Σε ελληνικών συμφερόντων εταιρεία φέρεται να ανήκει το πλοίο «Haddad 1» που εντοπίστηκε χθες το πρωί να πλέει ανοικτά της Κρήτης, μεταφέροντας όπλα, ενδεχομένως και εκρηκτικά. Προκύπτει συγκεκριμένα, ότι τουλάχιστον από τον Φεβρουάριο του 2015 το πλοίο βρίσκεται υπό την κυριότητα εταιρείας με έδρα τον Πειραιά. Μάλιστα, στη συγκεκριμένη διεύθυνση εμφανίζονται να έχουν την έδρα τους τόσο η πλοιοκτήτρια όσο και η διαχειρίστρια εταιρεία του υπό σημαία Βολιβίας φορτηγού πλοίου. Το «Haddad 1» εντοπίστηκε, έπειτα από πληροφορίες, να πλέει νοτιοανατολικά της Κρήτης (20 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας) και συνοδεία πλωτών του Λιμενικού Σώματος κατέπλευσε στο λιμάνι της Ιεράπετρας. Στην επιχείρηση ακινητοποίησής του συμμετείχαν ένα Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) καθώς και κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών του Λιμενικού.
Από τον πρώτο έλεγχο που διενεργήθηκε εν πλω, επιβεβαιώθηκαν πληροφορίες που είχαν περιέλθει σε γνώση του Αρχηγείου του Λιμενικού, σύμφωνα με τις οποίες το Haddad 1 μετέφερε οπλισμό χωρίς να υπάρχουν στο πλοίο τα απαραίτητα νόμιμα παραστατικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο από το Λιμενικό όσο και από την Αστυνομία που ενημερώθηκε για το συμβάν, στα κοντέινερ που ελέγχθηκαν, βρέθηκαν κυνηγετικού τύπου όπλα, ενώ το φορτηγό πλοίο επρόκειτο να ρυμουλκηθεί στο λιμάνι του Ηρακλείου όπου υπάρχουν ειδικοί γερανοί για πιο ενδελεχή έλεγχο του φορτίου. Τα επτά μέλη του πληρώματος (υπήκοοι Συρίας και Αιγύπτου) συνελήφθησαν.
Αρμόδιος αξιωματούχος δήλωσε στην «Κ» ότι τα εμπορευματοκιβώτια με το παράνομο πολεμικό υλικό είχαν σκοπίμως αναμειχθεί με νόμιμα εμπορεύματα, όπως τσιγάρα, είδη διακόσμησης κ.ά., για τα οποία είχαν εκδοθεί νόμιμα παραστατικά. Το πλοίο είχε ξεκινήσει το δρομολόγιό του την 29η Αυγούστου από την Αλεξανδρέττα (Iskenderum) της Τουρκίας και είχε δηλώσει ως τελικό προορισμό τη Μισράτα της Λιβύης. Πρόκειται για το λιμάνι – προπύργιο των δυνάμεων της «Αυγής της Λιβύης», που αμφισβητούν την αναγνωρισμένη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αμπντουλάχ αλ Θίνι. Το διάστημα από τον Ιούνιο μέχρι και την 29η Αυγούστου, το πλοίο «Haddad 1» είχε καταπλεύσει σε Αμμόχωστο (Κύπρος), Αλεξανδρέττα (Τουρκία), Αλεξάνδρεια (Αίγυπτος) και στο λιμάνι Τομπρούκ της Λιβύης.
Σημειώνεται ότι από τον Αύγουστο του 2014 έως την 1η Φεβρουαρίου 2015 το πλοίο λεγόταν «Μamo» και έφερε σημαία Καμπότζης, ενώ την εξαετία 2008 – 2014 το όνομά του ήταν Arxon και ταξίδευε υπό σημαία Ελλάδας. Την ευθύνη της περαιτέρω έρευνας έχει η Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Πάντως, η υπόθεση φέρεται να έχει πολλές ομοιότητες με εκείνη του πλοίου Noor M, που είχε ακινητοποιηθεί από το Λιμενικό ανοικτά της Ρόδου, το φθινόπωρο του 2013. Στο πλοίο είχαν βρεθεί κοντέινερ με εκατομμύρια σφαίρες για καλάσνικοφ. Ως εξαγωγέας του πολεμικού υλικού εμφανιζόταν ουκρανική αμυντική βιομηχανία και ως παραλήπτης το υπουργείο Αμυνας της Λιβύης. Αντίστοιχα, από τα κατασχεθέντα έγγραφα προέκυπτε ότι το πλοίο ανήκε στην ιδιοκτησία τουρκικής εταιρείας με έδρα την Κωνσταντινούπολη.