Με τους επενδυτές να αναζητούν περισσότερα «καλά νέα» που θα οικοδομήσουν εκ νέου την εμπιστοσύνη τους στα ελληνικά ομόλογα, ο ΣΕΒ απηύθυνε έκκληση χθες στο πολιτικό σύστημα να υλοποιήσει άμεσα το νέο πρόγραμμα. Μάλιστα, ο Σύνδεσμος προειδοποίησε πως σε διαφορετική περίπτωση τα κρατικά ταμεία θα είναι άδεια στο τέλος Νοεμβρίου.
Διεθνείς επενδυτές, μιλώντας στο Reuters, διατύπωσαν χθες τους προβληματισμούς τους για την πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα. «Δεν υπάρχει πλέον εμπιστοσύνη. Αν δανείσω σε κάποιον χρήματα, χρειάζομαι εμπιστοσύνη και αυτή η εμπιστοσύνη δεν έχει οικοδομηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια από διαδοχικές κυβερνήσεις», υποστήριξε ο κ. Μ. Γουίλχεμ, ιδρυτής ξένου fund. Επίσης, ο κ. Τζ. Στερν, της Oxford Economics, ανέφερε ότι «τα ομόλογα “έτρεξαν” μόλις έγινε σαφές ότι η Ελλάδα δεν θα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη», αλλά συμπλήρωσε πως «για να συνεχίσουν ανοδικά, απαιτούνται περισσότερα καλά νέα και οι εκλογές δεν συγκαταλέγονται σε αυτά».
Σύμφωνα με πληροφορίες, εάν δεν εφαρμοστεί το μνημόνιο ώστε μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου να έχουν εκταμιευθεί οι υποδόσεις των 3 δισ. ευρώ, τότε η Ελλάδα δεν θα μπορεί να αποπληρώσει τις δόσεις του Δεκεμβρίου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), που συνολικά ανέρχονται σε 1,2 δισ. ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΣΕΒ, χωρίς αυτά τα κεφάλαια τα δημόσια ταμεία θα έχουν στη διάθεσή τους μόλις 200 εκατ. ευρώ, όταν οι ανάγκες του κράτους θα ανέρχονται στα 3,1 δισ. ευρώ.
«Συνεπώς, για να μην εισέλθει η χώρα σε μία νέα περίοδο αμφισβήτησης ως προς την εκπλήρωση των διεθνών της υποχρεώσεων και τη συνακόλουθη έξοδο από την Ευρωζώνη, είναι εκ των ων ουκ άνευ η ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης του 3ου μνημονίου μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου 2015, που σημαίνει ότι τα περιθώρια είναι εξαιρετικά στενά για να υλοποιηθεί ένας τεράστιος όγκος δεσμεύσεων», σημειώνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο του. Και κάλεσε την κυβέρνηση που θα προκύψει να δώσει έμφαση στο θέμα της πάταξης της φοροδιαφυγής και της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης.
Αναφέρει επίσης ότι μία επιτυχημένη 1η αξιολόγηση συνδέεται επιπλέον με:
1. Την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
2. Τη χρήση των ελληνικών ομολόγων ως ενεχύρων για τη χρηματοδότηση των τραπεζών από την ΕΚΤ.
3. Τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
4. Τη μείωση των αναγκών εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους.
Παράλληλα, ο Σύνδεσμος προειδοποιεί για πιθανή αποδυνάμωση της θετικής πορείας των εξαγωγών το επόμενο διάστημα, λόγω των capital controls, καθώς η πλειονότητα των ελληνικών εξαγωγών –ειδικά αυξημένης προστιθέμενης αξίας– χρησιμοποιεί και εισαγόμενες εισροές σε πρώτες ύλες. Επίσης, σημειώνει ότι οι τράπεζες προβλέπουν σταδιακή επανάκαμψη των 2/3 των καταθέσεων που έφυγαν από το σύστημα το διάστημα Νοεμβρίου 2014 – Ιουλίου 2015, μέχρι και το τέλος του 2017.