ΗΠΑ: τηλεφώνημα Λιου-Τσίπρα

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου συνομίλησε την Κυριακή με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσιπρα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, ο κ. Λιου υπογράμμισε ότι «είναι προς το καλύτερο συμφέρον της Ελλάδας, της Ευρώπης και της παγκόσμιας οικονομίας να βρεθεί μία βιώσιμη λύση που να θέτει την Ελλάδα στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της ανάκαμψης εντός της Ευρωζώνης».

Όπως σημείωσε, είναι σημαντικό όλα τα μέρη να συνεχίσουν τις εργασίες για να φτάσουν σε συμφωνία, «συμπεριλαμβανομένης μίας δέσμευσης στις μεταρρυθμίσεις και μίας συζήτησης για την προοπτική ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας, ενόψει του δημοψήφισματος της 5ης Ιουλίου». Ο κ. Λιου υπογράμμισε επίσης την ανάγκη η Ελλάδα «να κάνει τα απαραίτητα βήματα για να διατηρήσει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα μέχρι το δημοψήφισμα». Αυτό, είπε, περιλαμβάνει τη στενή συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους της – κάτι που σύμφωνα με αναλυτές που μίλησαν στην «Κ» τονίζει ώστε να αποτραπεί μία άτακτη χρεοκοπία της χώρας.

Όπως τόνισε ο κ. Λιου, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να παρακολουθούν από κοντά την κατάσταση και ο ίδιος προσφέρθηκε να παραμείνει σε στενή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό τις επόμενες ημέρες.

Είχε προηγηθεί το Σάββατο τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Λιου με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν για την εξελισσόμενη κατάσταση στην Ελλάδα. Και σε αυτές τις επικοινωνίες, ο κ. Λιου επέμεινε ότι είναι προς το συμφέρον όλων «να βρουν η Ελλάδα και οι πιστωτές της μία βιώσιμη λύση που να βάζει την Ελλάδα σε ένα δρόμο μεταρρυθμίσεων και ανάκαμψης εντός της Ευρωζώνης». Ο ίδιος υπογράμμισε πάντως την ανάγκη να υιοθετήσει η Ελλάδα δύσκολα μέτρα για να φτάσει σε ένα ρεαλιστικό συμβιβασμό με τους πιστωτές της.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε χθες εξάλλου ότι το αμερικανικό υπουργείο προέτρεψε την Ελλάδα «να εργασθεί στενά με τους διεθνείς της εταίρους για το σχεδιασμό μίας τραπεζικής αργίας και κεφαλαιακών ελέγχων, όπως χρειασθεί».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT