Με τη νέα σκληρή πραγματικότητα που έχουν δημιουργήσει οι επιλογές της κυβέρνησής του απάντησε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντ. Σαμαράς στο διάγγελμα του πρωθυπουργού. «Υπερηφάνεια δεν είναι οι ατελείωτες ουρές μπροστά σε κλειστές τράπεζες ούτε η αγωνία των πολιτών για τις καταθέσεις τους, αξιοπρέπεια δεν είναι οι συντάξεις που πληρώνονται πια στο μισό και που εισπράττονται με το σταγονόμετρο», ανέφερε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στη χειρότερη θέση τις τελευταίες δεκαετίες, χωρίς ευρωπαϊκό δίχτυ προστασίας, με τράπεζες κλειστές, με αδυναμία να πληρώσει τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της προς τους πολίτες και πλήρως απομονωμένη από τους εταίρους της».
Στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι ο κ. Τσίπρας ουσιαστικά υποκρίνεται πως διαπραγματεύεται και ότι στόχος του είναι η παραμονή στην Ευρώπη και ο κ. Σαμαράς έθεσε, εμμέσως πλην σαφώς, με τη δήλωσή του ζήτημα αδυναμίας ή άρνησης του πρωθυπουργού να επιστρέψει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης προς αναζήτηση συμφωνίας. «Πώς θα πάει να διαπραγματευθεί όταν καταγγέλλει όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες ως “εχθρούς”», αναρωτήθηκε ο κ. Σαμαράς, χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση πανικόβλητη και ταυτόχρονα αδίστακτη.
Ο κ. Σαμαράς επεδίωξε να ακυρώσει το, εν πολλοίς, συναισθηματικό επιχείρημα του πρωθυπουργού, ότι, δηλαδή, όλες οι προσπάθειές του κατατείνουν στην προστασία μισθών, συντάξεων και καταθέσεων και ότι το σύνολο των προβλημάτων προέρχεται από την άκαμπτη στάση των πιστωτών. «Ο πρωθυπουργός δεν είχε την παλικαριά να παραδεχθεί ότι ο ίδιος υπέγραψε το κλείσιμο των τραπεζών, δεν τόλμησε να παραδεχθεί ότι αυτός υπέβαλε πρόταση λιτότητας, ίδια με εκείνη των δανειστών και, τελικά, προσυπέγραψε την πρόταση των δανειστών», ανέφερε ο κ. Σαμαράς επιδιώκοντας να ακυρώσει τον αντιμνημονιακό λόγο του κ. Τσίπρα, τα μέτρα του οποίου ανέρχονται σε τουλάχιστον 8 δισ. ευρώ.
Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά υπάρχει αισιοδοξία για νίκη του ευρωπαϊκού μετώπου στην αναμέτρηση της Κυριακής, εκτιμούν ωστόσο ότι η κυβέρνηση, ανεξαρτήτως αποτελέσματος στο δημοψήφισμα, θα επιδιώξει είτε να παραμείνει στην εξουσία είτε να σύρει τη χώρα σε νέες εκλογές με όρους «καλού» – «κακού». Προς αυτήν την κατεύθυνση «διαβάζουν» και τη χθεσινή δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλη ότι «σε περίπτωση “Ναι”, δεν θα παραδώσουμε χωρίς εκλογές». Εκφράζουν, δηλαδή, τον φόβο ότι αντί να διευκολύνουν με μία κυβέρνηση συνεργασίας, στην οποία καλεί ο κ. Σαμαράς, θα μπλοκάρουν τα πάντα, με αποτέλεσμα η χώρα να συρθεί σε έξοδο από την Ευρωζώνη προκειμένου να απαντήσει στην παρατεινόμενη ασφυξία της οικονομίας.
Δήμας: Ανεπιφύλακτα «Ναι»
Εκκληση για σύνεση, νηφαλιότητα και ψυχραιμία απηύθυνε χθες και ο πρ. επίτροπος στην Κομισιόν Στ. Δήμας, μην κρύβοντας τον προβληματισμό του για την επιλογή του δημοψηφίσματος. «Είχα την ελπίδα ότι θα επικρατούσαν ψυχραιμότερες σκέψεις. Αφού όμως η τελική επιλογή της κυβέρνησης είναι να διεξαχθεί το δημοψήφισμα, τότε ανεπιφύλακτα η ψήφος πρέπει να είναι “Ναι” στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στο ευρώ».