Το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει χρήματα για να πληρώσει το ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου, χωρίς να έχει προηγουμένως υπάρξει συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της, επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τα χρήματα, η Αθήνα έχει ήδη εκμεταλλευτεί και την τελευταία σταγόνα ρευστότητας για την εξυπηρέτηση του χρέους. Δεν υπάρχει χρηματοδότηση, δεν έχουμε πρόσβαση στις αγορές, δεν έχουμε λάβει χρήματα από το καλοκαίρι του 2014, οπότε προφανώς δεν θα είμαστε σε θέση να κάνουμε αυτή την πληρωμή».
Σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης δήλωσε ακόμη ότι η Αθήνα είναι διατεθειμένη να κάνει υποχωρήσεις επισημαίνοντας ότι «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση αποτελούν οι περικοπές των συντάξεων και όχι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.
«Η Ελλάδα είναι πρόθυμη να κάνει υποχωρήσεις για μια συμφωνία με τον όρο όμως ότι αυτή θα είναι οικονομικά βιώσιμη και ότι θα υπάρχει πρόβλεψη για το ζήτημα του χρέους και των επενδύσεων. Αν το εξασφαλίσουμε αυτό, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα υπογράψει τη συμφωνία. Στην αντίθετη περίπτωση δεν υπάρχει νόημα να υπογράψουμε κάτι που γνωρίζετε ότι θα αποτύχει», είπε χαρακτηριστικά.
Εξάλλου, ο κ. Τσακαλώτος πρότεινε να υπάρξει ανακούφιση στο θέμα του χρέους με τη μεταφορά των ομολόγων που βρίσκονται στην κατοχή της ΕΚΤ, στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), επισημαίνοντας ότι υπάρχουν ακόμα πολλές πιθανές τεχνικές λύσεις, εάν υπάρχει πραγματική βούληση.
«Αν υπάρχει πραγματική βούληση μπορώ να σκεφτώ 10-15 λύσεις αυτή τη στιγμή για το πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό. Αν δεν υπάρχει πολιτική βούληση τότε για κάθε λύση μπορώ να σκεφτώ κι ένα μειονέκτημα», είπε.
Ερωτηθείς εάν είναι αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε: «Νομίζω ότι το ερώτημα αφορά πλέον κυρίως τους Ευρωπαίους εταίρους, καθώς εξαρτάται από τη διάθεση της Ευρώπης να μάθει από τα λάθη της και από το κατά πόσο είναι πρόθυμη να αποδεχτεί μία κυβέρνηση που δεν πάει με το ρεύμα».
Εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του η οποία θα δημοσιευτεί την Πέμπτη στην εφημερίδα Libération ότι οι εταίροι της Αθήνας δεν μοιάζουν έτοιμοι να συναινέσουν σε έναν συμβιβασμό.
Στις τελευταίες συναντήσεις του με εκπροσώπους του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν, είπε ο κ. Τσακαλώτος, παρουσίασε «μια σειρά προτάσεων για τα δημοσιονομικά ζητήματα (…), αλλά στην πραγματικότητα, οι συνομιλητές μας δεν φάνηκαν να είναι έτοιμοι για έναν συμβιβασμό».