Την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι ανέλαβε χθες ο γ.γ. της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκος, την παραμονή της δεύτερης επετείου από το τραγικό συμβάν στο Κερατσίνι. Η πρωτοβουλία του κ. Μιχαλολιάκου, στο «παρά πέντε» της εκλογικής αναμέτρησης, προκάλεσε συζητήσεις ως προς τη σκοπιμότητά της και την έντονη αντίδραση των κομμάτων. Σύμφωνα με μία εκδοχή, πρόκειται για πολιτικό τακτικισμό εκ μέρους του, ωστόσο έγκριτοι νομικοί εκτιμούν ότι εγείρει και ποινικά θέματα.
Ο καθηγητής Ν. Κ. Αλιβιζάτος, υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας με το Ποτάμι, δήλωσε ότι «ο κ. Μιχαλολιάκος παραδέχεται ευθέως ότι το κόμμα του θάλπει εγκληματίες» και πρόσθεσε: «Πρόκειται για πολιτική δήλωση, η οποία δεν στερείται, βεβαίως, ποινικών προεκτάσεων για την εκκρεμούσα δίκη. Απευθυνόμενος προς τους Ελληνες πολίτες, είναι σαν να λέει “ψηφίστε ένα κόμμα που καλύπτει δολοφόνους”. Σε τέτοιου είδους παράδοξα οδηγούν οι μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης». Σε γραπτή ανακοίνωσή τους, οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χ.Α. απέδωσαν τη δήλωση στην «απέλπιδα προσπάθεια των νεοναζί να υποδυθούν ότι έχουν αλλάξει και έχουν κάνει την αυτοκριτική τους».
Μιλώντας στην «Κ» ο δικηγόρος κ. Κ. Παπαδάκης (παρίσταται ως πολιτική αγωγή στη δίκη) επεσήμανε ότι η ομολογία Μιχαλολιάκου ενδέχεται να αλλάξει τα δεδομένα στο δικαστήριο, καθώς πλέον εγείρεται θέμα ηθικής αυτουργίας, όχι μόνο για τη δολοφονία Φύσσα αλλά και για την επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες, τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ κ.ά.
Ο κ. Μιχαλολιάκος δήλωσε (Real Fm) πως «σε ό,τι αφορά την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία Φύσσα στο Κερατσίνι, την αναλαμβάνουμε», προσθέτοντας ότι για την ποινική ευθύνη, δεν υπάρχει», γιατί, όπως υποστήριξε, «τότε, γιατί δεν υπήρχε ποινική ευθύνη για τη δολοφονία του Τεμπονέρα ή του Λαμπράκη;».
Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, η Χ.Α. εξέδωσε διευκρινιστική ανακοίνωση η οποία ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «ο γ.γ. ξεκαθάρισε πως το κόμμα ουδεμία ευθύνη φέρει για τη δολοφονία στο Κερατσίνι, την οποία καταδίκασε από την πρώτη στιγμή (…), τόνισε ότι η Χ.Α. με κανένα τρόπο δεν μπορεί να κατηγορηθεί ως εγκληματική οργάνωση για μια καταδικαστέα πράξη ενός φίλου του κόμματος».
Ανησυχία
Τη δήλωση Μιχαλολιάκου καταδίκασαν τα πολιτικά κόμματα, στελέχη των οποίων δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο η Χρυσή Αυγή να αναδειχθεί τρίτο κόμμα στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις το κόμμα εμφανίζεται να συγκεντρώνει ποσοστά άνω του 6% στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, ωστόσο, πηγές προσκείμενες στο κόμμα εκτιμούν ότι τα ποσοστά της Χ.Α. θα κινηθούν πάνω από το 7,5%. Διψήφια ποσοστά εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει η Χ.Α. στις εκλογικές περιφέρειες της Μακεδονίας, της Πελοποννήσου, ενώ ενίσχυση της επιρροής της αναμένεται σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, λόγω της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης. Αλλωστε, στην Κω, η Χ.Α. είχε αναδειχθεί τρίτη δύναμη στις εκλογές του Ιανουαρίου. Παρομοίως, υπάρχει πρόβλεψη για ενίσχυση των ποσοστών του κόμματος στο υπόλοιπο Αττικής, αλλά και στη Β΄ Περιφέρεια Πειραιά.
Στελέχη του κόμματος οργάνωσαν, μετά την αποφυλάκισή τους, προεκλογικές συγκεντρώσεις και ομιλίες, ενώ κατέβαλαν προσπάθεια να διευρύνουν τη επιρροή τους μεταξύ των αγροτών, που φημολογείται ότι θα πληγούν από τα προαπαιτούμενα του τρίτου μνημονίου. Οχι τυχαία, η Χ.Α. φρόντισε να εντάξει στην προεκλογική της ατζέντα, εκτός της οικονομίας, και της μετανάστευσης, θέματα όπως η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, που έχει ιδιαίτερη απήχηση στον αγροτικό πληθυσμό.