Ντόμινο προκαλεί η παραίτηση του Γρ. Σηφάκη

Ντόμινο προκαλεί η παραίτηση του Γρ. Σηφάκη

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μία ηχηρή δήλωση, ο Γρηγόρης Μ. Σηφάκης, μία από τις πλέον εμβληματικές προσωπικότητες της σύγχρονης ακαδημαϊκής Ελλάδος, υπέβαλε χθες την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ενα όργανο που θεσμοθετήθηκε το 2011 με στόχο τα πανεπιστήμια της χώρας, προσκαλώντας Ελληνες πανεπιστημιακούς του εξωτερικού, να αποκτήσουν διαφάνεια, λογοδοσία, εξωστρέφεια. Η παραίτηση Σηφάκη, ύστερα από τις παλινωδίες του πρώην υπουργού Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά κατά των Συμβουλίων και τις προγραμματικές δηλώσεις του νέου ηγετικού διδύμου στο υπουργείο, Νίκου Φίλη-Σίας Αναγνωστοπούλου, για τον ρόλο των Συμβουλίων, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για νέες παραιτήσεις. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Μπερτσιμάς εξετάζει σοβαρά να παραιτηθεί, όπως και πολλά άλλα μέλη Συμβουλίων ΑΕΙ. Μάλιστα, σύμφωνα με χθεσινή απόφαση, την Κυριακή οι πρόεδροι των Συμβουλίων και οι αναπληρωτές τους θα συνεδριάσουν εκτάκτως στην Αθήνα για να εξετάσουν τη στάση τους.

Ειδικότερα, ο κ. Σηφάκης απευθυνόμενος στον κ. Φίλη αναφέρει: «Από τις προγραμματικές σας δηλώσεις συνάγεται αβίαστα ότι, όχι μόνο αγνοείτε ποιος είναι ο ρόλος των πανεπιστημιακών συμβουλίων διεθνώς ή ποιο υπήρξε το έργο τους στη χώρα μας –εννοείται ότι γνωρίζω καλύτερα τα του Πανεπιστημίου Κρήτης–, αλλά ότι θεωρείτε πως, αφ’ ενός, τα συμβούλια έχουν αυτοκαταργηθεί και, αφ’ ετέρου, ότι “η μόνη αρμοδιότητα που ασκούν είναι εκείνη της επιλογής, δηλαδή του [κατά τη γνώμη σας, αυθαίρετου] αποκλεισμού, υποψηφίων πρυτάνεων και κοσμητόρων” – πράγμα που σκοπεύετε να διορθώσετε στο άμεσο μέλλον με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου».

Και συνεχίζει: «Επιτρέψτε μου να σας πληροφορήσω ότι κατά τη διάρκεια πενήντα χρόνων υπηρεσίας και ενασχόλησης με την ανώτατη παιδεία και επιστημονική έρευνα (σε αρκετά πανεπιστήμια, σε διάφορες χώρες) δεν αισθάνθηκα ποτέ έως τώρα να με υποτιμούν ή να με προσβάλουν. Γι’ αυτό στην παρούσα περίσταση δεν μου μένει παρά να παραιτηθώ από το αξίωμα του προέδρου του Συμβουλίου του ΠΚ. Το οποίο (αξίωμα) άλλωστε δεν επεδίωξα, αλλά αποδέχθηκα ανταποκρινόμενος σε παρακλήσεις του πρυτάνεως, πολλών καθηγητών του ΑΕΙ και ερευνητών του ΙΤΕ (που ανήκει στο ίδιο οικοσύστημα με το Παν. Κρήτης)».

Ο κ. Σηφάκης είναι ομότιμος καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, με μία εντυπωσιακή ακαδημαϊκή καριέρα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ιδιαίτερο στοιχείο της σχέσης του με το Παν. Κρήτης είναι ότι ο ίδιος ήταν πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ιδρύματος στις αρχές της δεκαετίας του ’80. «Το πανεπιστήμιο δεν είναι για να εμφυσά την όποια ιδεολογία. Το πανεπιστήμιο είναι για να εμφυσά αριστεία», τόνισε, μιλώντας χθες στην «Κ» ο κ. Σηφάκης, σχολιάζοντας τον διαχρονικό ρόλο των κομμάτων στις στρεβλώσεις των πανεπιστημίων: «Ολα τα κόμματα είναι εξίσου ένοχα, διότι αξιοποιούν τα πανεπιστήμια για να μαζεύουν ψήφους και να στρατολογούν στελέχη».

Η παραίτηση Σηφάκη αναμένεται να έχει αντίκτυπο στη σημερινή έκτακτη Σύνοδο Πρυτάνεων, στην οποία θα παραστεί ο κ. Φίλης. Οι πρυτάνεις αναμένεται να θέσουν τα οξύτατα προβλήματά τους, λόγω υποχρηματοδότησης, στον νέο υπουργό. Με βάση τα όσα είχε δηλώσει ο κ. Μπαλτάς, ο τακτικός προϋπολογισμός των ΑΕΙ προβλέπεται να μειωθεί κατά 20% για το 2016 και ήδη το Παν. Αθηνών παρουσίασε σχέδιο αξιοποίησης των κονδυλίων του Λογαριασμού Ερευνας. Η μείωση της χρηματοδότησης απασχόλησε και τη χθεσινή συνάντηση της Σίας Αναγνωστοπούλου με το προεδρείο της Συνόδου Προέδρων ΤΕΙ, που θα συνεδριάσει για το θέμα την προσεχή Τρίτη.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT