«Κλείδωσε» η συμφωνία Αθήνας με τρόικα

«Κλείδωσε» η συμφωνία Αθήνας με τρόικα

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με άνοιγμα της αγοράς των «κόκκινων» δανείων, δηλαδή διαχείριση και πώλησή τους και από μη τραπεζικά ιδρύματα, κατ’ αρχάς για τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια και για τα στεγαστικά που δεν αφορούν στην κύρια κατοικία, έκλεισε χθες το βράδυ η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές. Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, κεντρικά στοιχεία του οποίου θα είναι η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και οι αλλαγές στο ενιαίο μισθολόγιο, προκειμένου έως την Τρίτη να έχει ψηφισθεί. Στόχος της κυβέρνησης είναι έως την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου να έχει εκταμιευθεί η υποδόση του 1 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές προβλέπει ότι άμεσα, με το πολυνομοσχέδιο, θα καθορισθεί το κανονιστικό πλαίσιο αδειοδότησης και λειτουργίας των μη τραπεζικών ιδρυμάτων που θα μπορούν να διαχειρίζονται και να εξαγοράζουν δάνεια. Το νέο πλαίσιο αναμένεται να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2016 και σε πρώτη φάση θα προβλέπει τη δυνατότητα όχι μόνο διαχείρισης, αλλά και εξαγοράς των δανείων που έχουν χορηγηθεί προς μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς και των στεγαστικών δανείων που δεν αφορούν την πρώτη κατοικία. Πρόκειται για ένα πακέτο 56 δισ. ευρώ συνολικά, εκ των οποίων τα 40 δισ. ευρώ είναι τα μεγάλα επιχειρηματικά και τα 16 δισ. ευρώ τα στεγαστικά που δεν αφορούν σε κύρια κατοικία.

Εως τις 15 Φεβρουαρίου 2016 θα εξαιρούνται από την πώληση τα στεγαστικά κύριας κατοικίας (12 δισ. ευρώ), τα επιχειρηματικά δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες (20 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 12 δισ. ευρώ αφορούν δάνεια άνω του ενός εκατ. ευρώ) και τα καταναλωτικά (10 δισ. ευρώ). Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει κι ένα ακόμη πακέτο «κόκκινων» δανείων συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ που έχει αναλάβει η Τράπεζα της Ελλάδος και προέρχονται από τις «κακές» τράπεζες μετά τις αναδιαρθρώσεις.

Από τις 15 Φεβρουαρίου 2016 θα ισχύσει το κανονιστικό πλαίσιο που θα ψηφισθεί τώρα και για τις κατηγορίες δανείων που σε πρώτη φάση θα εξαιρεθούν. Η κυβέρνηση θα ξεκινήσει νέο γύρο διαβουλεύσεων με τους δανειστές, προκειμένου μέχρι τότε να ρυθμιστούν λεπτομερώς τα ζητήματα για τις «ευαίσθητες» αυτές κατηγορίες δανείων, για τις οποίες ως γνωστόν η Αθήνα επιθυμεί μόνο τη διαχείριση και όχι την πώληση.

Συμφωνία υπήρξε και στο θέμα των αλλαγών του ενιαίου μισθολογίου, θέμα που για τους δανειστές αποτελεί ένα από τα βασικότερα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα. Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι οι νέες διατάξεις θα υιοθετηθούν από το Κοινοβούλιο, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ρυθμίσεις που είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν αντιδράσεις.

Σε ό,τι αφορά το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά τις πολύωρες διαβουλεύσεις που είχε χθες με τους εκπροσώπους των δανειστών μαζί με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη τόνισε ότι στην παρούσα φάση διαμορφώνεται το πλαίσιο λειτουργίας του. Το νέο Ταμείο αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί το δεύτερο τρίμηνο του 2016.

Το Euroworking Group (EWG) αναμένεται να συνεδριάσει για να αξιολογήσει την πρόοδο την ερχόμενη Τετάρτη. Το EWG που συνεδρίασε χθες είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, ως βασικό θέμα την εξέταση της πορείας ανακεφαλαιοποίησης των μη συστημικών τραπεζών.

Συμφωνία για δομή του υπερταμείου

Συμφωνία για το οργανόγραμμα και τη δομή του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων επιτεύχθηκε μεταξύ Αθήνας και δανειστών. Σύμφωνα με πληροφορίες, καθοριστικός θα είναι ο ρόλος του εποπτικού συμβουλίου που δημιουργείται. Το εν λόγω συμβούλιο θα έχει 5 μέλη, εκ των οποίων τα 3 θα διορίζονται από την ελληνική κυβέρνηση και τα άλλα 2 από τους θεσμούς. Επίσης, οι δανειστές θα ορίζουν και τον πρόεδρο του συμβουλίου, ο οποίος όμως θα πρέπει να είναι κοινής αποδοχής. Το εποπτικό συμβούλιο θα διορίζει και το διοικητικό συμβούλιο του υπερταμείου, το οποίο θα αναλαμβάνει να εκτελεί τις αποφάσεις που θα λαμβάνονται στο εποπτικό συμβούλιο. Σε ό,τι αφορά τη δομή του, αυτό θα έχει ως «θυγατρικές» το σημερινό ΤΑΙΠΕΔ, το ΤΧΣ και τα ακίνητα του Δημοσίου. Παράλληλα, θα έχει υπό τον έλεγχό του και όλα τα δικαιώματα του Δημοσίου σε ΔΕΚΟ και δυνητικά και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Σχετικά με τον στόχο των εσόδων που θα πρέπει να προσελκύσει από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, αυτός, βάσει μνημονίου, ανέρχεται στα 50 δισ. σε βάθος 30ετίας. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος στόχος είναι πλέον αδύνατο να επιτευχθεί, μετά τα νέα δεδομένα που υπάρχουν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην παρούσα φάση δεν υπάρχει συγκεκριμένος ποσοτικός στόχος, πλην της δέσμευσης της Ελλάδας να εισπράξει 6,2 δισ. από το υφιστάμενο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT