Αριθμός ρεκόρ στις αφίξεις μεταναστών

Αριθμός ρεκόρ στις αφίξεις μεταναστών

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους τελευταίους μήνες, οι φουσκωτές βάρκες που ξεκινούν από τα τουρκικά παράλια υπερφορτωμένες με δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες δεν προσεγγίζουν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου μόνο τη νύχτα ή το χάραμα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας προσαράζουν στις παραλίες των νησιών. Μόνο τον περασμένο Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία του Λιμενικού Σώματος, περισσότεροι από 54.000 μετανάστες διέσχισαν παράτυπα τα υδάτινα σύνορα της χώρας. Αριθμός που ξεπερνά το σύνολο των αφίξεων για ολόκληρο το 2014.

«Κάνουμε πολλά για να βοηθήσουμε την Ελλάδα. Εχουμε αριθμούς ρεκόρ στις αφίξεις και γνωρίζουμε ότι η κατάσταση είναι πιεστική», δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες η Νατάσσα Μπερτό, εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλου. Η κ. Μπερτό ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι τα εγκεκριμένα κοινοτικά κονδύλια για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στην Ελλάδα για την περίοδο 2014 – 2020 ξεπερνούν τα 320 εκατομμύρια ευρώ. Δήλωσε αισιόδοξη ότι η εκταμίευση μέρους του ποσού ίσως είναι εφικτή και την επόμενη εβδομάδα. Οπως έγραψε χθες η «Κ», μόλις λειτουργήσει από την ελληνική κυβέρνηση ο εθνικός φορέας διαχείρισης αυτών των κονδυλίων θα δοθεί –έπειτα από πρωτοβουλία του κ. Αβραμόπουλου– ως προκαταβολή το 3% της χρηματοδότησης για τις δράσεις του 2015.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού Σώματος, τον Ιούλιο καταγράφηκαν 748 περιστατικά παράνομης εισόδου, συνελήφθησαν 47 διακινητές και κατασχέθηκαν 158 σκάφη. Οι νεοεισελθόντες πρόσφυγες και μετανάστες ήταν συνολικά 54.899, αύξηση περίπου 70% σε σχέση με τις αφίξεις του περασμένου Ιουνίου. Ενδεικτικό της κρίσιμης κατάστασης είναι ότι οι θαλάσσιες διασώσεις μεταναστών στο Αιγαίο έφτασαν τις 43.518 για ολόκληρο το 2014, αν και δεν είχαν ξεπεράσει τις 11.500 για ολόκληρο το 2013. Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανέφερε χθες σε ανακοίνωσή της ότι το 63% των νεοεισελθόντων είναι Σύροι πρόσφυγες.

Το μεγαλύτερο κύμα αυτών των ροών φτάνει στη Λέσβο, στη Χίο, στην Κω και στη Λέρο. Στο τελευταίο νησί ο προαύλιος χώρος του λιμεναρχείου δεν επαρκεί πλέον για να φιλοξενήσει προσωρινά τους νεοεισελθόντες μέχρι να ολοκληρωθεί η καταγραφή τους. Πλέον, γυναίκες και παιδιά περιμένουν στον δρόμο τη δική τους σειρά. Στη Λέσβο, τα σκάφη του Λιμενικού σχεδόν σε κάθε περιπολία θα πραγματοποιήσουν και διάσωση. Την περασμένη Τετάρτη εντόπισαν 114 παράνομα εισελθόντες σε δύο διαδοχικά περιστατικά.

Πριν από μία εβδομάδα, ο διευθυντής του Γραφείου Ευρώπης της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Βενσάν Κοστέλ, είχε μιλήσει για ανεπάρκεια των ελληνικών αρχών. Είχε διαπιστώσει ο ίδιος τη χαοτική κατάσταση έπειτα από περιοδεία του σε Λέσβο, Κω και Αθήνα. «Πρέπει η κυβέρνηση να πάρει τα ηνία και να ηγηθεί», είχε τονίσει τότε, με ανάλογες δηλώσεις να επαναλαμβάνονται συχνά από την Υπατη Αρμοστεία.

«Η Ελλάδα έχει ανάγκη από οικονομική βοήθεια και αλληλεγγύη. Αλλά δεν μπορείς να προσβλέπεις σε ενίσχυση εάν δεν έχεις κάποιο συγκεκριμένο και κατάλληλο σχέδιο», είχε πει ο Βενσάν Κοστέλ, αφήνοντας αιχμές και για την απροθυμία δράσης τοπικών αρχών, φέρνοντας ως παράδειγμα την Κω. Εκεί βρέθηκε χθες ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος, Γιώργος Πατούλης. «Γνωρίζουμε ότι στην Κω, έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς, όσο και σε άλλα νησιά, η κατάσταση είναι πλέον οριακή», δήλωσε και πρόσθεσε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση και οι πολίτες προσπαθούν να διευκολύνουν τους πρόσφυγες που προσεγγίζουν το νησί. Ζήτησε ακόμη τη δημιουργία υποδομών στην Κω και σε άλλα νησιά του Αιγαίου, αλλά και τη μεταφορά τους σε οργανωμένα κέντρα υποδοχής, όπου θα διεκπεραιώνονται οι διαδικασίες ταυτοποίησης και διαχωρισμού τους.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT