Στη δημοσιότητα η πρόταση των θεσμών από την Κομισιόν

Στη δημοσιότητα η πρόταση των θεσμών από την Κομισιόν

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μία προσπάθεια να ξεκαθαρίσει τη θέση της και να μην υπάρχει κάποια σύγχυση ως προς το ποια ήταν η τελική πρόταση που είχε στο τραπέζι πριν αποχωρήσει μονομερώς η Ελλάδα από τις διαπραγματεύσεις την Παρασκευή το βράδυ, προέβη σε κάτι που δεν συνηθίζει. Δημοσίευσε η ίδια την τελευταία αυτή πρόταση που ήταν βελτιωμένη σε ορισμένα σημεία σε σχέση με αυτήν που είχε στα χέρια της η ελληνική κυβέρνηση και έφερε στη Βουλή το Σάββατο το βράδυ για να αποφασιστεί το δημοψήφισμα. «Για την ενημέρωση του ελληνικού λαού και σε πνεύμα διαφάνειας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει τις τελευταίες προτάσεις όπως συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς», λέει η ανακοίνωση.

Ευρωπαίος αξιωματούχος εξηγούσε στην «Κ» ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Κ. Γιουνκέρ θέλει με αυτόν τον τρόπο, πριν ανοίξουν οι αγορές τη Δευτέρα, «να εξαντλήσει κάθε τελευταίο περιθώριο διαπραγμάτευσης και να τονίσει ότι αυτή είναι η τελευταία προσφορά για συμφωνία που είναι σε ισχύ μέχρι την Τρίτη τα μεσάνυχτα». Σύμφωνα εξάλλου με την ZDF, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εξετάζει το ενδεχόμενο να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο κορυφής την Τετάρτη.

Ο Ελληνας διαπραγματευτής κ. Χουλιαράκης βρισκόταν σε συζητήσεις με τους θεσμούς σε αυτή την τελική πρόταση την Παρασκευή το βράδυ, όταν ενημερώθηκε για τη λήξη των διαπραγματεύσεων και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος από τα MME. «Διαρροή» του Μεγάρου Μαξίμου, όμως, τονίζει ότι η πρόταση δεν είχε ανακοινωθεί επίσημα και ότι η μόνη διαφορά βρισκόταν στον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, με τους δανειστές να κατεβάζουν τον συντελεστή στο 13% από 23%. Ομως η κυβέρνηση δεν την θεωρεί επαρκώς βελτιωμένη, αν και ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία είναι 13% και στη δική της πρόταση. Στην τελευταία πρόταση των δανειστών, δεν υπάρχουν πλέον σαφώς καθορισμένα χρονοδιαγράμματα για την εφαρμογή σειράς μέτρων, όπως οι μειώσεις των αμυντικών δαπανών, η αύξηση του συντελεστή στη φορολογία των επιχειρήσεων, ο φόρος στις τηλεοπτικές διαφημίσεις και στις άδειες κινητής τηλεφωνίας (στα προηγούμενα σχέδια προβλεπόταν ότι όλα αυτά θα εφαρμοσθούν από το 2016). Ειδικότερα προέβλεπε:

1. ΦΠΑ: Την εφαρμογή τριών συντελεστών (6%, 13% και 23%). Στον χαμηλό συντελεστή εντάσσονται φάρμακα, βιβλία και θέατρα, στον μεσαίο συντελεστή τα βασικά τρόφιμα, η ενέργεια, το νερό και η διαμονή σε ξενοδοχεία και στον υψηλό συντελεστή τα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες, καθώς και τα υπόλοιπα τρόφιμα και η εστίαση. Η ελληνική πρόταση είναι πολύ κοντά στην πρόταση των δανειστών. Συγκεκριμένα, προβλέπει την εφαρμογή τριών συντελεστών (6%, 13% και 23%).

Στον χαμηλό συντελεστή εντάσσονται φάρμακα, βιβλία και θέατρα, στον μεσαίο συντελεστή 13% τα τρόφιμα, η ενέργεια, το νερό και η διαμονή σε ξενοδοχεία και στον υψηλό συντελεστή τα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες, καθώς και η εστίαση. Οι δανειστές ζητούν επιπλέον την κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών στα νησιά του Αιγαίου, κάτι που δεν δέχεται η ελληνική κυβέρνηση.

2. Αμυντικές δαπάνες: Το νέο κείμενο προβλέπει την περικοπή τους κατά 400 εκατ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε πρέπει να γίνουν οι μειώσεις. Η Αθήνα με την πρότασή της προωθούσε περικοπές αμυντικών δαπανών ύψους 200 εκατ. ευρώ για το 2016.

3. Φορολογία επιχειρήσεων: Προτείνεται η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από το 26% στο 28%, χωρίς να υπάρχει ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου. Η Αθήνα πρότεινε τους ίδιους συντελεστές και την εφαρμογή του μέτρου από το 2016.

Στη νέα πρόταση δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα εφαρμογής για τον φόρο στις τηλεοπτικές διαφημίσεις (το αφήνει στην ευχέρεια της ελληνικής κυβέρνησης).

Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για τις άδειες κινητής τηλεφωνίας (4G και 5G). Στο ασφαλιστικό, βασική αλλά όχι ουσιαστική διαφοροποίηση είναι η αναφορά ότι οι αλλαγές στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις θα εφαρμοστούν «άμεσα» και όχι μετά τις 30 Ιουνίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT