Την ελληνοαμερικανική διακρατική συμφωνία, για την αναβάθμιση των πέντε αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας, υπερασπίστηκε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένος, τονίζοντας ότι η απόφαση ελήφθη, αφού προηγουμένως είχε περάσει από δύο ΚΥΣΕΑ. Ο κ. Καμμένος πρόσθεσε ότι «εμείς υπογράφουμε διακρατικές συμφωνίες με βάση τις εισηγήσεις των Γενικών Επιτελείων και όχι εκπροσώπων». Ο υπουργός σημείωσε ότι ένας ακόμη λόγος ήταν ότι, με τον τρόπο αυτό, η Ελλάδα θα αναλάβει εκ νέου την αποστολή που είχε από το ΝΑΤΟ για την επιτήρηση περιοχών ενδιαφέροντός του, αποστολή που ανατέθηκε με εντολή της Συμμαχίας στην Τουρκία, λόγω της απόσυρσής τους.
Αίσθηση, ωστόσο, προκάλεσε χθες, μετά τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, η δήλωση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Χρυσόγονου, ο οποίος διερωτήθηκε κατά πόσο είναι απαραίτητο να γίνει τώρα αυτή η δαπάνη και πρόσθεσε ότι την πολιτική ευθύνη γι’ αυτά τα θέματα την έχει πρωτίστως ο υπουργός Εθν. Αμυνας «και ακόμα περισσότερο όταν ο υπουργός Εθν. Αμυνας, στην προκειμένη περίπτωση, είναι και κυβερνητικός εταίρος». Ο κ. Χρυσόγονος τόνισε ότι «υπάρχει ένα ερωτηματικό, εκτός αν υποτεθεί ότι αυτό το οπλικό σύστημα είναι απόλυτα και άμεσα αναγκαίο για τις ένοπλες δυνάμεις, για τα αίτια του οποίου θα πρέπει να υπάρξει συζήτηση και στη Βουλή ενδεχομένως, για να εξηγήσει η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός πού βρίσκεται το κατεπείγον του θέματος».
Το θέμα έφερε στη Βουλή το «Ποτάμι» με ερώτηση των κ. Δανέλλη και Ψαριανού, οι οποίοι ρωτούν την κυβέρνηση γιατί δεν συγκλήθηκε προηγουμένως η αρμόδια Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής, ενώ το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του ζητεί από την κυβέρνηση να απαντήσει γιατί η απόφαση αυτή ελήφθη χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και γνώμη της αρμόδιας επιτροπής της παρούσας Βουλής, χωρίς δηλαδή να τηρηθεί η σχετική νομοθεσία. Τέλος, το ΚΚΕ χαρακτηρίζει ως πρόκληση την κυβερνητική απόφαση.