκδικούν την ηγεσία– να μην κρύβονται, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι η ίδια δεν πρόκειται να «τρέξει» στην κούρσα διαδοχής. Ο κ. Στυλιανίδης βρίσκεται, καιρό, στο στόχαστρο της Συγγρού και αναμένεται να σηκώσει το γάντι, ενώ η σαφής διαφοροποίηση του κ. Δένδια τον έχει καταστήσει, εσχάτως, στόχο δηλητηριωδών σχολίων από την ηγετική ομάδα, τα οποία πιθανότατα δεν θα μείνουν αναπάντητα. Ως προς τον κ. Μητσοτάκη, τον μόνο με θέση στο μετεκλογικό περιβάλλον της Συγγρού ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, δεν αρνήθηκε δημοσίως ό,τι λέγεται και παρασκηνιακώς, ότι δηλαδή θα διεκδικήσει την ηγεσία. Ενας άλλος δυνάμει «δελφίνος» δεν συμμετείχε στο δείπνο, και μάλιστα όχι με δική του επιλογή. Ο κ. Μάκης Βορίδης δεν «κόπηκε» τόσο λόγω της ταύτισής του με τον κ. Σαμαρά όσο λόγω της σκληρής δεξιάς του ρητορικής.

Ο τέως πρωθυπουργός ετοιμάζεται, ωστόσο, για την αντεπίθεσή του. Συνεργάτες του κατήγγειλαν ως «παρασυναγωγή» το δείπνο, ειδικά ενόψει των συνεδριάσεων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να υπερασπιστεί την πολιτική του, ειδικά εφόσον επιβεβαιωθεί η, κατά τη Ν.Δ., «κωλοτούμπα» του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, πιθανολογείται ότι θα προκηρύξει Συνέδριο του κόμματος, ενώ δεν αποκλείεται να απευθύνει πρόσκληση για συλλογικότητα στη λήψη των αποφάσεων, προχωρώντας παράλληλα στη «θυσία» κάποιων συνεργατών του.

Σε αυτή τη διελκυστίνδα τοποθετούνται και πολλά άλλα στελέχη, είτε συμμετείχαν είτε όχι στο δείπνο. Ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης απείχε, αν και προσκλήθηκε, ενώ διέψευσε και πληροφορίες για συνάντησή του με τον Κ. Καραμανλή το ίδιο βράδυ. Η στάση Μεϊμαράκη αντλεί νομιμοποίηση από την κρίσιμη εθνική συγκυρία, ωστόσο είναι απολύτως συνεπής και με τον ρόλο εγγυητή της ενότητας – μεταβατικού αρχηγού που ενδεχομένως επιφυλάσσει για τον εαυτό του. Ο κ. Κ. Χατζηδάκης, ο οποίος πριν από λίγα χρόνια εμφανιζόταν με ισχυρή ηγετική δυναμική, εμφανίζεται αποφασισμένος να απέχει από την κούρσα. Η κ. Ολγα Κεφαλογιάννη, η οποία επεδίωξε να κρατήσει διακριτές αποστάσεις τόσο από το περιεχόμενο όσο και από την αξιοποίηση των συζητήσεων της περασμένης Τετάρτης, θεωρεί άκαιρη την εσωστρέφεια. Ομως, αν -και εφόσον- ανοίξουν οι διαδικασίες, θα σταθμίσει τα δεδομένα πριν συνταχθεί με τον κ. Δένδια. Στα σενάρια που διακινήθηκαν περιλαμβάνεται και η αναζήτηση «40άρη» επικεφαλής έναντι του κ. Τσίπρα. Πλην των δυσκολιών, ωστόσο, να σπάσει η επετηρίδα, ενδεχόμενη επιλογή ενός εκ των «περιφερειαρχών» της Ν.Δ. (Απ. Τζιτζικώστα, Κ. Μπακογιάννη) προσκρούει και σε τυπικά κωλύματα, καθώς ως περιφερειάρχες δεν μπορούν να εκλεγούν βουλευτές μέχρι το 2019.

Ωστόσο, οι εξελίξεις στη Ν.Δ. –αν και εκ των πραγμάτων προσωποποιούνται– υπερβαίνουν κατά πολύ τους πρωταγωνιστές. Αφορούν στην ίδια την ενότητα της, ήδη δοκιμαζόμενης, κεντροδεξιάς, στην οποία καταγράφονται τρεις, σχεδόν ισόρροπες, τάσεις: ένα ισχυρό κοινωνικό, «καραμανλικού» χαρακτήρα, ρεύμα, μία νεοφιλελεύθερη ομάδα και μία με εμφανώς δεξιά συνιστώσα.

Ο ρόλος Καραμανλή

Οι 14 της «Αθηναΐδας» συμφώνησαν ότι το μόνον πρόσωπο που θα μπορούσε να ενώσει είναι αυτό του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο οποίος εμφανίζεται να μην έχει μεταβάλει άποψη για τη μη επαναδραστηριοποίησή του, σε αυτή τη συγκυρία. Η ιδέα της συγκρότησης αντιπροσωπείας (εκ των Ν. Δένδια, Ολγας Κεφαλογιάννη, των δύο πρώτων σε Α΄ και Β΄ Αθήνας, Σ. Ιωαννίδη, ως προέδρου της ΟΝΝΕΔ, και Μαριέττας Γιαννάκου) που θα επισκεπτόταν τον κ. Καραμανλή εγκαταλείφθηκε. Το έργο ανέλαβε η κ. Γιαννάκου, αν και η προγραμματισμένη για την Παρασκευή συνάντηση με τον πρώην πρωθυπουργό αναβλήθηκε, υπό την πολιορκία των τηλεοπτικών φακών, και θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT