Σε δεινή κατάσταση βρίσκονται τα ασφαλιστικά ταμεία, με τα έσοδά τους να έχουν μειωθεί κατά 2,5 δισ. ευρώ μέσα σε ένα χρόνο και να παρουσιάζουν πρωτογενές έλλειμμα 598 εκατ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου 2015 έναντι πλεονάσματος 206 εκατ. ευρώ πέρυσι το ίδιο διάστημα. Την ίδια ώρα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου συνέχισαν να αυξάνονται και τον Αύγουστο, φθάνοντας συνολικά στα 5,9 δισ. ευρώ από 3,7 δισ. ευρώ που ήταν στις αρχές του έτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ο προϋπολογισμός της γενικής κυβέρνησης κατέγραψε στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2015 πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,6 δισ. ευρώ, έναντι 2,4 δισ. ευρώ που ήταν πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο. Το αποτέλεσμα αυτό, όμως, προήλθε αποκλειστικά από την πορεία του κρατικού προϋπολογισμού και τη στάση πληρωμών στην οποία οδηγήθηκε η κυβέρνηση για να συγκρατήσει τα ελλείμματα. Αντιθέτως, η πορεία των οικονομικών των φορέων της γενικής κυβέρνησης ήταν αρνητική και ειδικότερα:
• Το πρωτογενές πλεόνασμα των ασφαλιστικών ταμείων του 2014 ύψους 206 εκατ. ευρώ μετατράπηκε φέτος σε έλλειμμα 598 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, τα έσοδα των Ταμείων μειώθηκαν κατά 2,5 δισ. ευρώ μέσα σε ένα χρόνο εξαιτίας κυρίως των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών κατά 640 εκατ. ευρώ, αλλά και των κατά 1,5 δισ. ευρώ λιγότερων μεταβιβάσεων από τον προϋπολογισμό. Παράλληλα, πτωτικά κινήθηκαν και οι δαπάνες των Ταμείων κατά 1,6 δισ. ευρώ συνολικά, εκ των οποίων τα 707 εκατ. ευρώ ήταν περικοπές στις κοινωνικές παροχές.
• Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) παρουσίασαν πρωτογενές πλεόνασμα 74 εκατ. ευρώ φέτος έναντι 282 εκατ. ευρώ πέρυσι.
• Τα νομικά πρόσωπα του Δημοσίου κατέγραψαν πλεόνασμα 537 εκατ. ευρώ φέτος έναντι 1 δισ. ευρώ πέρυσι.
Πέραν αυτών, δραματική είναι και η εικόνα στην πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, καθώς μέσα σε οκτώ μήνες έχουν αυξηθεί κατά 2,2 δισ. ευρώ.
Στο τέλος Αυγούστου 2015, τα χρέη του κράτους έφθασαν στα 5,9 δισ. ευρώ από 3,7 δισ. ευρώ που ήταν στις αρχές του έτους, ενώ αυτή τη στιγμή υπολογίζονται σε περίπου 7 δισ. ευρώ. Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης δήλωσε χθες ότι εφόσον ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα μέτρα και ολοκληρωθεί επιτυχώς ο έλεγχος του προγράμματος ώστε να γίνουν οι εκταμιεύσεις των προγραμματισμένων δόσεων, τότε φέτος θα εξοφληθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές 3,1 δισ. ευρώ και το 2016 επιπλέον 3,9 δισ. ευρώ.
Από τα 5,9 δισ. ευρώ των χρεών του Δημοσίου, τα 5,1 δισ. ευρώ αφορούν σε υποχρεώσεις προς προμηθευτές και τα 809 εκατ. ευρώ σε εκκρεμείς επιστροφές φόρων. Από τα 5,1 δισ. ευρώ:
• 2,5 δισ. ευρώ είναι χρέη των ασφαλιστικών ταμείων.
• 1,2 δισ. ευρώ οφειλές των νοσοκομείων.
• 317 εκατ. ευρώ χρέη των ΟΤΑ.
• 264 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των νομικών προσώπων του Δημοσίου.
• 728 εκατ. ευρώ οφειλές των υπουργείων και των εποπτευόμενων φορέων τους.