Τις αποφάσεις του σημερινού Eurogroup αναμένει η Αθήνα, ως καθοριστικές για τις εξελίξεις των επόμενων ημερών. Σύμφωνα με την εκτίμηση κυβερνητικών στελεχών, καθώς το ζητούμενο είναι οι δύο πλευρές να προσέλθουν εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να γίνει μια τελευταία προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας, είναι πιθανόν το σημερινό Eurogroup να περιγράψει έναν «οδικό χάρτη» επανάληψης των διαβουλεύσεων, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση και τους εταίρους να εντατικοποιήσουν τις μεταξύ τους συνομιλίες. Την ίδια στιγμή, οι ίδιες πηγές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του τρέχοντος προγράμματος στα τέλη Ιουνίου, οπότε και εκπνέει η παράταση που δόθηκε τον Φεβρουάριο, εάν δεν προκύψει στις διαπραγματεύσεις πρόοδος που να οδηγεί σε συμφωνία σύντομα. Κάνουν λόγο, ειδικότερα, για μια παράταση δύο μηνών, που θα επιτρέψει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συμφωνίας. Αναφέρουν, μάλιστα, ότι, στην περίπτωση αυτή, η Ελλάδα δεν θα πληρώσει στο τέλος του μήνα το ΔΝΤ, μέσα από μια συμφωνημένη διαδικασία παράτασης του χρόνου αποπληρωμής κατά μερικούς μήνες (μπορεί να φθάσει έως και τους έξι μήνες η παράταση αυτή, επισημαίνουν).
Πάντως χθες, ο κ. Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αυστριακό καγκελάριο, Βέρνερ Φάιμαν, άφησε εκ νέου ανοιχτό το ενδεχόμενο ρήξης με τους εταίρους, καλώντας, παράλληλα, σε «πολιτικές αποφάσεις» με τις ηγεσίες της Ευρώπης και «όχι σε συνεννόηση με τους τεχνοκράτες που επιμένουν» σε περικοπές στις συντάξεις. «Εάν η Ευρώπη επιμένει σ’ αυτήν την ακατανόητη επιμονή, η πολιτική ηγεσία επιμένει, πρέπει να αναλάβει και το κόστος μιας εξέλιξης που δεν θα είναι επωφελής για κανέναν στην Ευρώπη», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί μια τέτοια εξέλιξη, αλλά έναν έντιμο συμβιβασμό και μια οικονομικά βιώσιμη συμφωνία.
Ανάληψη πρωτοβουλιών
Ο Αυστριακός καγκελάριος δεσμεύθηκε για την ανάληψη πρωτοβουλιών μέσα στις επόμενες ημέρες, προκειμένου να ξεπερασθεί το αδιέξοδο και να αποκατασταθούν οι διαταραγμένες σχέσεις της Αθήνας με την Κομισιόν, που έχουν φθάσει στο «ναδίρ» καθώς, όπως είπε, «ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ είναι ένας Ευρωπαίος που θέλει ένα αποτέλεσμα». Ο κ. Φάιμαν αναφέρθηκε και αυτός σε μια επιμήκυνση του τρέχοντος προγράμματος «ώστε να μπορέσουν να γίνουν τα επόμενα βήματα», όπως είπε, τα οποία περιέγραψε ως «ένα πρόγραμμα, που θα δώσει μια ανάσα και μια δυνατότητα για δύο, τρία ή πέντε χρόνια και να μην έχουμε αυτή την αέναη συζήτηση κάθε μήνα και κάθε μέρα, τι θα γίνει με την Ελλάδα». Εθεσε, μάλιστα, το χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου θα πρέπει να επέλθει συμφωνία μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., στις 25 και 26 Ιουνίου. Οπως είπε, το χρονοδιάγραμμα αυτό προκύπτει εκ των πραγμάτων, καθώς ορισμένα κράτη θα πρέπει να εγκρίνουν τη συμφωνία μέσω των κοινοβουλίων τους.
Ο κ. Τσίπρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, απέρριψε το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες, με αφορμή την εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις. Οπως ανέφερε, εάν προκύψει έντιμος συμβιβασμός και βιώσιμη συμφωνία, «η ελληνική κυβέρνηση, που εκλέχτηκε πρόσφατα από τον ελληνικό λαό, θα αναλάβει το κόστος να σηκώσει αυτή τη συμφωνία και να τη φέρει εις πέρας», ενώ σε αντίθετη περίπτωση, «εμείς θα είμαστε αυτοί που θα αναλάβουμε την ευθύνη να πούμε ένα μεγάλο “όχι” στη συνέχεια μιας καταστροφικής πολιτικής για την Ελλάδα».