22 Απριλίου: Μια μέρα για τη Γη

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

45 χρόνια έχουν περάσει από τη μέρα που γιορτάστηκε για πρώτη φορά –το 1970– από 20 εκατομμύρια Αμερικανούς. Αυτή ήταν και η αφετηρία του περιβαλλοντικού κινήματος. Σήμερα, περισσότεροι από ένα δισεκα-τομμύριο άνθρωποι σε όλη τη Γη συμμετέχουν κάθε χρόνο στους εορτασμούς Παγκόσμιας Ημέρας Γης στις 22 Απριλίου.

Η δράση του Παγκόσμιου Δικτύου για την Ημέρα της Γης δεν εξαντλείται όμως τη συγκεκριμένη μέρα. Τα «Πράσινα Σχολεία» και η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, η Παγκόσμια Πράσινη Οικονομία, η καμπάνια για τις Πράσινες Πόλεις είναι κάποιες μόνο από τις περιπτώσεις μέσω των οποίων χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο συμμετέχουν και προσπαθούν ακούραστα να ενημερώσουν τους συνανθρώπους τους σχετικά με το πώς το περιβάλλον επηρεάζει την υγεία μας, τις κοινωνίες μας, τη ζωή μας την ίδια.

Με αφορμή την 45η επέτειο της Ημέρας της Γης, η φετινή χρονιά θα μπορούσε να είναι η πιο συναρπαστική στην ιστορία του περιβάλλοντος. Η χρονιά που όλες οι κυβερνήσεις θα συμφωνήσουν να πάρουν δραστικά μέτρα ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Η χρονιά που πολίτες και οργανισμοί θα εγκαταλείψουν τις πολύτιμες πρώτες ύλες που εξαντλούνται και θα στραφούν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η χρονιά που η παγκόσμια οικονομία και η βιώσιμη ανάπτυξη θα μπορέσουν να συνδυαστούν. Μπορεί όλα αυτά να μην είναι απλό να εφαρμοστούν, παίζουν όμως καθοριστικό ρόλο για το μέλλον του πλανήτη και την επιβίωση όλων μας.

Βιώσιμη ανάπτυξη για όλους

Από τη μια μεριά, οι αναπτυσσόμενες χώρες αρνούνται να εγκαταλείψουν την οικονομική τους ανάπτυξη, ανεξάρτητα από το πόσο επιβαρύνουν το περιβάλλον. Από την άλλη, οι ανεπτυγμένες χώρες, όπως η Αμερική, εξακολουθούν να ρυπαίνουν τον πλανήτη όσο… δεν πάει!

Εκείνοι που πλήττονται περισσότερο, βέβαια, από την κλιματική αλλαγή είναι οι πιο φτωχοί πληθυσμοί. Οι Κιριμπάτι, για παράδειγμα, είναι ένας λαός που κατοικεί σε νησί του Ειρηνικού ωκεανού, ένα από τα φτωχότερα μέρη της Γης. Ήταν η πρώτη χώρα που δήλωσε ότι το έδαφός της είναι πια μη κατοικήσιμο, εξαιτίας της αύξησης της στάθμης της επιφάνειας της θάλασσας, που οφείλεται στην κλιματική αλλαγή. Ζήτησαν μάλιστα βοήθεια για την εκκένωση του νησιού!

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, πάνω από 400.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη Νέα Υόρκη για τη μεγαλύτερη πορεία της ιστορίας ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Η φωνή τους ακούστηκε σε κάθε γωνιά της Γης. Ζητούσαν από τους ηγέτες των κρατών να ανα-γνωρίσουν τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και να πάρουν μέτρα. Ευτυχώς, φαίνεται πως οι προσπάθειές τους δεν πήγαν εντελώς χαμένες! Στην ομιλία του στην Παγκόσμια Σύνοδο για το Κλίμα, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε: «Δε γίνεται να παριστάνουμε ότι δεν τους ακούμε. Πρέπει να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα του κόσμου».…

 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT