Επαναλαμβάνοντας τη συνταγή του περασμένου Ιανουαρίου και αποφασισμένος –δεδομένου ότι το άθροισμα των εδρών ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ του το επέτρεψε– να μη μπει σε διαδικασία συζήτησης – διαπραγμάτευσης με τα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα, ο κ. Αλέξης Τσίπρας ορκίσθηκε χθες για δεύτερη φορά πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο η ορκωμoσία της κυβέρνησής του να γίνει το αργότερο μέχρι αύριο το πρωί, επικαλούμενος το πιεστικό χρονοδιάγραμμα που διαμορφώνει η ανάγκη μετάβασής του στις Βρυξέλλες, αύριο το μεσημέρι, για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής σχετικά με το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα.
Η διαδικασία διερευνητικών εντολών, όπως είχε ήδη προεξοφληθεί από το βράδυ της Κυριακής, κατέστη επί της ουσίας περιττή και ανενεργή. Ο κ. Τσίπρας, που μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο λίγο μετά τις 6 μ.μ., ενημέρωσε τον κ. Παυλόπουλο για τη συμφωνία του με τον κ. Πάνο Καμμένο επί του σχηματισμού κυβέρνησης. «Φρονώ ότι υπάρχει δεδηλωμένη πλειοψηφία», πρόσθεσε, εκτίμηση με την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμφώνησε.
Ο κ. Τσίπρας είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, από τους οποίους δέχθηκε συγχαρητήρια και συμφώνησαν να συναντηθούν αύριο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Και παρά το ότι η μετάβαση στη βελγική πρωτεύουσα γίνεται με αφορμή τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, είναι δεδομένο ότι στο επίκεντρο των συναντήσεων με την καγκελάριο Μέρκελ και τον κ. Γιούνκερ θα βρεθεί η πορεία υλοποίησης του νέου μνημονίου από τη νέα κυβέρνηση.
Τα μηνύματα που φθάνουν στην Αθήνα από τις Βρυξέλλες και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων είναι σαφή: οι εταίροι αναμένουν άμεση και ταχεία υλοποίηση των συμφωνηθέντων και υπό το πρίσμα αυτό η νέα κυβέρνηση δεν έχει περίοδο χάριτος, αλλά θα πρέπει να δρομολογήσει άμεσα όλα εκείνα επί των οποίων έχει συμφωνήσει και επί των οποίων θα αξιολογηθεί πολύ σύντομα.
Ο κ. Τσίπρας, μιλώντας χθες σε συνεδρίαση του πολιτικού οργάνου εκλογικής ευθύνης του ΣΥΡΙΖΑ, έθεσε ως άμεσους στόχους της επόμενης περιόδου την αποκατάσταση της λειτουργίας των τραπεζών και της σταθερότητας στην οικονομία, ενώ ως πρώτη κρίσιμη μάχη προσδιόρισε αυτήν της απομείωσης του χρέους και μίλησε για μεγάλες τομές και μάχη με το σύστημα της διαπλοκής. Ολα αυτά διαμορφώνουν το πλαίσιο εντός του οποίου σχηματοποιείται η νέα κυβέρνηση, με τον κ. Τσίπρα να εμφανίζεται αποφασισμένος, τουλάχιστον στον κεντρικό κορμό και στα καθοριστικής σημασίας χαρτοφυλάκια, να μην προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές, ενώ θα καταργηθούν οι πολλές θέσεις αναπληρωτών υπουργών και θα συγκροτηθούν ανεξάρτητα υπουργεία. Ετσι, το οικονομικό επιτελείο, αναφέρουν συνεργάτες του, δεν πρόκειται να μεταβληθεί και οι κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης αναμένεται να παραμείνουν στις θέσεις τους.
Προκειμένου να καταδειχθεί το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την υλοποίηση του νέου μνημονίου, πρόκειται να δημιουργηθεί ξεχωριστό υφυπουργείο με αρμοδιότητα την παρακολούθηση του έργου και τον συντονισμό των επιμέρους δράσεων, το οποίο θα υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό ή στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Ο κ. Γιώργος Χουλιαράκης προορίζεται για τη θέση του υφυπουργού. Παράλληλα, ο κ. Γιάννης Δραγασάκης αναμένεται να παραμείνει ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αν και άλλες πληροφορίες τον φέρουν να αναλαμβάνει πρόεδρος της Βουλής. Ερώτημα εξακολουθεί να αποτελεί ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, καθώς δεν αναμένεται επιστροφή του κ. Γιάννη Πανούση στο κυβερνητικό σχήμα, ενώ το χαρτοφυλάκιο έχει ζητήσει ο κ. Καμμένος να αναλάβει ο κ. Τ. Κουίκ. Οι υπόλοιποι βασικοί υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πρόκειται να συμμετέχουν και στη νέα κυβέρνηση με μικρές μετακινήσεις και προσθήκες, ενώ από την υπηρεσιακή κυβέρνηση θεωρείται ότι θα διατηρηθεί στη θέση του ο αρμόδιος για τη Μετανάστευση υπουργός Γιάννης Μουζάλας.
Με ίδιο αριθμό χαρτοφυλακίων στην κυβέρνηση συνεργασίας οι ΑΝΕΛ
Μία «προοδευτική κυβέρνηση, η οποία θα συνεχίσει το έργο που ξεκινήσαμε αυτούς τους έξι μήνες» περιέγραψε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Καμμένος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον επανεκλεγέντα πρωθυπουργό κ. Αλ. Τσίπρα για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Οι ΑΝΕΛ αναμένεται να διατηρήσουν τον αριθμό των χαρτοφυλακίων τους στο νέο σχήμα, με τον κ. Καμμένο στο υπ. Αμυνας, αν και χθες ο πρόεδρός τους επεσήμανε ότι «δεν διαπραγματευόμαστε με καρέκλες ή με οφίτσια». Ενόψει της δύσκολης συνέχειας, ο κ. Καμμένος κάλεσε τους «βουλευτές να αντιληφθούν το μήνυμα του ελληνικού λαού για εθνική ομοψυχία. Εμείς, δύο κόμματα από διαφορετικούς χώρους, στην προοδευτική βέβαια κατεύθυνση, το αποδείξαμε. Ελπίζω να στηρίξουν την κυβέρνηση, την οποία επέλεξε ο ελληνικός λαός».
Το μήνυμα του κ. Καμμένου δεν είναι, προφανώς, άσχετο και με την κριτική που άσκησε, εκ νέου, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μ. Σουλτς στην επιλογή του πρωθυπουργού να συγκροτήσει κυβέρνηση, εκ νέου, με τους ΑΝΕΛ. «Δυστυχώς, ο κ. Σουλτς, για μία ακόμα φορά, κάνει παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας μας. Εμείς δεν έχουμε καμία σχέση με την Ακροδεξιά και αυτό να το καταλάβει ο κ. Σουλτς, όπως πρέπει να καταλάβει ότι ο θεσμός τον οποίο εκπροσωπεί τον υποχρεώνει να σέβεται τις αποφάσεις των λαών».