«Οι τράπεζες θα ανοίξουν σύντομα, θα ανοίξουν όταν υπάρξει συμφωνία. Να μην ανησυχεί ο κόσμος, σε 48 ώρες μετά το δημοψήφισμα θα έχουμε συμφωνία» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη χθεσινή συνέντευξή του στον Ant1. Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό, η ΕΚΤ θα συνεδριάσει την Δευτέρα αμέσως μετά το δημοψήφισμα, μια συνεδρίαση που μπορεί είτε να αποκαταστήσει τη ρευστότητα είτε να κόψει και τις τελευταίες γέφυρες.
Ξεπερνώντας με άνεση το «δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο να μη γίνει η πρότασή μας δεκτή» που είχε υποσχεθεί λίγο πριν από την εκλογική αναμέτρηση του περασμένου Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε συμφωνία και ανοιχτές τράπεζες την… προσεχή Τρίτη.
Με τις τράπεζες κλειστές, το Δημόσιο χωρίς χρήματα, τα προβλήματα τροφοδοσίας να πολλαπλασιάζονται και όλη η χώρα να μιλά για τον κίνδυνο «κουρέματος» καταθέσεων, ο πρωθυπουργός σημείωσε με άνεση ότι είναι «απόλυτη προτεραιότητά μας να διασφαλίσουμε τις καταθέσεις των πολιτών στις τράπεζες και να φτάσουμε το συντομότερο δυνατόν σε αποτέλεσμα στη διαπραγμάτευση». Σε ερώτηση πώς διασφαλίζονται οι καταθέσεις σημείωσε ότι: «δεν υπάρχει κανένας φόβος γιατί οι τράπεζες είναι κεφαλαιακά επαρκείς και γιατί θα υπάρξει συμφωνία σύντομα. Θα κάνουμε το παν για να μην πατήσει κανένας τη σκανδάλη». Παράλληλα, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς δήλωσε ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν μόλις υπάρξει συμφωνία.
Την ίδια ώρα αναλυτές και οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης όπως η Fitch θεωρούν εξαιρετικά δύσκολη την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χωρίς να γίνει κάποιο «κούρεμα» στα περιουσιακά τους στοιχεία. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι «οι τράπεζες θα ανοίξουν την Τρίτη με συμφωνία, η οποία είναι σίγουρη. Βέβαια είναι σίγουρη. Η Ευρώπη δεν ξέρει ποιο είναι το συμφέρον της;» σημείωσε. Η Ε.Ε. από την πλευρά της έχει ξεκαθαρίσει ότι συμφωνία με τη σημερινή διαπραγματευτική ομάδα είναι αδύνατη λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης.
Στο πλαίσιο αυτό δεν υπάρχουν πολλοί που να πιστεύουν σοβαρά ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν την επόμενη εβδομάδα εκτός αν έχουμε πολιτικές εξελίξεις που θα φέρουν γρήγορη συμφωνία και θα επιτρέψουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να επανατροφοδοτήσει τις εγχώριες τράπεζες με ρευστότητα.
Οπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών, αν δεν έρθουν αεροπλάνα με χαρτονομίσματα του ευρώ, είναι αδύνατο να λειτουργήσουν οι τράπεζες ή τα ΑΤΜ.
Στην πραγματική οικονομία και στις τράπεζες η κατάσταση επιδεινώνεται γρήγορα και όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, όσο περνά ο χρόνος με τις τράπεζες κλειστές, τόσο θα πολλαπλασιάζονται τα προβλήματα στην οικονομία. Η ρευστότητα περιορίζεται καθημερινά και ήδη το ημερήσιο όριο ανάληψης πρακτικά έχει περιοριστεί στα 50 ευρώ στις περισσότερες τράπεζες, καθώς λέγεται ότι υπάρχει έλλειψη σε χαρτονομίσματα των 20 ευρώ και 10 ευρώ. Ωστόσο, ορισμένες πηγές υποστηρίζουν ότι η έλλειψη 10-20 ευρώ αποτελεί μια δημιουργική λύση για να μειωθεί το ημερήσιο όριο και να μειωθεί το ύψος των εκροών από το τραπεζικό σύστημα. Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η υπάρχουσα ρευστότητα επαρκεί για τη λειτουργία των ΑΤΜ μέχρι το Σαββατοκύριακο ή τις αρχές της εβδομάδας. Παράλληλα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια καταγράφουν καθημερινά μεγάλη αύξηση, καθώς λόγω της αβεβαιότητας, και εν αναμονή του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, κανείς δεν προχωρά στην εξόφληση των υποχρεώσεών του. Αλλωστε με τις τράπεζες κλειστές και με δεδομένη τη σχετικά περιορισμένη διείσδυση του internet και phone banking, πολλοί δεν μπορούν να προχωρήσουν σε πληρωμές υποχρεώσεων.
Σοβαρές είναι οι επιπτώσεις στην αγορά, καθώς εξαιτίας της αβεβαιότητας, ο κόσμος έχει περιορίσει τις δαπάνες στις ελάχιστες δυνατές, ενώ οι περισσότερες συναλλαγές γίνονται μόνο με μετρητά.