ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, ανήμερα του Πάσχα των Καθολικών, στην Ουάσιγκτον, είχε δύο αποτελέσματα: Πρώτον, η κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ και όλους τους δανειστές της. Δεύτερον, συμφώνησε να επιταχύνει και να διευκολύνει τις διαδικασίες της διαπραγμάτευσης, ώστε να επισπευσθεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Σύμφωνα, μάλιστα, με Ελληνα αξιωματούχο, αυτός είναι κοινός στόχος με το ΔΝΤ, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση μέχρι το επόμενο Eurogroup στις 24 Απριλίου.
Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει αντιληφθεί ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα ρευστότητας της χώρας, με την εκταμίευση τουλάχιστον μέρους της δόσης. Προκειμένου, δε, να ολοκληρωθεί εγκαίρως η διαπραγμάτευση, προτίθεται μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας να συμφωνήσει με τους θεσμούς σε 3-5 μεγάλες μεταρρυθμίσεις, ενώ δεσμεύθηκε να συνεχίσει τις συζητήσεις εφ’ όλης της ύλης και σε θεματικές ενότητες. Ο κ. Βαρουφάκης παρουσίασε στην κ. Λαγκάρντ τις θέσεις του για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2015, ενώ αναφέρθηκε λεπτομερώς στα «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων, όπως είναι το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και οι ιδιωτικοποιήσεις. Η συμφωνία του ΔΝΤ είναι απαραίτητη, προκειμένου να ολοκληρωθεί η λίστα των μεταρρυθμίσεων και να αποδεσμευθεί έστω και μέρος της δόσης από τους Ευρωπαίους.
Δείτε την ανταπόκριση της Κατερίνας Σώκου μετά το τέλος της συνάντησης:
Σύμφωνα με Ελληνα αξιωματούχο, το Ταμείο συμφώνησε να μετατεθούν για μετά τον Ιούνιο νέα μέτρα για τις συντάξεις, με αντάλλαγμα τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα βιωσιμότητας του ασφαλιστικού ζητήματος σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Ωστόσο, το Ταμείο αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία, τονίζοντας ότι οι συζητήσεις ήταν ιδιωτικές. Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι έχει την υποστήριξη του Ταμείου, ώστε να τεθεί το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους με την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, και μάλιστα ελπίζει ότι οι σχετικές συζητήσεις θα ξεκινήσουν πριν από τον Ιούνιο. Οσο για την αγορά εργασίας, όπου το Ταμείο αντιδρά στη βούληση της κυβέρνησης να ανατρέψει μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει, ο υπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ελληνική αγορά εργασίας είναι ήδη η πλέον απορρυθμισμένη στην Ευρώπη. Για τις ιδιωτικοποιήσεις τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να διατηρήσει ένα στρατηγικό ποσοστό 20%-30%, αλλά επιδιώκει ιδιωτικοποιήσεις που θα φέρουν επενδύσεις, φέροντας ως παράδειγμα την επένδυση της Cosco στον Πειραιά.
Η κυβέρνηση, εξάλλου, διέψευσε δημοσίευμα του DPA, ότι η κ. Λαγκάρντ ζήτησε αύξηση του ΦΠΑ και μείωση των συντάξεων, καθώς και ότι προκάλεσε εκείνη τη συνάντηση. Αξιωματούχος του υπουργείου έλεγε στην Ουάσιγκτον ότι η συνάντηση ήταν «κοινή απόφαση και προϊόν επαφών» των δύο πλευρών, κάτι που επιβεβαιώνουν και πηγές από το Ταμείο. Ο ίδιος τόνισε ότι δεν τέθηκε ζήτημα προσώπων, τονίζοντας ότι και να ήθελε η κυβέρνηση να αλλάξει τον Πολ Τόμσεν δεν θα μπορούσε να το ζητήσει, καθώς είναι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ και όχι της ελληνικής ομάδας. Ο κ. Τόμσεν ήταν παρών στη συνάντηση με την κ. Λαγκάρντ, ενώ από ελληνικής πλευράς συμμετείχε ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Παναγιώτης Ρουμελιώτης, όχι όμως και ο νυν εκπρόσωπος της χώρας, Θάνος Κατσάμπας.
Δείτε τι δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης μετά το τέλος της συνάντησης:
Χθες, ο κ. Βαρουφάκης παρουσίασε τις θέσεις της κυβέρνησης για τις μεταρρυθμίσεις που σκοπεύει να προωθήσει στον υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Νέιθαν Σιτς και τη σύμβουλο του Λευκού Οίκου για θέματα οικονομίας, Καρολάιν Ατκινσον, τους οποίους συναντούσε για πρώτη φορά. Στη συνάντηση με την κ. Ατκινσον, η οποία διήρκεσε μία ώρα και είκοσι λεπτά, ο κ. Βαρουφάκης ζήτησε τη διαμεσολάβηση της Αμερικής, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες αχρείαστων τριβών, και η κ. Ατκινσον φέρεται να απάντησε ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε».