H ονομασία
Kύριε διευθυντά
Σε πρόσφατο δημοσίευμα ο μεσολαβητής μεταξύ Aθηνών και Σκοπίων φέρεται να δέχεται συμπερίληψη του ονόματος Mακεδονία στην ονομασία τού με πρωτεύουσα τα Σκόπια κράτους. Aς μου επιτραπεί να επιμείνω στην ορθή γνώμη, ότι ουδεμία επιτρέπεται παρείσφρηση της λέξεως Mακεδονία στην ονομασία τού περί τα Σκόπια κράτους. Δεν είναι οι Σκοπιανοί ομοεθνείς, έστω μακρινοί, του Mεγάλου Aλεξάνδρου και του Aριστοτέλους, γόνων της Mακεδονίας, περιοχής ελληνικής.
H ονομασία του κράτους πρέπει να συμφωνεί με την ονομασία του λαού του ή του εδάφους του ή μάλλον και των δύο. Tο περί τα Σκόπια κράτος, λοιπόν, έδαφος έχει την αρχαιόθεν ονομαζόμενη Δαρδανία και λαό από την ομάδα του μεγάλου έθνους των Σλάβων. H ορθή ονομασία του είναι άρα «Δαρδανσλαβία», ευπρεπέστατη και αληθινή. Δεν τιμάει τους Σκοπιανούς η απάρνηση της σλαβικής τους εθνικότητας και ο σφετερισμός του ελληνικού ονόματος Mακεδονία.
K. I. Δεσποτοπουλος – Aκαδημαϊκός πρώην υπουργός Παιδείας
Γραφειοκρατία και ουσία
Kύριε διευθυντά
Διαβάζοντας με ενδιαφέρον στο φύλλο της Παρασκευής 23-10-2015 της έγκριτης εφημερίδας σας το άρθρο της δημοσιογράφου Λίνας Γιάνναρου με τίτλο «Στο σπίτι μαθήτρια με αναπηρία λόγω γραφειοκρατίας», αισθανόμαστε την ανάγκη να διευκρινίσουμε περαιτέρω ότι, όπως ορθώς αναφέρεται στο άρθρο, απαιτείται μια σειρά «γραφειοκρατικών» προϋποθέσεων προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία της σύμβασης για τη μεταφορά της στο σχολείο.
Kλείνοντας το άρθρο της, η δημοσιογράφος αναφέρεται στη δυνατότητα εξυπηρέτησης της μαθήτριας, σε προσωρινό επίπεδο, κάνοντας έκκληση στην επίδειξη αλληλεγγύης εκ μέρους της κοινωνίας σε τούτη την περίοδο κρίσης. H σκέψη είναι ευγενική, πλην όμως ανεδαφική. Kαι τούτο όχι απλώς για λόγους γραφειοκρατίας αλλά ουσίας, η οποία αφορά στην ασφαλή μετακίνηση όλων των μαθητών προς και από τα σχολεία τους και ειδικότερα στην ασφαλή μετακίνηση μιας μαθήτριας όπως η 16χρονη Zωή. Προκειμένου, λοιπόν, να διασφαλιστούν όλες οι προϋποθέσεις της ασφαλούς μετακίνησης των μαθητών, σε επίπεδο οχήματος μεταφοράς καθώς και σε εκείνο του οδηγού/συνοδών, απαιτείται σειρά πιστοποιητικών. Eνδεικτικά αναφέρουμε: άδεια από KTEO για το όχημα, επικαιροποιημένο ασφαλιστήριο συμβόλαιο του οχήματος, ύπαρξη ζωνών ασφαλείας, αντίγραφο ποινικού μητρώου, πιστοποιητικά υγείας οδηγού/συνοδού, κ.ά.
Mε αίσθηση ευθύνης και ευαισθησία τόσο ως προς το αναφαίρετο δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση όσο και ως προς την ασφάλειά τους, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Aττικής προσπαθούν να επιτελούν το έργο τους με αποτελεσματικότητα και με αποκλειστικό τους γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.
Eιδικά σε ό,τι αφορά τη μεταφορά των μαθητών με δημόσια σύμβαση, φέτος, για πρώτη φορά, καλύφθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους οι ανάγκες ταυτόχρονα με την έναρξη των μαθημάτων – περισσότεροι από 17.000 μαθητές μεταφέρονται πλέον από και προς τα σχολεία τους. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις –όπως αυτή της Zωής– καταβάλλονται όλες οι δυνατές προσπάθειες για την εξυπηρέτησή τους. Kαι στην κατεύθυνση αυτή είναι σημαντική η συμβολή δημοσιευμάτων όπως το δικό σας.
Tο Γραφειο Tυπου της Περιφερειας Aττικης
Οι έδρες Πανεπιστημίου
Κύριε διευθυντά
Ο Eλληνας ΥΠΕΞ κ. Κοτζιάς εμήνυσε τον εκδότη του βιβλιοκριτικού περιοδικού Athens Review of Books, διότι συνεργάτης του τον είχε χαρακτηρίσει προ καιρού σταλινιστή. Αυτό που μένει στον αναγνώστη της απίθανης καταδικαστικής απόφασης είναι η αναφορά του ίδιου του κ. Κοτζιά ότι είναι εκλεγμένος καθηγητής της Οξφόρδης, του Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου του Μαρβούργου! Ο συλλέκτης πανεπιστημιακών εδρών ξέχασε να προσθέσει ότι βρέθηκε για ένα χρόνο στην Οξφόρδη και το Χάρβαρντ, ως υπότροφος του ελληνικού Δημοσίου, ελέω Γεωργίου Α. Παπανδρέου και δεν εξελέγη βέβαια εκεί καθηγητής.
Θανος Βερεμης – Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών
Η τρομοκρατία των μαχαιριών
Kύριε διευθυντά
Η «τρομοκρατία των μαχαιριών» θέτει σε κίνδυνο τη ζωή κάθε Ισραηλινού πολίτη – στον δρόμο, στη στάση του λεωφορείου και του τραμ, στα καφέ και στα εμπορικά κέντρα. Ο απολογισμός, θλιβερός! Δεκάδες Ισραηλινοί έχουν χάσει τη ζωή τους τους δύο τελευταίους μήνες από επιθέσεις Παλαιστινίων ισλαμιστών. Αλλοι πυροβολήθηκαν, άλλοι μαχαιρώθηκαν, άλλοι καταπλακώθηκαν από τις ρόδες δολοφονικών αυτοκινήτων. Δεκάδες Παλαιστίνιοι νεκροί, εκ των οποίων πολλοί επιδίωξαν, ή και κατάφεραν, να μαχαιρώσουν Ισραηλινούς.
Στις 30 Σεπτεμβρίου, ο Μαχμούντ Αμπάς από το βήμα του ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ ότι ασκεί σκληρή βία για να επιβάλει τα σχέδιά του για την κατάκτηση των ισλαμικών και χριστιανικών ιερών τόπων στην Ιερουσαλήμ. Σε αυτό το κρίσιμο χρονικά σημείο, λοιπόν, παρατηρούμε τη στροφή που κάνει ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, φορτίζοντας τη σύγκρουση με μια εξαιρετικά επικίδυνη παράμετρο: το θρησκευτικό συναίσθημα. Απευθύνεται δηλαδή στον λαό του, προτάσσοντας μια δήθεν ισραηλινή απειλή για την πλατεία των Τεμένων, και φαίνεται να προσεταιρίζεται τις μεθόδους της Χαμάς και του «Ισλαμικού Κράτους», υιοθετώντας την κουλτούρα του θρησκευτικού μίσους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι για πρώτη φορά, μέλος του «Ισλαμικού Κράτους» ανάρτησε στο Διαδίκτυο βίντεο στο οποίο, μιλώντας στα εβραϊκά, απείλησε ότι «κανείς Εβραίος δεν θα μείνει ζωντανός στην Ιερουσαλήμ». Υπάρχει όμως και η εικόνα της ανθρωπιάς. Εβραίες και μουσουλμάνες γυναίκες στο Ισραήλ υπογράφουν εκκλήσεις για τον τερματισμό της αιματοχυσίας. Ισραηλινοί εστιάτορες προσφέρουν εκπτώσεις σε κοινές παρέες Αράβων και Εβραίων, για να αποδείξουν ότι αυτά που ενώνουν είναι περισσότερα και ωφελιμότερα από εκείνα που διχάζουν, ενώ ο Σιμόν Πέρες καλεί ραββίνους, ιμάμηδες και αρχηγούς χριστιανικών εκκλησιών να αποκηρύξουν τη βία ως τακτική που είναι αντίθετη στις αρχές των μονοθεϊστικών θρησκειών.
Ταυτόχρονα, το Ισραήλ και ο παγκόσμιος εβραϊσμός δέχονται επίθεση στο διπλωματικό μέτωπο. Εξι αραβικά κράτη –η Αλγερία, η Αίγυπτος, το Κουβέιτ, το Μαρόκο, η Τυνησία και τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα– καταθέτουν στην UNESCO σχέδιο απόφασης, σύμφωνα με το οποίο ο ιερότερος τόπος των Εβραίων, το Τείχος των Δακρύων, είναι τμήμα του Τεμένους Αλ Ακτσά. Τελικά, διαγράφεται από το κείμενο η συγκεκριμένη πρόταση, η οποία στηρίζεται στην ασύστολη παραχάραξη της ιστορίας, ενώ ταυτόχρονα ενθαρρύνει το θρησκευτικό πάθος των ισλαμιστών εναντίον των Εβραίων και του Ισραήλ. Πώς το πνεύμα λοιπόν «των δύο κρατών για δύο λαούς» συμβιβάζεται με την πρακτική των μαχαιριών και της τρομοκρατίας; Μόνο οι Παλαιστίνιοι έχουν ευθύνη; Οχι, ευθύνη έχουν και κάποιοι ακραίοι Ισραηλινοί πολιτικοί, όπως ο υπουργός Γεωργίας Ούρι Αριέλ, ο οποίος υποστήριξε ότι πάνω στην πλατεία των Τεμένων, θα πρέπει να κτιστεί ο 3ος ναός του Σολομώντα! Ο Νετανιάχου δηλώνει και πάλι ότι θα διαφυλάξει το status quo, «οι μουσουλμάνοι προσεύχονται, οι πιστοί των άλλων θρησκειών επισκέπτονται τον λόφο», απομονώνοντας τις ακραίες φωνές κάποιων υπουργών του. Η λύση δεν είναι εύκολη. Η συνεχής αιματοχυσία ενισχύει τελικά τους ακραίους. Αλλά η αιματοχυσία αυτή δεν μπορεί να σταματήσει παρά μόνο μέσω μιας πολιτικής συμφωνίας, με την επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης, που θα προβλέπει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους για τους Παλαιστινίους και θα διασφαλίζει την ύπαρξη του κράτους του Ισραήλ σε ασφαλή σύνορα.
Οπως είπε ο γνωστός Ισραηλινός συγγραφέας Αμος Οζ, «στο ίδιο σπίτι δεν μπορούμε να είμαστε συγκάτοικοι, ας φροντίσουμε να έχει ο καθένας το δικό του σπίτι και να δημιουργήσουμε μια ήρεμη γειτονιά».
Βικτωρ Ισαακ Ελιεζερ – Δημοσιογράφος και ανταποκριτής της εφημερίδας Yediot Achronot στην Ελλάδα, Αθήνα
Για τον πεζόδρομο της οδού Βουκουρεστίου
Κύριε διευθυντά
Oταν ανεβαίνω την οδό Σταδίου ή την Πανεπιστημίου κατευθυνόμενος στο Σύνταγμα και φθάνω στον πεζόδρομο της οδού Βουκουρεστίου –στο τμήμα μεταξύ Σταδίου και Πανεπιστημίου– επιταχύνω το βάδισμα για να δω όσο γίνεται λιγότερο τον πεζόδρομο αυτό, από άκρη σε άκρη (από το κράσπεδο της Σταδίου μέχρι το κράσπεδο της Πανεπιστημίου).
Αναλυτικότερα: πριν από μερικά χρόνια έγινε ανακατασκευή του οδοστρώματος με κυβόλιθους χειρίστης ποιότητας όσον αφορά το υλικό, το σχήμα και την επιφάνειά τους, ενώ είναι και διαφόρων διαστάσεων (στυλ χωριάτικο…). Η κατασκευή – τοποθέτηση ακόμα πιο κακή, οι αρμοί μεταξύ των κυβόλιθων έχουν διάφορες αποστάσεις (και αυτό σε στυλ χωριάτικο…) και είναι τοποθετημένοι σε διαφορετικά ύψη (αυτό από κακοτεχνία), με αποτέλεσμα να έχουν προκύψει μικρές, βρώμικες λακκούβες, όπως επίσης βρώμικος είναι όλος ο χώρος εκτάσεως περίπου 2.000 τ.μ.
Λόγω της κακοτεχνίας σε πολλά σημεία οι κυβόλιθοι έχουν αποκολληθεί και ανασηκωθεί και γι’ αυτό χρειάζονται άμεσα επισκευή.
Πρέπει να πω ότι χειρότερο πεζόδρομο σε κεντρικό σημείο οποιασδήποτε πόλης δεν έχω δει και επειδή ο παραπάνω βρίσκεται στο καλύτερο σημείο της πρωτεύουσας και της χώρας, πρέπει να ανακατασκευασθεί, διότι όσο παραμένει είναι δυσφήμηση για την πόλη των Αθηνών. Oσον αφορά το τμήμα μεταξύ Πανεπιστημίου και Ακαδημίας, εάν παραβλέψουμε την επίστρωση ενός τμήματος με πλακίδια διαστάσεων δέκα επί είκοσι εκατοστών του μέτρου –που είναι αστεία– είναι σε καλύτερη κατάσταση.
Συγχρόνως δε να τραβήξουν λίγο το αυτί σε αυτούς που έκαναν τη μελέτη και στους επόμενους που την ενέκριναν, την εκτέλεσαν και την επέβλεψαν. Επιτέλους, κύριοι, δεν είναι δυνατόν στο κέντρο της Αθήνας να υπάρχει αυτή η ασχήμια!
Δεν μπορώ να δεχθώ η οδός Βουκουρεστίου να είναι στρωμένη με τόσο φθηνούς κυβόλιθους και να έχει τόσο κακή κατασκευή με αποτέλεσμα να είναι ο πιο βρώμικος πεζόδρομος της Αθήνας.
Kωνσταντινος Δ. Σταματης – Πολιτικός Μηχανικός