Προς αλλαγές στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις

Προς αλλαγές στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένα «δημοσιονομικά βιώσιμο ασφαλιστικό», με βασική «κόκκινη γραμμή» την «αποφυγή της φτώχειας στην τρίτη ηλικία» σηματοδοτεί η κοινή δήλωση Τσίπρα – Γιουνκέρ. Με στόχο την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ο Ελληνας πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Κομισιόν συζήτησαν τη σημασία των μεταρρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό του ασφαλιστικού συστήματος έτσι ώστε να είναι δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό στο να αποτρέψει τη φτώχεια των ηλικιωμένων. Το «κλειδί» των συζητήσεων βρίσκεται στην έκφραση «δημοσιονομικά βιώσιμο ασφαλιστικό», στο οποίο φαίνεται πως δεν χωρούν παρεμβάσεις που δημιουργούν πρόσθετα βάρη στα δημόσια οικονομικά. Από την πλευρά των δανειστών, η υπαναχώρηση που εκτιμάται πως γίνεται αφορά τις χαμηλές συντάξεις, καθώς είναι γνωστή η επιμονή μερίδας των συνομιλητών στις Βρυξέλλες για περιορισμό της συνταξιοδοτικής δαπάνης, μέσω της μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης στις κατώτατες συντάξεις.

Στην πράξη, οι δύο άνδρες συμφώνησαν να προωθηθεί και να ολοκληρωθεί, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων του Brussels Group, η συζήτηση για αλλαγές στο ασφαλιστικό, με τέτοιο τρόπο που να μην επιβαρύνεται δημοσιονομικά η χώρα και με κύριο σκοπό την προστασία των χαμηλοσυνταξιούχων. Στο πλαίσιο αυτό, στο προσκήνιο επανέρχονται αλλαγές στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρη Στρατούλη, να δηλώνει στην «Κ» ότι δεν θα θιγούν θεμελιωμένα και ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα. Οι πιέσεις των πιστωτών είναι δεδομένες, καθώς επιμένουν πως τα μόνα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης που θα πρέπει να υπάρχουν είναι τα 62 για μειωμένη και τα 67 για πλήρη σύνταξη. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, θα επιδιώξει οι όποιες αλλαγές να αφορούν κάποιες «εξόφθαλμες» περιπτώσεις πρόωρων συνταξιοδοτήσεων σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επανέρχονται και οι ενοποιήσεις, με στόχο τη δημιουργία τριών ταμείων. Ο κ. Στρατούλης, πάντως, ξεκαθαρίζει ότι όποιες ενοποιήσεις συμφωνηθούν, αυτές θα αφορούν το διοικητικό και λειτουργικό πλαίσιο και όχι τους όρους και τις παροχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν στην εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές και τα εφάπαξ, με το υπουργείο Εργασίας να αντιδρά, ενώ πιέσεις ασκούνται και όσον αφορά την εφαρμογή του νόμου 3863 (νόμος Λοβέρδου – Κουτρουμάνη) για τον νέο τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων και μάλιστα για όλους τους ασφαλισμένους που θα συνταξιοδοτηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά (και όχι μόνο για αυτούς που θα θεμελιώσουν δικαίωμα).

Οσο για τη δέσμευση καταβολής της 13ης σύνταξης στους συνταξιούχους που λαμβάνουν έως 700 ευρώ, το θέμα φαίνεται να «παγώνει», χωρίς όμως να υπάρξει κάποια διατύπωση που να δείχνει ότι η κυβέρνηση παραιτείται από την πρόθεσή της να εφαρμόσει το μέτρο στο μέλλον.

Από την ελληνική πλευρά, στο πλαίσιο της βιωσιμότητας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, αναμένεται να τεθεί σε διάλογο η πρόταση για δημιουργία του Ταμείου Δημόσιου Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης, την οποία δουλεύει εδώ και καιρό, από το γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββας Ρομπόλης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT